Türkiye’nin kara günü; 85 milyon sarsıldı
Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük depremle sarsıldı. Yüzlerce artçı sarsıntı ile birlikte başta Kahramanmaraş, Antep, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Hatay’da binlerce can kaybına neden oldu. Depremin etkisiyle çok sayıda binanın yıkıldığı Diyarbakır’da 41 can kaybı yaşanırken, 500 üzerinde yaralı var. Kentte hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yapan Diyarbakır Valiliği bünyesinde Kriz Masası kurulurken, kentteki STK’lar ve iş insanları da depremzedelere yardım çağrısı yaptı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 04.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin aletsel büyüklüğünü ilk 7.4 olarak açıkladı, daha sonra bu rakamı 7.7 olarak revize etti. Bu depremin ardından 04.26'da Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6.4 ve saat 04.36'da Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Maraş, Hatay ve Antep ağırlıklı yüzlerce artçı sarsıntıyı kaydetti. İkinci büyük deprem, saat 13.24’te 7.6 şiddetinde Elbistan ilçesinde meydana geldi.
10 kentte yıkım yaşandı
Kahramanmaraş merkezli deprem, 10 ilde etkili oldu. Aralarında Diyarbakır, Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedilen deprem 13 milyon nüfusa sahip 10 kentte yıkıma neden oldu. Yıkım bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Depremin merkez üssü Maraş, yıkımdan en çok etkilenen yer oldu. En az 300 binanın yıkıldığı kentte adeta can pazarı yaşandı. Hatay, Malatya, Urfa, Osmaniye, Adana ve Antep’te çok sayıda ev ve işyeri yıkıldı.
Erdoğan: 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık
AFAD Koordinasyon Merkezi’nde basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu gece saat 04.17’de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Merkezi, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olarak tespit edilen ve son değerlendirmeye göre moment büyüklüğü 7,7 olarak ölçülen deprem, geniş bir alanda hissedildi” dedi.
Depremin derinliğinin 7 kilometre olarak belirlendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı. Deprem merkezine nispeten yakın diğer illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen asıl yıkımın buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye’nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz, deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir” diye konuştu.
Diyarbakır’da ilk belirlemelere göre 7 bina yıkıldı
7.7 ve 7.6 şiddetindeki deprem ve artçı sarsıntılardan etkilenen Diyarbakır’da ilk belirlemelere göre 7 bina yıkıldı. Enkaz çalışmalarına AFAD, jandarma, emniyet ekiplerinin yanı sıra vatandaşlar da eşlik etti. Kan ihtiyacına karşı hastanelere çok sayıda başvuru yapılırken, kentin STK’ları ve iş insanları da birlik oldu. Diyarbakır’da incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 5’i Bağlar, 2’si Yenişehir olmak üzere 7 binanın yıkıldığını, yıkılan binalardan birinin boş olduğunu söyledi. Bozdağ yaralı sayısının 478 olduğunu ifade ederken, can kaybının ise 41’e ulaştığı öğrenildi.
Yıkılan binalar şöyle
1- Galeria B Blok (Yenişehir)
2- Şeyh Şamil Mahallesi Barış Apartmanı (Bağlar)
3- Tesisler Semti Serin 2 Sitesi (Akbank üstü) (Bağlar)
4- Huzurevleri Cami Yanındaki Bina (Kayapınar)
5- Sercan Apartmanı (Bağlar)
6- Kurt İsmail Paşa Sokak Sözel Apartmanı (Yenişehir)
7- Mevlana Halit Caddesi Yoldaş Apartmanı (Eski Cezaevi Yanı / Bağlar)
Herkes seferber oldu
Vali Su, Diyarbakır Valiliği öncülüğünde, AFAD, UMKE, Kızılay, Jandarma, Emniyet ve İtfaiye biriminden oluşan Kriz Masası’na başkanlık yaptıktan sonra Ofis’te yıkılan bina enkazında inceleme yaptı.
Kentte ayrıca HDP İl Başkanlığı ve DTSO kriz masası kurdu. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, vatandaşları sağduyuya ve kurtarma ekiplerine yardımcı olmaya davet ederken, OSB Başkanlığı ise depremzedeler için DTSO Teknik Koleji’ni kullanıma açtıklarını duyurdu. Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı da, iş makinesi olan tüm üyelerini enkaz kurtarma çalışmalarına yönlendirdi.
