TEB: 850’den fazla ilaca erişim yok
Eczacılar yaklaşık 900 ilacın tedarikinde güçlük yaşıyor. Öksürük şurubunda dahi sıkıntı oluğunu belirten Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, 10 reçetenin 8’i karşılanamıyor" dedi
Türkiye'de yaşanan ilaç arzı sorunu, bu yıl artan döviz kurunun da etkisiyle ‘kriz’ boyutuna ulaştı. 850’nin üzerinde ilacın temininde sorun yaşanırken 10 reçetenin 8'i karşılanamıyor. Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre, Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, “Eczanelere gelen 10 reçetenin 7-8’i ilaç yokluğu nedeniyle karşılanmıyor. Önceki yıllarda döviz kurundaki makas az açıldığı için şubat ayında bulunmayan ilaç sayısı 100 bazen de 150 kalem oluyordu. Aralık ve ocak aylarında bu tip olaylar gündeme gelmeye başlıyordu. Bu yıl ise ekim itibariyle 300-350 kalem ilaçta sorun yaşandı. Kasımda 450 kalem, aralıkta 650 kalem şu anda da 850 kalemi geçmiş, 900 kaleme yaklaşmış vaziyette” dedi.
'Öksürük şuruplarında bile sıkıntı var'
Daha çok ithal ilaçlarda sorun yaşandığını söyleyen Çolak, “Öksürük şuruplarında bile sıkıntı var. Diyabet, hipertansiyon, astım gibi kronik hastalıkların ilaçları yok. Ağrı kesicilere de baksanız ilaçlar yok. Zaten eczaneler ortalama 1000 kalem ilaçla dönüyor” dedi. İlaç sorununun kaynağında ülkenin yerli ilaç üretim politikasının olmaması olduğunu ifade eden Çolak, “Hem mamul ilaçlarda hem ham madde de dışa bağımlıyız. Eş değer ürettiğimiz ürünlerin ham maddesini de yüzde doksan yurt dışından alıyoruz. Ham madde de avroyla alınıyor” bilgisini paylaştı. Vatandaşın ilaç bulabilmek için eczane eczane gezmek zorunda kaldığına dikkat çeken Çolak, “Zaman zaman isyan ediyorlar. Sonuçta vatandaş hasta. İlaca kolay ulaşmak istiyor. Bizim de sağlık çalışanları olarak söylediğimiz son derece basit üç cümleden oluşuyor: İlaç alınabilir olmalı, bulunabilir olmalı ve kaliteli olmalı. Vatandaş ilaca ulaşamıyorsa halk sağlığı açısından, toplum sağlığı açısından sorun var demektir. Maalesef sorun yokmuş gibi davranıyoruz biz” dedi. İlaç sıkıntısının artarak devam ettiğini söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan ise “Uzun zamandır hiç bu kadar sıkıntı çekmemiştik. Giderek bu sıkıntı artıyor” dedi. Antibiyotik, çocuk antibiyotikleri, ağrı kesici, ateş düşürücü, burun spreyleri, tansiyon ilaçları, antidiyabetik ilaçlar, grip influer şuruplarında ciddi sıkıntılar yaşandığını aktaran Özcan, “Muadil olsa eczacı muadil ilaçla tedaviyi tamamlar ama bazı ilaçların muadilleri bile elimizde yok” uyarısında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.