HDP: KHK'li yerlerde seçim yenilensin
Seçimi kazanan KHK'lilere mazbata verilmemesi üzerine, söz konusu yerlerde seçimin yenilenmesi için YSK’ye başvuran HDP, kurum üyelerini de HSK'ye şikayet edeceğini açıkladı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Halkların Demokratik Partisi (HDP), “KHK’li seçilmiş adaylara mazbata verilmeyeceği yönünde” karar veren Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), “olağanüstü itiraz” yöntemi ile söz konusu yerlerdeki seçimlerin iptal edilmesi için başvurdu. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Parti Sözcüsü Saruhan Oluç’un da içinde yer aldığı HDP’li milletvekilleri başvuru öncesi YSK önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı HDP Mardin Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Mithat Sancar yaptı. Sancar, YSK kararının hiçbir hukuka, akla, mantığa ve ahlaka sığdırılamayacak bir karar olduğunu söyleyerek,“Anayasa’nın bu konudaki kuralları bellidir. Anayasanın 67’inci ve 76’ncı maddelerinde düzenlemeler açıkça yer almıştır. Kimlerin aday olabileceğine kimlerin hangi gerekçelerle aday olamayacaklarına kurallardır bunlar. 1972 sayılı kanunda da buna ilişkin hükümler vardır. Ayrıca YSK’da seçim süreci boyunca buna ilişkin genelgeler yayınlamıştır. Adaylık geçerlik koşulları ile ilgili ayrıntılı kurallar içeren genelgeler vardır. Bunların bir tanesi 28 Aralık 2018 tarihli diğeri de 25 Ocak 2019 tarihli genelgelerdir” dedi.
“Toplumsal barışa zarar verirsiniz”
YSK kararlarının Türkiye’de seçime olan güvenin zedelenmesine yol açtığının altını çizen Sancar, “Türkiye’de seçimlere güveni bu şekilde tahrip etmek, çok ağır bir sorumluluktur. Çünkü bunun sonucu sadece bir seçim güvenliği ile sınırlı kalmaz, Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti çerçevesinde toplumsal barışını sağlama ihtiyaçlarını da çok ciddi anlamda zedeler. Eğer bunları ortadan kaldırırsanız o zaman toplumsal barışa ciddi zarar verirsiniz” ifadelerini kullandı.
5 ilçede tutanak iptaline gidildi
Şimdiye kadar Van’ın Edremit, Tuşba, Çaldıran ilçeleri, Erzurum’un Tekman ilçesi, Kars’ın Digor ilçesi olmak üzere 5 ilçede adayların KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle tutanak iptali yoluna gidildiğini belirten Sancar, “Bu ilçelerde partimiz açık farkla kazanmıştır. Sonrasında bir karar daha almıştır YSK, bu ilçelerde ikinci en yüksek oy alan kişiye mazbatayı vermiştir. Şimdi her iki kararda gerçekten çok vahimdir. Seçmen iradesine darbedir. Aldığımız duyumların bir kısmını sizlerle paylaşmak da isteriz. 9 Nisan’da bu tartışılırken tutanak iptali yani adaylara mazbata verilmeme kararı, çoğunlukla alımmış ancak seçimin yenilenmesi seçeneğimi yoksa ikinci adaya mı mazbatanın verilmesi kararı çıkacağı çok tartışılmış ve ilk oylamada eşit sayılar çıkmıştır. 10 üye katılmış oylamaya ve bu 10 üyeden 5’i seçimlerin yenilenmesi diğer 5’i en çok oy alan adaya mazbatanın verilmesi yönünde oy kullanmıştır. Sonraki gün yapılan oylamada bu oranlar birden değişmiştir. Seçimlerin yenilenmesi gerektiğini düşünenlerin sayısı azalmıştır. Son karar 7’e 4 şeklinde çıkmıştır. Bir gecede neler oldu? Bu soruların cevaplarını bekliyoruz ve bunun takipçisi olacağız. Olağanüstü itiraz yoluna başvuracağız” diye konuştu.
“YSK üyelerini HSK’ya şikayet edeceğiz”
YSK’nin KHK’li adayların yeterlilik şartlarının incelenmesinde görevini yerine getirmediğini belirten, Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerine getirmeme eğer bir kusurdan kaynaklanıyorsa bunun ortaya çıkarılması gerekiyor. YSK üyelerinin ihmali mi yoksa kastımı var bunu araştırmak YSK üyeleri hakim oldukları için Hakimler ve Savcılar Kurumu’na düşer. YSK üyeleri ile ilgili HSK’ya şikayette bulunacağız. Nereden kaynaklanıyor bu kadar açık bir hukuksuzluk. 26 yerde belediye başkan adaylarımıza mazbataları verilmemektedir. Mardin Büyükşehir Belediye Başkan adayı seçilen Ahmet Türk’ün mazbatası bekletilmektedir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkanlarımızın mazbataları verilmemiştir. Bunun yanında 24 yerde daha mazbatalar bekletiliyor. YSK burada kendini Meclisin yerine anayasa koyucu yerine yerleştirmiştir. Görevini kötüye kullanmıştır. İstanbul’da da bütün kargaşanın temeli YSK’nın bu hukuk dışı tutumudur. İktidar blokunun bu yönde çıkarları olabilir ama YSK iktidar blokunun bu çıkarlarının aleti olamaz. Milletvekilliği seçimi sonrasında da bu konu tartışılmış ve YSK KHK ile ihraç edilmenin milletvekilliği seçiminde seçilmeye engel olmadığını içtihat altına alınmıştı. Kanunlar bu kadar açık ve netken YSK KHK ile ihraç bu kadar netken seçimden sonra hangi sebeple kural değiştirdi. YSK yetkisini aşmıştır, YSK varoluş sebeplerinin tartışmasına yol açacak bir durum yaratmıştır. Bu kararlar ve bundan sonraki kararlar seçime olan güveni iyice zedeleme sonucunu doğurur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.