'Surları insanlığa armağan edelim'

'Surları insanlığa armağan edelim'
Amed Emek ve Demokrasi Platformu, kültürel mirasların korunması çağrısında bulundu. Platform adına konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi eş başkanı...

Amed Emek ve Demokrasi Platformu, kültürel mirasların korunması çağrısında bulundu. Platform adına konuşan Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi eş başkanı Şerefhan Aydın, Diyarbakır’ın simgesi olan tarihi surların yamacında uygulanacak ‘millet bahçesi’ projesinin surlara zarar vereceğini savundu. Aydın, “Tarihsel değerlere, Doğal ve Kültürel mirasına sahip çıkan bir toplum ancak tarihe ve insanlığa hizmet etmiş olur, bundan dolayı gelin insanlığın Sur’larına hep birlikte sahip çıkalım, koruyalım ve insanlığa armağan edelim” dedi.  Aydın, projenin durdurulması ve iptali için de hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu

Rıdvan KÖSEN

DİYARBAKIR YENİGÜN - Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Fiskaya bölgesinden Mardin kapıya kadar Surların yamacında uygulanan ‘millet bahçesi’ projesi ile UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne alınan ve Diyarbakır’ın en önemli simgelerinden biri olan tarihi surlarının zarar göreceğine ilişkin basın açıklaması düzenledi. TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen toplantıda basın metnini Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi eş başkanı Şerefhan Aydın okudu. Platform bileşeni, sendika ve dernek temsilcilerinin katıldığı açıklamada konuşan Aydın, “Bu kurumların görevi kültürel ve doğal değerlerimize yanlış uygulamalarla zarar vermek değil, Ben û Sen Burcu gibi yıkım tehlikesi yaşayan Surları korumaktır” dedi. Surların yamacında uygulanan ‘millet bahçesi’ projesinin yanlış bir uygulama olduğunu belirten Aydın, konuya ilişkin hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.

 “Hukuki süreci başlatacağız”

Millet Bahçesi Projesinin iptali için hukuki süreç başlatacaklarını dile getiren Aydın, “Bu karar bundan sonraki Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri’nde yanlış uygulamalara karşı olumlu bir karar olarak elimizde bulunacaktır. Nasıl ki Dicle Vadisi Kırklar Dağı projesi doğal tahribat yaratacağı için hukuken iptal edildiyse aynı şekilde şu an Fiskaya bölgesinden Mardin kapıya kadar Sur’arın yamacında uygulanan ‘millet bahçesi’ projesi de yanlış bir uygulamadır ve iptal edilmelidir. Bu projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de hukuki süreci başlatacağımızı da belirtmek istiyoruz” dedi.

“Uygulamaların durdurulmasını istiyoruz”

Projenin yanlış olduğunu ve uygulamanın durdurulmasını taleplerini yineleyen Aydın, “Bizler topluma ve kente, dolayısıyla insanlığa karşı kendini sorumlu hisseden kent dinamikleri olarak Dünya kültür Mirasi Sur’ların hemen dibinde ağır iş makineleri ile kazı yapılarak oluşan titreşimlerle Surlara zarar veren, Hevsel Bahçeleri’ne beton dökmek suretiyle bölgenin doğasını bozan, Surlarla bütünlüğü olmayan malzemelerle çeşitli yapıları inşa ederek Surların silüetini bozan ve doğayı tahrip eden bu gibi yanlış uygulamaların durdurulmasını istiyoruz. Bu projelere uygunluk veren Çevre Şehircilik Bakanlığını ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunu da yasa ve yönetmenliklerde belirlenen çalışma esaslarına uymalarını, bilimsel, teknik, ahlaki ve vicdani bir misyonla hareket edip bu tür yanlış uygulamalara karşı bir duruş sergilemelerini beklemekteyiz” ifadelerini kullandı.

“İnsanlığa armağan edelim”

Kültürel mirasların korunmasına ilişkin çağrıda bulunan  Aydın, “İlgili kurumların görevi kültürel ve doğal değerlerimize yanlış uygulamalarla zarar vermek değildir. Bu kurumların görevi, Ben u Sen burcu gibi yıkım tehlikesi yaşayan bakımsızlık ve ilgisizlikten tüm insanlığa seslenen Sur’lara gereken ilgiyi gösterip bizden sonraki nesillere ulaştırılması için çaba içerisinde olup korumaktır. Bizler başta ilgili kurumlar olan UNESCO’yu, Çevre Şehircilik Bakanlığını, Büyük Şehir Belediyesini, Sur Belediyesini ve Dünya mirası olması itibariyle bir bütünen tüm topluma sesleniyoruz; Tarihsel değerlere, Doğal ve Kültürel mirasına sahip çıkan bir toplum ancak tarihe ve insanlığa hizmet etmiş olur, bundan dolayı gelin insanlığın Surlarına hep birlikte sahip çıkalım, koruyalım ve insanlığa armağan edelim” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.