Göçmenlerden yardım çığlığı: Başımızı koyacak çadır yok!

Göçmenlerden yardım çığlığı: Başımızı koyacak çadır yok!
IŞİD’in saldırısı sonrası Şengal bölgesini terk etmek zorunda kalan Ezidilerin bir kısmı, halen kamplarda yer bulamamaktan dert yanıyor. Kamplardaki...
IŞİD’in saldırısı sonrası Şengal bölgesini terk etmek zorunda kalan Ezidilerin bir kısmı, halen kamplarda yer bulamamaktan dert yanıyor. Kamplardaki yoğunluktan dolayı 3 yıldır kamp dışında bir çadırda yaşadıklarını belirten Base Dırbo Hasan adlı Ezidi kadın,  “IŞİD'in pençesinden kurtulanlar, içinde yaşadıkları zorlu psikolojik koşullardan dolayı kendini çaresiz hissediyor” dedi.

Gülbahar Altaş / YENİGÜN HABER - Irak’ta IŞİD’in saldırısı sonrası bölgelerini terk eden Ezidilerin bir kısmı, halen kamplarda yer bulamamaktan şikayetçi. Yenigün Haber’e konuşan Base Dırbo Hasan (31), adlı Ezidi kadın, kamplardaki yoğunluktan dolayı, barınamadıklarını söyledi. IŞİD’le savaşın yol açtığı yıkım nedeniyle Şengal’e dönemediklerini dile getiren Base, kamplarda yer bulamadıkları için 3 yıldır kamp dışında bir çadırda yaşadıklarını kaydetti.

‘Asfaltsız ve bakımsız bir alanda çadır kurduk’

Duhok’un Simele İlçesinde kurulan Hanki kampının yakınındaki asfaltsız ve bakımsız bir alanda çadır kurduklarını dile getiren Base, içinde bulundukları şartları şöyle dile getirdi:

“Yerinden edilenlerin çoğu bu acıyı yaşadı. IŞİD'in pençesinden kurtulanlar, içinde yaşadıkları zorlu psikolojik koşullardan dolayı çaresiz hissediyor. 2019'da IŞİD militanlarından sağ kurtuldum ve şimdi eşim ve çocuklarımla birlikte yaşıyoruz. Bizi kampta barınmaktan mahrum etmek için ne günah işledik, kamptaki yaşamın çok farklı olmadığını, ancak farkın kamp sakinlerinin aylık yardım alması olduğunu fark ediyoruz."

‘Kampların dışında yaşayanlar her üç ayda bir yardım alıyor’

Irak ve IKBY hükümeti ile çoğu insani yardım kuruluşu, yardımlarda öncelik kampta kalan göçmenlere verince, kamp dışında kalan göçmenler yapılan yardımlardan mahrum kalıyor. Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Duhok Müdürü İskender Muhammed Emin, "Aylık yardımların dağılımında bu farklılık var. Kamplarda ikamet eden yerinden edilmiş kişiler her ay bir miktar yardım ve malzeme alıyorlar, ancak kampların dışında yaşayanlar her üç ayda bir yardım alıyorlar” dedi.

26 kampta 34 binden fazla yerinden edilmiş aile yaşıyor

Yardımlar gıda, ev ihtiyaçları, çadır, giysi ve bazen nakit para içeriyor. İskender Emin, yeterli sayıda personel ve araçtan yoksun olduklarını ve bunun da kampdışında yerinden edilmiş tüm kişilere yardım ulaştıramadıklarını söylüyor.  Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi'nin istatistiklerine göre, 81 binden fazla yerinden edilmiş aile kampların dışında yaşarken, IKB’de 26 kampta 34 binden fazla yerinden edilmiş aile yaşıyor. Base Derbo, “Kocam Hanke kampında çadır almak için iki ay önce başvurdu, kamp yönetimi şu anda yer olmadığını ve beklememiz gerektiğini söylüyor” diyor. IKB’ye bağlı Ezidi Kaçırılanları Kurtarma Ofisi istatistiklerine göre,2014’ten beri IŞİD, 6.417 Ezidi'yi kaçırdı, bunlardan 2.700'ünün akıbeti hala bilinmiyor. Kamp yakınlarında yaşayan Şengalli Hayri Biso, "Kamptan 25 ila 50 metre uzaktayız. Aylık yardıma dahil edilmek istedik ama kamp yönetimi kabul etmedi ve kampta bize yer de yok" diyerek, içinde bulundukları durumdan şikayet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.