Resmi Gazete'de yayımlandı: 'Seçmen Kütüğü' kararı

Resmi Gazete'de yayımlandı: 'Seçmen Kütüğü' kararı
Yerel seçimde oy kullanacak seçmenlerin listesi, 1 Ocak’tan sonra askıya çıkacak. Askıya çıkacak listeler, bugün Mernis’ten gelmiş olan bilgilere göre hazırlanacak.

Yüksek Seçim Kurulu, 31 Mart yerel seçimi ile ilgili seçmen kütüklerinin güncellenmesi konusunda yapılan yasal değişiklikler nedeniyle yeni bir karar aldı. Buna göre, 1 Ekim’den itibaren adresi değişecek olan seçmenler, seçim döneminde muhtarlıklarda askıya çıkacak seçmen listelerinde güncel bilgilerinin yer almasını istiyorlarsa, nüfus müdürlüğü ve ilçe seçim kurullarına bizzat başvurmak zorunda olacak. Bu değişikliği güncel olarak yapmayanlar, seçmen listeleri askıya çıktıktan sonra da değişiklik için başvuruda bulunabilecek.

2022’de seçim mevzuatında, “seçmen kütüğü düzenlemesi” başlığı değiştirildi. Buna göre yerel seçimde esas alınacak seçmen kütüklerinin seçimin başlangıç tarihinden üç ay önceki hali üzerinden güncelleneceği düzenlendi.

Eski düzenlemeye göre, kanun gereği 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimin başlangıç tarihi sayılan 1 Ocak’a kadar İçişleri Bakanlığı’nın Mernis sistemindeki kayıtlara göre seçmen listeleri askıya çıkıyordu. Listeler askıya çıkana kadar Mernis sisteminde yapılan her değişiklik, güncel seçmen kütüğü sayılıyordu.

Kanun değişikliğine göre, Mernis sisteminden 1 Ekim’e kadar güncel veri alınabilecekti. YSK da bu nedenle 1 Ekim-1 Ocak tarihleri arasında seçmenlerin adres bilgilerinde değişiklik söz konusu olması halinde yapılması gerekenleri karar altına aldı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

YSK, söz konusu değişiklik nedeniyle nasıl hareket edilmesi gerektiğini belirlemek üzere bir komisyon oluşturdu. Temmuz ayından bu yana çalışan komisyon, raporunu YSK’ya sundu. YSK’nın bu rapor doğrultusunda aldığı kararlar Resmî Gazete’de yayımlandı.

Kanun gereği, yerel seçimde oy kullanacak seçmenlerin listesi, 1 Ocak’tan sonra askıya çıkacak. Ancak ilk kez veri akışı bu tarihten üç ay önce, 1 Ekim itibarıyla durdurulduğu için seçmenlerin adreslerinde değişiklik olması halinde neler yapmaları gerektiği YSK kararında anlatıldı.

Karara göre seçmenlerin 1 Ocak’a kadar değişiklikleri, sisteme şöyle işlemeleri gerekiyor:

Yerel seçim için seçmen listeleri muhtarlıklarda 1 Ocak’tan sonra askıya çıkacak. Askıya çıkacak listeler, 1 Ekim’de Mernis’ten gelmiş olan bilgilere göre hazırlanacak. Seçmenler, askıya çıkan listelere itiraz ederek, değişiklik yapabilecek.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ

1 Ekim’den, seçmen listelerinin askıya çıkacağı süreye kadar yerleşim adresini değiştirmek isteyenlerin nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekecek.

Askıya çıkacak seçmen listelerinde güncel adresinin bulunmasını isteyenler, nüfus müdürlüğünden alacakları yeni adreslerine ilişkin onaylı belgeleri, ilgili ilçe seçim kuruluna bizzat sunacak. Bu başvuruyu yapamayacak olanların, nüfus müdürlüğünden değişikliğin seçim kuruluna gönderilmesini talep etme hakları da bulunuyor.

Deprem bölgesinde yaşayan ve adresini değiştirmek isteyenler, belge şartı olmaksızın, nüfus müdürlüğüne giderek yeni adresini işletebilecek. Deprem nedeniyle adresi değişenlerin, yeniden afet bölgesindeki yerleşimlerine dönmeleri halinde de nüfus müdürlüğüne bildirmesi gerekecek.

Okuduğu ilde oy kullanmak isteyen ve buraya kayıtlı olmayan öğrencilerin de öğrenci belgesi ya da yurtta kaldıklarına dair belge ile nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerekecek.

İlk kez atanan kamu görevlileri de aynı şekilde kayıt yaptıracak. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.