Kerkük'te 3 parti seçim sonuçlarına itiraz etti
Irak'ta 10 Ekim'de yapılan erken genel seçimlerinin sonucundan memnun olmayan tarafların itirazları sürüyor
Gülbahar Altaş / YENİGÜN ÖZEL - Irak’ta erken genel seçimlerde Mukteda Sadr'a bağlı Sadr Grubu nihai olmayan sonuçlara göre 73 sandalye elde ederken, İran'ın desteklediği Haşdi Şabi gruplarının yer aldığı Fetih Koalisyonu 14 vekil çıkardı. Eski Başbakanlardan Haydar Abadi, Şii dini ve siyasi lider Ammar Hekim'in ittifakı 4 sandalye kazanabildi. Katılım oranının yüzde 41 olduğu seçimlerde Kürt partileri, parlamentoya 61 vekil gönderdi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 33, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 15, Yeni Nesil Hareketi (Newey Nwe 9, Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu) Parti 3 ve Adalet Toplumu da 1 sandalye elde etti.
Seçim sonuçlarına eleştiri
Kerkük’te Birleşik Arap Cephesi, Birleşik Irak Türkmen Cephesi ve El-Fetih İttifakı, parlamento seçimlerinin sonuçlarını eleştirdi. Bazı taraflar, Seçim Komisyonu'ndan oy sayımını elle yapılmasını talep etti. Üç siyasi partinin tutumu, 16 Ekim'de Kürtlerin Kerkük’te altı sandalye kazanmasıyla sonuçlanan seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra geldi. Resmi olmayan sonuçlara göre Araplar, Kerkük’te dört sandalye kazanırken “Birleşik Arap Cephesi adaylarını içermiyordu), Türkmenler iki sandalye kazandı. Birleşik Irak Türkmen Cephesi çerçevesinde seçimlere katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Seçim Komitesi Başkanı Cevdet Zelal, "Birleşik Irak Türkmen Cephesi, özellikle birinci ve ikinci ilçelerde seçimlere yoğun bir şekilde katıldı. Bu yüzden seçim sürecinin sonuçları hakkında şüphelerimiz vardı ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'ndan birinci ve ikinci seçim bölgelerinde oyların elle sayım ve sıralama yapmasını talep ettik” dedi. Cevdet Zelal, “Oylama makinalarında parmak izleri görünmeyen çok sayıda seçmen var. Bu nedenle komisyon çoğu sandıkta tekrar oy kullanma sürecini kullanmadı ve bu da seçmenlerin oy kullanamamasına neden oldu. Her sandıkta en az 23 kişi oy kullanmadı" diye konuştu.
Oyların elle sayılması talep edildi
Mayıs 2018'de yapılan bir önceki milletvekili seçimlerinde Türkmenler üç sandalye kazanırken, mevcut seçimlerde sandalye sayısı ikiye düştü. Sonuçların açıklanmasının ardından, en az sekiz Türkmen partisinden oluşan Birleşik Irak Türkmen Cephesi sonuçlara itirazını dile getiren Zelal, özellikle birinci ve ikinci ilçelerde oyların elle yeniden sayılmasını talep etti. Türkmen adaylar ikinci seçim bölgesinde iki, birinci seçim bölgesinde ise yaklaşık altı bin oy aldı. Geçen hafta ise, El Fetih İttifakı destekçileri seçim sonuçlarına karşı Irak vilayetlerinin çoğunda gösteriler düzenlemiş ve süreci “ sahtekarlıkla” gölgelemekle nitelendirmişlerdi. Seçim sonuçlarını reddeden Al-Fetih koalisyonunun destekçisi Ebu Cumane Al-Zubeidi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı seçim sonuçlarını reddettiklerini söyledi.
Şeyh Wasfi Al-Asi'nin zaferini ilan etti
El-Zubaidi, konuşmasına şöyle devam etti, "Kitleler yeniden elle sayım talep ediyor çünkü açıklanan sonuçlar halk açısından doğru değil. El-Fetih İttifakı olarak buna tanık olduk. Oylama sürecine kitlelerin katılımı ve bu nedenle halk oylarının çalındığına inanıyor, bu yüzden elle sayım ve sıralama talep ederek halkına haklarını geri vermeleri gerekiyor” dedi. Birleşik Arap Cephesi de seçim sonuçlarını eleştiriyor ve kazanan adaylarından birinin kadın kotası için meclisteki koltuğunu bırakmak zorunda kalmasını, birinci ve ikinci seçim bölgesinden üç kadın adayın Parlamento'ya ulaşmasını kabul edilemez buluyor. Koalisyona başkanlık eden Şeyh Wasfi Al-Asi, üçüncü seçim bölgesinde bir sandalye kazanmak için yeterli oyu aldı, ancak şimdi kadın adaylardan biri lehine geri çekilmek zorunda kaldı. Birleşik Arap Cephesi yaptığı açıklamada, "Yüksek Seçim Komisyonu, ilk açıklamasında, kota şartlarını yerine getirdiği için Birleşik Arap Cephesi adayı üçüncü seçim bölgesi adayı Şeyh Wasfi Al-Asi'nin zaferini ilan etti. Valilik için yüzde 25'ten az olmayan bir yüzde ve kota şartlarını yerine getirdikten sonra Kerkük’te Şeyh Wasfi Al-Asi kazandı."
Kerkük, 12 meclis sandalyesine sahip
Üç seçim bölgesine dağılan Kerkük, 12 meclis sandalyesine sahiptir. Birleşik Arap Cephesi'nin adayını yükseltme talebi, ikinci seçim bölgesinde iki kadın adayın ve birinci seçim bölgesinde bir kadın adayın mecliste sandalye kazanmasının ardından geldi. Seçim Komisyonu ise, oyların tamamını elle yeniden sayma yetkilerinin olmadığını kararın Bağdat yönetime bağlı olduğunu açıkladı. Ancak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu, dün gece 22 Ekim'de Kerkük'teki bazı sandıkların sonuçlarına yapılan bir itiraz dışında, seçimlere katılan aday ve partilerin yaptığı 295 itirazı inceledi ve 294'ünü reddetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.