EMO: Faturaları yükseltecek uygulamalardan vazgeçin
Elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderlerinin vatandaşın faturasına yansıttığını kaydeden Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, elektrik dağıtım alanının kamulaştırılmasını, faturaları daha da yükseltecek uygulamalardan vazgeçilmesini istedi
YENİGÜN HABER - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, elektrik şirketlerinin temsil, ağırlama ve seyahat giderlerinin yurttaşın faturasına yansıtıldığını kaydederek, konuya ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan Şube Eşbakanı Alican Çetinkaya, elektrik, su, doğalgaz ve internetin belli bir oranının ücretsiz olması taleplerine karşılık “Perakende Satış Tarifesinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ”ile elektrik fatura tutarlarını, daha da arttıracak kalemlerin işletme gideri adı altında eklendiğini söyledi.
Yüzde 5,75 zam
Elektrik Dağıtım Şirketleri’nin özelleştirilmesiyle, artan döviz kurunun bahane edilerek ihaleler iptal edildiğini vurgulayan Çetinkaya, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından dağıtım şirketlerine; 2020’nin başından bu yana, elektriğin kilowatt/saatinin toptan satış tarifesi'nde, toplamda yüzde 62 oranında indirim sağlanmış, ancak bu indirimler Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararlarıyla vatandaşa yansıtılmamış, aksine yüzde 5,75 zam yapılarak dağıtım şirketlerine kar transferi sağlanmıştır” diye belirtti.
‘Halktan hileyle para alınıyor’
Çetinkaya, “Aktif enerji bedeli” denilen, tüketilen elektrik enerjisine ek olarak; Aktif Elektrik Bedeli’nin yüzde 54’ü dağıtım bedeli olarak, yüzde biri TRT payı, yüzde biri Enerji Fonu olarak, yüzde beşi elektrik ve havagazı tüketim vergisi, yüzde 18’i de KDV olarak, elektrik faturalarına eklendiğini hatırlattı. Yani aktif enerji bedelinin (tüketilen bedelin) yüzde 54’ünden fazlasını dağıtım bedeli adı altında eklenen kalemlere ödendiğini belirten Çetinkaya, “Dağıtım şirketlerinin karıyla birlikte 100 TL’lik bir faturanın yüzde 91,16 fazlasını, vatandaş olarak, ödemek zorunda bırakılıyoruz. Bu son düzenleme ile halkın cebinden alınan paralar, cebren ve hile ile alınmış, bu yapılan işlemler, yasal kılıfına uydurularak düzenlenmiştir ifadelerini kullandı.
‘Faturalara sessiz kalmamalıyız’
Kaybın büyük bir bölümünün enerji hatlarındaki yetersiz bakım ve onarımdan kaynaklı olduğunu dile getiren Çetinkaya, şunları söyledi: “Bölge insanını hırsızlıkla itham etmeye kadar varan, kayıp kaçak meselesi olunca da sesini yükseltenlerin, keyfi uygulamalarla işletme gideri adı altında ödemek zorunda bırakıldığımız yüksek miktardaki faturalara sessiz kalmamalı, bu tarz uygulamalarla birilerine kar sağlandığını bir kez daha görmeleri gerekir. Yurttaşlarının hak ve çıkarlarını gözeten bir çizgide ilerlemek gerekirken, özel Dağıtım Şirketlerinin çıkarlarını toplum çıkarının üstünde tutan yaklaşımlar bu toplumu hem yoksullaştırır hem de yalnızlaştırır.” Kamu hizmeti olan elektrik dağıtım alanının ivedi olarak kamulaştırılmasını talep eden Çetinkaya, yurttaşı mağdur edecek, faturaları daha da yükseltecek bu uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istedi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.