‘Yapay zekâ insan gibi düşünecek’

‘Yapay zekâ insan gibi düşünecek’
Yapay Zeka ve Gelecek" konulu seminerde konuşan Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, "Yapay zekâ, bilgisayar ve yazılım sistemlerinin...

Yapay Zeka ve Gelecek" konulu seminerde konuşan Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, "Yapay zekâ, bilgisayar ve yazılım sistemlerinin insanlar gibi düşünebilmesi, öngörebilmesi ve karar verebilmesi demektir. Tüm dünya bu sistem üzerine uyum sağlamak için yarışıyor” dedi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Diyarbakır Şubesi tarafından "Yapay Zekâ ve Gelecek" semineri düzenlendi. Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır şubesi seminer salonunda gerçekleştirilen "Biz Bize Konuşmalar" etkinliğine "Yapay Zeka ve Gelecek" konulu semineri Fırat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu verdi. Mimar ve Mühendisler Gurubu (MMG) Diyarbakır Şube Başkanı Yusuf Çelebi’nin moderatörü ile gerçekleşen seminerde önemli bilgiler verildi. Yapay zekanın iş ve sosyal hayatının üzerindeki etkilerine değinen Prof. Dr. İbrahim Türkoğlu, "Yapay zekâ, bilgisayar ve yazılım sistemlerinin insanlar gibi düşünebilmesi, öngörebilmesi ve karar verebilmesi demektir. Tüm dünya bu sistem üzerine uyum sağlamak için yarışıyor. Bugün birçok işi insan gücüne oranla daha kısa sürede bitiren robotlar da bu yapay zekâ dediğimiz sistem üzerinden çalışıyor." dedi.

“Şirketler yapay zekasız gelecek göremezler”

Türkiye’de şirketlerin çoğu yapay zekayı denediğini ancak bir kısmı kullandığını ifade eden Türkoğlu, "Şu anda gelişmiş ülkelerin gerisindeyiz ama biz Türkiye olarak o kadar genç bir toplumuz ki bu açığı çok hızlı bir şekilde kapatabiliriz. Yeter ki yapay zeka konusunda neler yapılması gerektiğini bilelim. İnanın teknolojiye yatırım yapmak için tek bir öncelik var o da hız. Hep rekabetin önünde olmak, hep rekabeti yıkmak ve hız. Öyle bir gelişti ki teknoloji bir anda neredeyse 2 binli yılların başına kadar performans arttı. Daha sonra mobil çıktı ve mobil çıkınca birçok işin yapış tarzı değişti." şeklinde konuştu.

“Sağlık ve hukuk yapay zekanın elinde”

Birçok alanı etkileyen yapay zeka ile ilgili en fazla yapılan çalışmalardan birinin de sağlık ve hukuk sektörü olduğunu ifade eden Türkoğlu, "Kimileri sağlık ile ilgili yapılan çalışmaların etik olmadığını düşünürken bazıları da hastaların sağlığına kavuşmasının önemli bir etken olacağını ifade ediyor. Sağlık mühendisleri tarafından geliştirilen algoritma, geleneksel yöntemin yüzde 65 ile 80 arasındaki başarısına karşılık yüzde 85 oranında bir doğruluk payına sahip. Buna rağmen birçok kişi bu tür çalışmaların etik olmadığını ifade ediyor. Onlara göre hastaların bilgilerinin toplanması ilerleyen zamanlarda daha farklı problemlere neden olabilir. Hukuk alanında yapılacak algoritmayla suçluluk oranı, güncel kanunlar ile çakışmasıyla ön danışman görevi yani avukatlık görevi görür." dedi.

“Diyarbakır’a teknik anlamda hizmet edenleri destekliyoruz”

Seminer sonunda katılımcılara teşekkür eden Diyarbakır Mimar ve Mühendisler Grubu Şube Başkanı Yusuf Çelebi, "'Bizler Diyarbakır’a neler verebiliriz?' sürekli bunun çalışması içindeyiz. Teknik anlamda katkı sunmak isteyen tüm teknik ve fen adamlarını derneğimizde bir çay içmeye bekleriz." diyerek ahlak ve vicdan ile yapılan işlerin çoğalması temennisinde bulundu.

“Yapa Zeka ve Gelecek" semineri soru-cevap faslının ardından MMG Diyarbakır Şube Başkanı Yusuf Çelebi tarafından Prof Dr. İbrahim Türkoğlu’na plaket takdimi ile sona erdi.  Seminere; Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Akın, Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mikdat Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Diyarbakır İl Müdürü Hayrettin Bahçivancı, MTA Bölge Müdür Yardımcısı Süleyman Yoldaş, Temsan İşletme Müdürü Şeyhmus Deveci ve birçok mimar ve mühendis katıldı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.