‘Suriye’nin komşularına tehdit olmadığından emin olmamız gerek’
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği basın toplantısında Suriye'de son durum hakkında açıklamalarda bulundu.
Bakan Fidan, "Rejim çok önemli konular üstünde durmakta başarısız oldu. Devlet kurumları Suriye halkının ihtiyaçlarına cevap veremedi. Temel hizmetleri yerine getiremediler. Halkın yarısı hem ülke içinde hem de ülke dışında yerinden edildi. Bu göç akımlarına neden oldu. Komşu ülkeler ve Avrupa'da böyle baskılar oluştu" dedi.
ULUSLARARASI TOPLUMUN SURİYE HALKINI DESTEKLEMELİ
Fidan’ın konuşmalarından satır başları şöyle:
"Bu sabah itibarı ile Suriye yeni bir aşamaya ulaştı. Suriye halkı ülkelerinin geleceğini yeniden şekillendirecek. Bugün ümidimiz var. Suriye halkı bunu tek başına başaramaz. Uluslararası toplumun Suriye halkını desteklemesi gerekiyor."
Türkiye'nin Suriye'nin milli birliğine, istikrarına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne önem atfettiğini dile getiren Bakan Fidan, "Ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyeli artık ülkelerine dönebilir. Yeni idarenin düzenli bir şekilde kurgulanması lazım. Kapsayıcılık ilkesinden hiçbir zaman taviz verilmemeli ve intikam hedefi güdülmemeli" diye konuştu.
'SURİYE'DE İSTİKRAR İSTİYORUZ'
"Bundan sonra halkın bir arada olması yeni yönetimin düzgün çalışmasını istiyoruz. Suriye’de istikrar istiyoruz" ifadelerini kullanna Fidan, şu açıklamalarda bulundu:
"Dün çok önemli bir gündü. Bu forum kapsamında da. Suriye’nin geleceği için önemli bir gündü. Astana ülkeleri, Türkiye, Rusya, İran bir araya geldi. Rusya ve İran’ın yapıcı yaklaşımlarını takdir ettiğimi söylemek istiyorum.
ABD’lilerle konuşmalara geçtik. Hem uluslararası hem ulusal aktörlerle iletişim halindeyiz."
Fidan, basın toplantısının soru cevap bölümünde, Esad'ın nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Fidan'a yöneltilen soruları ve yanıtları şöyle:
Kendi konuşmamda da söylediğim gibi bölgesel istikrar, Suriye’nin istikrarı için yıllardır çaba sarf diyoruz. Aktörleri tanıyoruz, sorunları da biliyoruz. Bunlar zorlu sorunlar. Yıllardır üzerinde çalışıyoruz. Bir arada çalışmamız gerekiyor. Suriye halkı ile birlikte çalışmamız gerekiyor.
İnsanların zarar görmemesi için, insanlara bir güven vermemiz için bu gerekiyor. Yeni yönetimin halka hizmet etmesi için, Suriye’nin artık kendi komşularına bir tehdit teşkil etmediğinden de emin olabilmemiz gerek.
SURİYE’NİN YENİ YÖNETİMİ İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEK İSTİYORUZ
Astana sürecinden bu yana 2016’dan beri rejim bu sorunları çözmek için çok fazla vakit sahibiydi ancak şunu biliyoruz ki 2016’dan bu yana rejim adrenalinle çalışıyordu. Sorunları çözmekle ilgilenmediler. Kendi sorunlarının üzerine gitmediler. Fakat bu vakti sorunları çözmek için kullanabilirlerdi. Onun yerine kendi rejimlerinin zaman içinde çürüdüğünü gördük. Bir kurşun bile sıkmadan Halep’in nasıl düştüğünü anlamamızı kolaylaştırıyor.
Türkiye bu yolunca özellikle kendi komşu ülkeleri ile birlikte ve var olan hükümet de çok önemli bizim için. Yeni hükümetle de bir arada çalışmayı hedefleyerek elimizden geldiğince yardımları yaparak hem ekonomik hem lojistik olarak Suriye’nin yeni yönetimi ile çalışmaya devam etmek istiyoruz.
“PKK’NIN HERHANGİ BİR UZANTISI SURİYE İLE İLGİLİ BİR ORTAK OLAMAZ”
Burada farklı gruplar var ancak koordinasyon yaptıklarını biliyoruz. Gelecekte koordinasyonların artacağını düşünüyoruz. Ellerinde daha büyük bir iş var. Umuyoruz ki bir araya gelebilirler. Suriye yönetimi artık akıcı bir dönüşüm süreci geçirebilir. DEAŞ ve diğer terör örgütleri hakkında da endişeliyiz. Dönüşüm sürecinden faydalanmalarından korkuyoruz. Durumu inceliyoruz. PKK’nın ve DEAŞ’ın bu durumdan faydalanmaması için. Aynı zamanda ABD’li arkadaşlarımızla da iletişim halindeyiz. Bu konuda ne kadar hassas olduğumuzu da biliyorlar. Onlardan Türkiye’ye gelecek tehditlere karşılık vereceğimizi biliyorlar. ABD’de yeni gelecek hükümetin de bizimle iletişimde olacağına inanıyoruz.
Şu anda iş birliği yaptığımız Kürt taraflar var. Çok meşru taraflar, aynı zamanda muhalefetin de bir parçasıydı onlar ancak PKK’nın herhangi bir uzantısı Suriye ile ilgili bir ortak olamaz. Onlar uluslararası terörist savaşçıları ile dolu. Onlar Suriyeli değil.
SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞÜ
Türkiye Suriye’nin bütünlüğü için elinden geleni yapmaktadır. Muhalifler an itibarıyla Şam’ı ele geçirmiş durumdalar. Esad rejimi çökmüş durumda, ülkeyi terk etmiş durumda. Biz bundan sonra Suriye’nin yaralarının sarılması için, güvenliğinin sağlanması için ne yapabiliriz? El birliği ile şu anda onun mücadelesi içindeyiz. Bölge ülkeleriyle uluslararası aktörlerle çalışmaya başladık. Bölge ülkeleriyle iş birliğimiz önemli. Irak ve Suriye Türkiye’ye uzun sınırları olan iki ülke. Beraber koordinasyonumuz önemli. Ürdün, Suudi Arabistan, Katar önemli partner. Bunlarla çalışmalarımızı devam ettireceğiz. ABD ile görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günler, geçiş süreci inşallah daha güzel günlerin Suriye halkını beklediğini hep beraber göreceğiz. Mültecilerin ülkelerine dönmesi meselesi önemli, bu konuda çalışmalara başladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.