Şeyh Sait Davası: Mezar yerleri ve vasiyetname teslim edilsin

Şeyh Sait Davası: Mezar yerleri ve vasiyetname teslim edilsin
Şeyh Said Derneği ve Diyarbakır Barosu, Şeyh Said ve 46 arkadaşının kabrinin yerinin tespit edilerek kendilerine bildirilmesi için Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde...

Şeyh Said Derneği ve Diyarbakır Barosu, Şeyh Said ve 46 arkadaşının kabrinin yerinin tespit edilerek kendilerine bildirilmesi için Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde açtığı davanın duruşması dün görüldü.

Şeyh Said Derneği, Şeyh Seyid'in kabrinin yerinin ortaya çıkarılması için daha önce İçişleri Bakanlığına talepte bulunmuş ancak sonuç alınamamıştı.

Davayla ilgili Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Bilindiği üzere mezarlarının yeri tespit edilemedi, aileye Şeyh Said'in mezarının yeri hakkında bir şey söylenmedi. Diyarbakır'da bir belge de yok. İçişleri Bakanlığı'na başvurduk ama bakanlık cevap vermedi. Bunun üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtık” dedi.

YERİ BİLİNİYOR AMA RESMİ OLARAK KABUL ETMİYORLAR

Şeyh Said'in torunu ve Şeyh Said Derneği Başkanı Kasım Fırat ise, "Büyük ihtimalle Diyarbakır'dalar ve yerleri de biliniyor ve muhtemelen Dağkapı'dalar. Bunu birçok kişi biliyor, biz de biliyoruz ama resmi olarak kabul etmiyorlar. Hala inkarda ısrar ediyorlar” diye konuştu.

Dosyada, Diyadin Fırat ve Kasım Fırat, Şeyh Said’in mirasçıları olarak yer alıyor. Diyadin Fırat, aile olarak mahkemeden 3 talepte bulunduklarını söyledi.

‘MEZAR YERLERİ BİZE TESLİM EDİLSİN’

Rudaw’a konuşan Fırat o talepleri şöyle sıraladı:

"Birinci talebimiz bize Şeyh Said ve 46 arkadaşının mezarlarının yerini söyleyip, bize teslim etmeleri ve üzerinde bir mezarlık yapmamıza izin vermeleridir. İkincisi, Şeyh Said vasiyetinde şöyle der: Param maliye yönetimi aracılığıyla vezneye teslim edildi. Bunun belgesi de olabilir.  Ne kadar parasının teslim edildiğini bilmek istiyoruz? Üçüncüsü çocukları ve varisleri için vasiyet yazmış, Vasiyetnamesinin de bize verilmesini istiyoruz.”

Açılan davanın ilk duruşması dün Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemenin kararını, davanın görülmesinden itibaren en geç 15 gün içinde vermesi gerekiyor. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.