‘Sur’da tarih ve hafıza yok edildi’

‘Sur’da tarih ve hafıza yok edildi’
DİYARBAKIR YENİGÜN - Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nce Tahir Elçi’nin anısına düzenlenen “Mimarlık ve Kent Sempozyumu” başladı. Açılış...

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nce Tahir Elçi’nin anısına düzenlenen “Mimarlık ve Kent Sempozyumu” başladı. Açılış konuşmalarında bölgede yaşamla birlikte kentlerin de hedef alınarak tarih ve hafızanın yok edildiği ifade edldi.

TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nin kentin mimari ve kültürel mirasının korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlediği “Mimarlık ve Kent Sempozyumu” başladı. Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin anısına Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma, sivil toplum örgütleri temsilcileri, mimarlar, şehir plancıları katıldı.

Sempozyum, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

‘TARİH VE HAFIZA YOK EDİLDİ’

Mimarlar Odası Şube Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, Tahir Elçi'nin vurulmasıyla herkesin yüreğinden vurulduğunu söyleyerek, "Yaşam varsa kent önemlidir. Yaşam yoksa bunlar tek başına ifade etmiyor. Yaşam için bedenine açlığa yatıran Sayın Leyla Güven’i anmak istiyorum. Kürdistan kentlerinde yaşam ile birlikte kentler de yerle bir edildi. Yine diğer kentler de kırımdan nasibini aldı, tarih ve hafıza yok edildi. Bir bütünen bu yıkımlara karşı durulsaydı, yıkımın boyutu bu kadar büyük olmazdı. Tarih tekerrür edilebilir, ancak taklit edilemez. Sur’da yapılan taklit villalardır” dedi.

“Sessizlik bizi bu noktaya getirdi” diyen Aydın, sözlerini de Leyla Güven’in “Eylemin başarıyla sonuçlanırsa Sur’da gezmek istiyorum” dileğiyle noktaladı.

BARO BAŞKANI: ELÇİ'NİN SUR’A KARŞI DUYARLILIĞI YAŞAMINA MAL OLDU 

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ise, Diyarbakır'ın dünya üzerindeki nadir kentlerden biri olması üzerine durdu.

Şehrin çok kimlikli, kültürlü ve inançlı demografisinin devletin tekçi politikalarından dolayı çok ciddi zarar gördüğünü söyleyen Baro Başkanı, "Sur’dakilerin büyük bir kısmı ikinci kez göçertilme zulmüne maruz kaldılar. Diyarbakır’da yıkılan tescilli tarihi evlerin yerine yapılan evler kimliksiz olup, tamamen rant odaklı yapıldığı ortadadır. Tahir Elçi'nin Sur’a karşı duyarlılığı maalesef yaşamına mal oldu" diye konuştu.

MUHCU: DOĞA VE KÜLTÜR DÜŞMANI

Mimarlar Odası Başkanı Eyyüp Muhcu da konuşmasında Türkiye’de uzun süredir kültür ve doğa düşmanı sistematik politikalar yürütülmesine dikkat çekti. Bu yönlü uygulamaların hukukun tamamen yok sayılarak pervasızca yapıldığına şahit olduklarını söyleyen Muhcu, Sur ilçesinin de bu vahşi yıkım politikasından nasibini aldığını ifade etti.

MIZRAKLI: GEÇMİŞİNİZ SİZİ BESLER

DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ise, konuşmasında birey ve toplumun yaşadığı çevre ile olan bağın önemi üzerinde durup, “Toprağınızla ne kadar barışıksanız, o kadar onun için arayışa geçersiniz, mücadele ederseniz. Geçmişiniz sizi besler. Sur’da hafıza kırımı yapıldı" ifadelerini kullandı.

TÜRKAN ELÇİ’YE PLAKET

Yapılan açılış konuşmaların ardından Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'ye plaket verdi.

SUR ELE ALINACAK

3 oturum şeklinde yapılacak olan ve ağırlıklı olarak tarihi Sur ilçesinin ele alınacağı sempozyumda, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri kültürel peyzaj alanı koruma ve planlama süreci”, “İyileştirici ve şehircilik yaklaşımıyla bir kentin dayanıklığını artırmak: Nasıl ve hangi koşullarda”, “Suriçi’nde yıkım süreci”, “Suriçi; yıkım, yeniden inşa ve toplumsal hafızanın silinmesi”, “Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri dünya miras alanının koruma değerleri ve geleceği”, “Korunan alanlarda yapılaşma ve insan hakları ihlalleri: Hak mücadelesi”, “Suriçi’nde sosyal yaşamın öncesi ve bugünü”, “Yerinden edilme ve zorla yeniden iskanı”, “Korunan alanlarda yapılaşma ve insan hakları ihlalleri: Hukuki mücadele”, “Tarih üreten kentlerde, bir yöntem olarak yıkım ve asimilasyon uygulamaları-Diyarbakır örneği” konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.