Kobani Davası’nda reddi hakim talebi
YENİGÜN HABER - 108 siyasetçinin yargılandığı Kobani davasının 7’inci duruşmasının 2’inci oturumu Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye taşınması talebini kabul etti.
Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmaya, duruşma periyotlarının değişmesi taleplerinin reddedilmesi üzerine “adil yargılanma koşullarının ortadan kaldırıldığını” belirten dava avukatları ile sanıklar katılmadı.
Duruşmaya HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Murat Çepni, Hüseyin Kaçmaz ve Rıdvan Turan ile HDP Ankara il yöneticileri katıldı.
Duruşmada dosyaya eklenen evraklar ile duruşmaya katılmayan siyasetçiler ve avukatların dilekçeleri okundu.
Mahkeme heyeti Avukat Cihan Aydın’ın reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye taşınması talebini kabul ederek bu itirazın Ankara 23’ncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vererek, duruşmayı 2 Aralık’a erteledi.
Kobani davası nedir?
IŞİD’in Eylül 2014’te Suriye'nin Kobani kentine saldırısı ile yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, bir çok kentte saldırıları protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlendi. 6-8 Ekim 2014'deki olaylar sırasında 37 kişi hayatını kaybetti.
Kamuoyunda "Kobani olayları" olarak bilinen gelişmelerin üzerinden yaklaşık altı yıl sonra, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 3 bin 500 sayfalık iddianame Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Ocak ayında kabul edildi.
Söz konusu iddianame kapsamında yargılanan siyasetçilere "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma," "öldürme," "öldürmeye teşebbüs," "yağma", "alıkoyma," "mala zarar verme," "kamu malına zarar verme" gibi suçlamalar yöneltiliyor.
108 kişi hakkında açılan davada yargılananlar, 29 ayrı suçtan 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680'er yıl hapis isteniyor.
HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın yanı sıra Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata gibi siyasetçiler de yargılananlar arasında bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.