Kaya: Diyarbakır ortak akıldan uzaklaştırıldı

Kaya: Diyarbakır ortak akıldan uzaklaştırıldı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kentteki sivil toplum kuruluşları ile merkezi hükümetin temsilcileri arasında sağlık bir iş birliğinin...

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kentteki sivil toplum kuruluşları ile merkezi hükümetin temsilcileri arasında sağlık bir iş birliğinin oluşmadığını söyledi.

Ahmet ÜN|YENİGÜN ÖZEL

Yenigün’e gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulanan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, merkezi hükümet temsilcileri ile kentteki sivil toplum kuruluşları arasında ortak bir aklın oluşmadığını ifade etti. Bu durumun sorunlara yol açtığını aktaran Kaya, Diyarbakır’da 2-3 yıl görev yapanların kent ile ilgili tek başına karar aldığına da vurgu yaptı. Kaya, “Kentin aklı olan sivil toplum kuruluşları, o kentteki kurumları ile merkezi hükümetin temsilcileri arasında sağlıklı bir iş birliği bir türlü bu dönem oluşturulamıyor. Bu kentte yaşayanların ekonomik ve siyasi hafızası olan bir yapıları görmezden gelen, sadece 2-3üç yıl burada görev yapacakları kendi başlarına kentle ilgili doğru karar almasını beklemek akıldan uzak bir yaklaşımdır. Bu kente bir konut yapılacaksa bu kentin yaşayanları, sivil toplum kuruluşları ile istişare etmek gerekir. İşte tıpkı Silvan Köprüsü yakınlarında yapılan çadır kent örneği gibi. Bizler bir yer önerdik. Olabilecek yerleri de tarif ettik. Ama ne oldu kamu zarar etti. Maalesef bu kentte özellikle o anlamda bir orta akıl oluşturmaktan uzaklaştı” dedi.

ORTAK AKIL TOPLUMDA KARŞILIK BULUYOR

Kaya, ortak akıl sonucu Diyarbakır’a önemli yatırımların yapıldığına dikkat çekerek, ancak son 2 yıldır istişarelerin yapılmaması sorunların büyümesine neden olduğunu belirtti. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak özellikle depremde yaraların sarılması için verdikleri çabanın örnek olması gerektiğini, ortak aklın toplumda karşılığı olduğunu belirten Kaya, şunları söyledi:

“Ama dönüp baktığımız zaman, bu kentte ortak aklın hakim olduğu dönemlerde kentin ne kadar büyük kazanımlar elde ettiğini görebiliyoruz. Tekstil Organize Sanayi Bölgesi, Karacadağ Organize Sanayi Bölgesi, Silvan Organize Sanayi Bölgesi gibi birçok çalışma ortak alın ürünüydü. İstişare etme kültürü vardı. Ama maalesef bundan uzaklaştık. Evet, böyle oldukça da hem ülkenin kaynakları heba edilmiş oldu zaman kaybediyoruz. Maalesef ortak aklın kullanılmamasını depremlerdeki yaraların sarılmasında gördük. Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak güzel bir örnek sergiledik. Diyarbakır’da ilk bir hafta sahada biz vardık. İnsanlarımızın aş, barınma gibi ihtiyaçları karşılandı. Biz depremin 2. günü buradan Maraş’a, Elbistan’a, Pazarcık’a Adıyaman’a araçlarla yardım gördük. Aklı nispeten kullanabildik. İnsanlar şunu da gördü, ortak çalışma yapıldığı zaman topluma güven veriyorsun. Toplumda karşılık buluyor. Bir şekilde insanlar size güveniyor. Bu kentte bunları yakalamak lazım. Bunu yakalamamak doğrusu yaşanabilecek sorunların vebali olmaktır. Bu sorun sadece ölüm değildir. Bu sorun bazen o kentte işçilerin işsiz kalmasıdır evine aş götürememesidir. Kim yapıyorsa vebal ordadır.”

5 YILDA 5 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI

DTSO başkanlığı görevine geldiği son 5 yılda 1’i seçilmiş 4’ü kayyum olarak atanan 5 büyükşehir belediye başkanı ile çalıştıklarını anlatan Kaya, “Kentte kamu, yerel ve sivil toplumun şu an ortak çalışmadığı yatırımların büyük kısmının yanlış yerlere yapıldığı ile ilgili inancımız var. Bu iş kamu yerelin sivil toplum aklının ortak çalışmamasının yarattığı sorunları anlatıyor. Bu işin hafızası olan kurumlar vardır. Yatırımların gecikmesi vardır. Maalesef bir türlü hayata geçmeyen lojistik sorunumuz vardır. Bunların hepsinin temel nedeni ifade ettiğim gibi ortak akıldır. Bu yıl seçim yaptık nisan ayında 5’inci yılımız doluyor ve biz bugüne kadar 5 tane büyükşehir kayyımı ile çalıştık. 1’i seçilmiş 4’ü atanmış bu kayyımlar. 3 tane vali ile çalıştık” diye konuştu.