Diyarbakır'da yıkılan binada yaklaşık 11 saat sonra 1 kişi kurtarıldı
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da yıkılan binada, arama kurtarma çalışmaları sonucu yaklaşık 11 saat sonra 1 kişi kurtarıldı. Ekiplerin çalışması sonucu yaklaşık 11 saat sonra yıkılan binanın enkazından Osman Cengiz adlı kişi çıkarıldı.
Toplanma merkezleri açıklandı
Valilik, acil durumlarda toplanma merkezlerini şöyle açıkladı:
*Seyrantepe Kapalı Spor Salonu
*Kayapınar Halit Gülser Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
*Yenişehir Köşkler Salonu
*Yenişehir Gençlik Merkezi (Sümerpark)
*Bağlar Gençlik Merkezi
*Fuar ve Kongre Merkezi Merkezi
Okullar tatil ilan edildi
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem nedeniyle ülke genelinde okulların 13 Şubat’a kadar tatil edildiğini duyurdu.
Banka borçları ertelendi
Türkiye Bankalar Birliği, depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin, talepleri halinde, bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine karar verdi.
Yargısal faaliyetlere ara verildi
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), depremden etkilenen illerde yargısal faaliyetlere ara verilebileceğini bildirdi. HSK Genel Sekreterliğince Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlıklarına, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlıklarına ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen "Deprem Kapsamında Alınan Tedbirler" konulu yazıda depremin etkilediği il ve bazı mülhakat adliyelerinde meydana gelen maddi hasarlar, hakim ve Cumhuriyet savcıları ile adliye personeli ve avukatların ikamet ve iş yerlerinde meydana gelen maddi hasarlar, yakınlarının can kayıpları nedeniyle Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis ve Adana il merkezleri ve mülhakat adliyeleri ile bu il sınırlarındaki adliyelerde bu aşamada 15 gün süreyle bazı tedbirlerin alınması ihtiyacının hasıl olduğu belirtildi.
Spor müsabakaları iptal edildi
Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ülkedeki tüm spor organizasyonlarının ikinci bir açıklamaya kadar iptal edildiğini duyurdu.
Türkiye’den uluslararası yardım çağrısı
Komşu ülkelerden gelecek her türlü ilkyardımın kabulü anlamına gelen ‘4’ncü Seviye Alarma’ geçen Ankara, Cumhurbaşkanı Fuat Oktay başkanlığında AFAD Koordinasyon Merkezi’nde Kriz Masası kurdu. AFAD, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulduğunu açıkladı.
Deprem komşu ülkeleri de vurdu
Kahramanmaraş’taki deprem, Suriye’nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi. Suriye'de yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Depremden İran, Lübnan, Irak ve Kıbrıs’ta etkilendi. Esad rejiminin haber ajansı SANA'nın haberine göre, Halep en çok etkilenen şehir oldu.
Mısır'ın başkenti Kahire ve çevresinde hissedilen deprem yaklaşık 30 saniye kadar sürerken, halk arasında büyük endişe yarattı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut başta olmak üzere, ülkenin tümünde hissedilen deprem nedeniyle evlerinden çıkan çok sayıda kişi geceyi arabalarında geçirdi
Irak'ın başkenti Bağdat ve Diyala'da da hissedilen deprem sebebiyle insanlar can güvenliği endişesiyle evlerinden çıktı.
Deprem, İran, KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden de hissedildi.
Dünyada yardım seferberliği
İlk yardım haberi Bakü'den geldi. Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibinin gönderileceğini duyurdu.
İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, deprem için "derin üzüntü duyduğunu" belirterek, acil bir yardım programı hazırlanması için talimat verdiğini duyurdu.
AB Komisyonu’nun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, deprem sonrası Türkiye'nin de katılımcıları arasında yer aldığı AB Sivil Koruma Mekanizması’nın harekete geçirildiğini duyurdu.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de, Türkiye’de yaşanan depremle ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Miçotakis, paylaşımında depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardım edecek" ifadelerine yer verdi.
Depremde hayatını kaybedenlere başsağlığında bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız" paylaşımında bulundu.
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Twitter'dan "Türkiye’yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır" açıklamasını yaptı.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya'nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor" ifadelerine yer verdi. (Haber merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.