VİDEO HABER - Uzmanlar: Kurallara uyulmuyor!
Uzmanlar, normalleşme sürecine kadar Koronavirüs vaka sayılarının düşük olduğu Gaziantep’te artan vakaları, maske takılmaması ya da yanlış takılması, sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ve hastalığın hafife alınmasına bağlıyor
DİYARBAKRI YENİGÜN - Normalleşme süreci ile birlikte Koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında yaşanan artış endişeye neden oluyor. Son haftalarda en fazla vaka ve yoğun bakım hastası bulunan illerin başında Gaziantep geliyor. Geçtiğimiz haftalara kadar Koronavirüs vaka sayısındaki artışla ilk 5 il arasında yer alan Gaziantep’te birinci dalganın ikinci piki yaşanıyor. Vaka, hastanede yatan hasta ve yoğun bakım ihtiyacı olan hasta sayısında artışın yaşandığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları tedbir almaları konusunda sıkı sıkıya uyarıyor. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şevki Eren, Covid-19 salgınının önlenmesi için alınacak önlemlerin hayati önem taşıdığını, maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına önem verilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye genelindeki birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de Coronavirus vaka artışlarındaki nedenlerin maske takılmaması ya da yanlış takılması, düğünlerde sosyal mesafe kurallarına uyulmaması ve taziye geleneğinin devam ettirilmesi olduğunu belirten Eren, kurallara yeterince uyulmamasıyla başkalarının hayatlarının da riske atıldığına dikkat çekti.
“Gaziantep pik dönemini yaşıyor”
Normalleşme süreci ile birlikte pek çok alanda kısıtlamaların kaldırılmasıyla vaka sayılarının arttığına dikkat çeken Eren, “Mart ayının başlarında ülkemizde ilk görülen vakadan sonra özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaygın bir şekilde görülen Covid-19 hastalığı daha sonra bütün illerimizi kapsadı. İlimiz Gaziantep'te bu pandemi sürecinden nasibini aldı. İlk etapta fazla vakalarımız yoktu, mart-nisan ayında hiç hastaya bakmıyorduk. Çünkü hasta yoktu. Daha sonra mayıs ve haziran aylarından itibaren bütün Gaziantep'te vakalarda aşırı şekilde bir artış görüldü. Sosyal mesafe, maske ve temizlik kurallarına tam uyulmaması ve insanlarımızın bu hastalığı çok ciddiye almamasının neticesinde vakalar Gaziantep'te daha çok arttı. Şu anda Gaziantep pik dönemini yaşıyor ve hasta sayımız çok fazla arttı.” dedi.
“Önlemlerin azalmasıyla vaka sayısı daha da arttı”
Maske kullanımı zorunlu olmasına rağmen yeterli anlamda kullanılmadığını ifade eden Eren, şunları söyledi. “Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü andan itibaren sosyal medyada, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarla ülke olarak tedbirleri aldık, tüm hazırlıklara başladık. Bu süreç çok iyi yönetildi. Fakat daha sonra halkımızın bıkkınlığı ve biraz hastalığın kronikleşmesi nedeniyle hastalık hafif alınmaya başlandı. İlk etapta 65 yaş altı ve çocukların hastalıktan etkilenmediği söylendi. Vatandaşlarımız gezdiler, toplu taşıma araçlarını kullandılar, taziyelerde ve düğünlerde bulundular. Ama şu an bunun yanlış olduğunu herkes biliyor ve insanlarımız tedbirlere alıştı. Şu anda biraz daha iyi yönetmek ile birlikte farklı farklı sıkıntılar olmaya başladı. İnsanlarımızda bir gevşeme periyoduna geçildi ve vaka sayıları biraz yükseldi. Kurban Bayramı ertesi ve alınan önlemlerin biraz da azalmasıyla vaka sayısının daha da arttığını gördük.”
“Yüz yüze eğitimin başlaması gerekiyor”
Tüm önlemler alınarak okulların açılması gerektiğini belirten Eren, “Şu anda okulların açılması için çok değişik öneriler var. Aslında okulların açılmasını şöyle değerlendirebiliriz. Önümüzde 20 günlük bir süre var. Okullarda 21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak. Bu 20 günlük süre çok önemli. Eğer gerekli önlemleri alırsak, okulların açılmasında bir sakınca olmayabilir. Öğrencilerimiz 6-7 aydır okula gitmiyorlar, eğitimden çok geri kaldılar. Online eğitimde çözüm üretemedi. Çünkü online eğitim ulaşamayan bir kesim var. Bu nedenle online eğitimin çok başarılı olacağını düşünmüyorum. Ama yüz yüze eğitimin başlaması gerekiyor. Bu 21 gün süre içerisinde eğer bir gerileme olursa okulların açılmasında hiçbir sakınca yoktur.” şeklinde konuştu.
“İzolasyona sıkı sıkıya uyulmalı”
Covid-19 testi pozitif olup durumu ağır olmayan hastaların “izolasyon” şartı ile evlerine gönderildiğini, eve gönderilen hastanın ev halkı ve yakın çevresi için bir endişe kaynağı olmaması için evden dışarıya çıkmaması gerektiğini belirten Eren, “Covid-19 testi pozitif çıkan hastalarımızı ya evde ya da hastanede karantina altında koruyoruz. Çünkü bu hastalık bulaştırıcılığı çok yüksek bir hastalık ve Covid-19 olan hastayı tespit ettikten sonra diğer bireylerle bir temasının olmamasını istiyoruz. O nedenden dolayı karantinayı çok iyi uyguladığımızı düşünüyorum. Şu anda evde izolasyon o kadar da olmazsa gelen hastaları misafir hanemizde misafir ediyoruz, yurtlara yatırıyoruz. Gaziantep'in şöyle bir gerçeği var; bir evde 15-20 kişi bir arada kalan aileler var. Bunların hepsini izole edemeyiz. Bu şekilde kalabalık hasta aileleri genelde misafirhanelerimizde ve yurtlarımızda tedavisini devam ettirmemiz gerekiyor. Bunlar iyi yapılırsa daha güzel sonuçlar elde edilir gibi görünüyor.” diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.