KOMŞU ÜLKELERİNE İHRACAT İÇİNDE OLMAN GEREK

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri’ne de değinen Kaya, bu seçimlerde Türkiye için tam da istenilen bir sonuç çıkmayacağını söyledi. Kaya, “Ekonomik olarak atılan yanlış adımlar gelecek yönetime büyük bir sorun yaratılmasına sebep oldu. Doğal kaynaklarla borcunu ödeyen bir ülke değiliz biz. Biz tamamen ticaret ile ürettiğimiz imalatımız ile komşu ülkelerimize satacağımız sattığımız ürünlerle bunun üzerinden büyüyen bunun üzerinden gelişen bir ülkeyiz. Şimdi bunu bilerek hareket etmeliyiz. Bu ne demektir? Ülkenin yatırım çeker pozisyona gelmesi lazım. Komşu ülkelerine ihracat içinde olman gerek. Siz komşunuza mal satamazsanız dünyaya mal satamazsınız.  Önce komşunuzla başlayacaksınız. Sizin huzur ve iç barışı insanın kendi iline yatırım yapmasını teşvik edeceksiniz. Şimdi bunlara dönüp baktığınız zaman bunlar olmazsa ülke gelişmeyecekse bu seçimin sonucunda bunların çıkma olasılığı yok” ifadelerini kullandı.

BU ÜLKE BUNU HAK ETMİYOR

“Bir taraftan demokrasi konusunda, bir taraftan hukuk konusunda, ekonominin dış yatırımcının gelmesi konusunda, özellikle ilk dönemlerde yakaladığı başarıyı son dönemlerde heba eden bir AK Parti yönetimi var” diyen Kaya, özellikle Kürt sorununda önemli adımlar atarken son dönemlerde bununla güvenlik konseptine dönen bir AK Parti olduğunu da dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diğer taraftan 6’lı masa olarak nitelendirilen bir tamamen AK Parti’nin ve cumhurbaşkanlığının değişmesine yönelik kurulmuş yapı var. Her iki yapının da üreteceği vatandaşa çıkaracağı bir fatura var. Bu ülke bunu hak etmiyor. Her iki şekilde de Kürtleri temsil eden önemli bir siyasi partinin bunun dışında tutulduğu yeni bir Meclis aritmetiği çıkacak. Belki yeni bir başkan veya devam edecekte olsa bu sorunlarla yüzleşecek ve bu sorunlarla gayret etmeye çalışacak bir yapıdan bahsediyoruz bu kolay aşılacak bir sorun değil.”

TÜM SORUNLARIN ANASI KÜRT SORUNUDUR

Önceki gün kurulan Kürt Demokrasi ve Özgürlük İttifakı’nın önemli olduğuna dikkat çeken Kaya, “Kürt partilerinin birleşmesi önemli bir adım. Kürt sorunu Meclis’te çözmeyi hedefimize koyduysak öncelikle bu işte Kürtlerin siyasi partilerinin bir arada durması gerekir. Bu çok önemli bir sorun olarak önümüze çıkıyor. Tüm sorunların anası Kürt sorunudur. Çözüm ile ilgili adımlarda sıkıntı olabilir. Meclis’te bu sorunun tüm tarafları ile doğru bir şekilde tartışılması ve Kürtlerin bu sorunun önemli bir taraf olmasında büyük bir katkı sağlar. Onun için bence bugünkü ittifak önemlidir. Bugün cumhur ve millet ittifakı ile birlikte Türkiye’de önemli bir oy sayımı olacağından bahsediyoruz. Bir şekilde Kürtlerin her iki ittifakla teması hiçbir şekilde kesmemesi gerekir. Onun için bu ittifak çok değerlidir” dedi.

ÇADIR KENT FİYASKOSU YAŞANDI

Deprem sonrası Diyarbakır’da da önemli mağduriyetlerin yaşandığını anlatan Kaya, kentte 100 bin kişi barınma sorunu yaşadığını söyledi. Kaya, “25 bini aşan konutun orta veya ağır hasarlı olarak oturulamaz halde. Diyarbakır ortalama olarak 100 bini aşan insanın barınma ihtiyacı var. Şimdi Diyarbakır’da bununla ilgili atılmış sağlıklı bir adım yok. Çadır kent fiyaskosu yaşandı maalesef. Çeşitli defa uyarılarımıza rağmen uygun olmayan bir alana kurulan çadır kent yerinden kaldırıldı. Bu insanların geçici barınma durumu var, akrabalarının yanında,  köylerine gidenler. Evet, kentin sosyal dokusu insanları sokakta bırakmayacak bir yapıya sahip. Şimdilik geçici barınma ve süreç içerisinde de kalıcı barınmaya dönüşmeye lazım bu işlerin. Doğrusu bununla ilgili atılmış adımlar yok. Mevcut diğer ticari işletmelerinde yani depremden fiziki olarak etkilenmeyen organize sanayi bölgesindeki işletmelerde de ister istemez hala depremin yarattığı bir ticarette birazda olsa iş kaybı yüzde 20 ye yakın. Bu işletmelerin finanse erimişinde de sorun var. Yani KGF kredileri çıktı. Bu kredileri almadığı takdirde bunlar ertelemeli krediler almadığı takdirde işletmesini ayakta tutmayla ilgili de sorun devam ediyor. Bununla ilgili bizler hükümete doğru bir destek ve teftiş politikası öneriyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.