Matbaacılar: Piyasada kâğıt yok, olanların hepsi ithal
Kurlardaki istikrarsızlık bütün piyasayı olduğu gibi kâğıt grubuna bağlı sektörleri de olumsuz yönde etkiliyor. Rulo atölye işletmecisi Can Kılıç, "Şu anda dövizin düşmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çünkü ithalatçı firmalar yüksek kurdan aldığı için bütün ürünlere tekrardan birim fiyat olarak artış yapıyor. Piyasada kâğıt bulunmuyor. Bütün hepsi ithal. Yerli üretim hiçbir kağıdımız yok. Bundan dolayı da fiyatlar sürekli artış gösteriyor" dedi
YENİGÜN HABER - Kâğıtta dışa bağımlılığı yüksek olan Türkiye’de, fiyatlardaki yükselişten dolayı kâğıt sektöründe ayakta durmaya çalışanlar kurdaki hareketlilikten dolayı kâğıda gelen zamların işlerini yarı yarıya düşürdüğünü belirtiyor. Ülkede yeteri kadar kâğıt üretimi olmadığı ve dışa bağımlı olduğumuz için kâğıt grupları sektörleri istenildiği seviyede çalışamadıklarını belirten rulo atölye işletmecisi Can Kılıç, kurlardaki yükselişin bütün piyasayı olduğu gibi matbaa sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
‘Yerli üretim hiçbir kağıdımız yok’
Kâğıt gruplarına gelen zamdan sonra piyasadaki son durum hakkında bilgi veren Kılıç, "Şu anda dövizin düşmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çünkü ithalatçı firmalar yüksek kurdan aldığı için bütün ürünlere tekrardan birim fiyat olarak artış yapıyor. Piyasada kâğıt bulunmuyor. Bütün hepsi ithal. Yerli üretim hiçbir kağıdımız yok. Bundan dolayı da fiyatlar sürekli artış gösteriyor” dedi. Kılıç, "Bizim üretim grubumuz marketin ve esnafın kullandığı yazar kasa rulosu. Esnaf zaten rulo alımını yapmak istemiyor çünkü tamamen bir gider. Kullandıkları ürünler tamamen çöp. Ama mecburen de vergi niteliği taşıdığı için kullanmak zorunda. Aylık 5 koli alan şu anda 1 koli alıyor. Dövizin yükselişi ve düşüşü insanları da stoklu çalışmaktan artık günlük veya haftalık çalışmaya dönüştürüyor. Bizim kullandığımız grubun tamamı ithal hepsi yurtdışından geliyor. Dövize endeksli ithalatçı firmalar, hammaddeyi kur ile getirdikleri için o dönemin kuruyla ürünlerini satıyorlar. Bu defa metrekare birim fiyatına zam yapıyorlar. Bundan dolayı da kâğıt fiyatları da kolay kolay düşmüyor. Sebze meyvenin fiyatı günlük olarak değişebiliyor ama bizim gruptaki ürünler hiçbir şekilde günlük düşmüyor." ifadelerini kullandı. Türkiye’de üretimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Türkiye’de kâğıt üretimiyle alakalı olarak fabrikaların açılıp da dışarıdan ithal ettiğimiz malların önüne bir set konulmalı ki iç piyasa daha çok canlansın, fiyatlar düşsün ve paramız içeride kalsın, başka bir şey istemiyoruz." şeklinde konuştu.
“Piyasada düşüş var; alım gücü az”
Kitap matbaa işletmecisi İlyas Topçu ise şunları aktardı:
“Dolar ilk çıktığında beri piyasa durdu. Elindeki kâğıtları herkes saklıyordu, stokçuluk çoktu. Dolar inmeye başlayınca şu an biraz daha düzeldi. Bundan yaklaşık 20-25 gün önce ciddi bir sorun vardı. Alım gücü şu anda yok. Piyasada çok düşüş var. Eskisi gibi işler yoğun değil.” Kâğıdı aracılardan aldığını ifade eden Topçu, kâğıdın yüzde 90’ının yurtdışından ve döviz ile alındığını söyledi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.