Video Haber: “Türkiye’nin tarım politikası kötüye gidiyor”
Üreticiler, Şanlıurfa’nın patates bölgesi olarak seçilmemesinden dolayı sıkıntılar yaşadıklarını, devletin tarım politikasında yanlışlıklar yapıldığını söyledi.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesinde cipslik patates hasadı başladı. Patates üreticisi Mustafa Bedlek, Türkiye’nin tarım politikasının yanlış olduğunu, devletin teşvik yapması gerekirken, önlerinin kesildiğini söyledi.
Hilvan’da 10 yıldır alternatif ürün olarak ekilen patates hasadı başladı. Daha önce burada alternatif ürün olmadığını, ellerini taşın altına koyarak alternatif ürün yetiştirdiklerini söyleyen üreticiler, devletten destek istedi.
“Buradaki patatesler çok kaliteli”
GAP bölgesi olarak adlandırılan Güneydoğu’da çok güzel ve kaliteli patates yetiştirdiklerini söyleyen üretici Mustafa Bedlek, “Biz firma olarak bu bölgeye GAP bölgesi diyoruz. Yaklaşık 10 senedir sanayi patatesi yetiştiriyoruz. Burada patates ekimi yapmadan önce üniversitelere, ziraat odalarına sorup bilgi aldık. Burada patates yetişmez dediler. Biz firma olarak elimizi taşın altına koyduk ve ilk olarak 50 dönümlük patates ekimi yaptık. Denemede yaklaşık yüzde 80'lik bir oranla başarı sağladık, şu anda bin 700 dönümlük sanayi patatesi ekiyoruz. Ayrıca buraya iş istihdamı sağladık. İnsanlarımız gidip İç Anadolu'da, Ege'de tarım işinde çalışıyor. Burada yaklaşık 120 kişiye 40-50 günlük bir iş istihdamı sağladık. Eskişehir, Konya, Karaman ve Afyon gibi yerlerde patates yetiştiriyoruz. İç Anadolu'dan 45 gün önce burada patates hasadı yapıyoruz. Buradaki patatesler çok kaliteli, bu sezonda hasat bir İzmir'de bir de bu bölgede var. Burada patates olmaz diyenlere gelip bakmalarını istiyoruz, çok kaliteli ve güzel patates yetişiyor.” Dedi
“Devlet’in politikasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz”
Daha önce patates ekimi konusunda devletten destek aldıklarını, fakat Şanlıurfa’nın patates bölgesi olarak seçilmemesinden dolayı desteklerinin kesildiği söyleyen Bedlek, yetkililere seslendi.
Bedlek, “Bu bölgede devletin politikasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda Şanlıurfa patates bölgesi olarak seçilmediği için, o destek de kesildi. Önceleri bize sertifikalı tohum desteğinde bulunuyorlardı. Şu anda sertifikalı tohum parasını ödemiyorlar. Şanlıurfa patates bölgesi seçilmediğinde bu konuda bizden hiçbir fikir ve bilgi alınmadı. Buraya devletin teşvik yapması gerekirken, daha önce verilen destek de kesildi. Türkiye'de maliyetler çok yüksek. Gübre, mazot, tarla kiraları derken maliyet artıyor. Burada su var, topraklar verimli, havası güzel. Bu seneki hasat yağmurlardan dolayı biraz zayıf ama yine de fena değil. Sadece geçen senelere göre verimde biraz düşüş var.” diye konuştu
“Fırsatçılar için de gerekli denetimler yapılmalı”
Bedlek, devletin tarım politikası ile ilgili aldıkları kararlarda, işin ehline sorulması ve kendilerinin firmalar olarak fikirlerinin alınması gerektiği söyledi.
Bedlek, “Türkiye'nin tarım politikası biraz sıkıntılı, eğer kanun çıkartılacaksa mutlaka üreticiye sorulmalı, işin uzmanına sormak lazım. Ben 15 senedir tarım işi ile ilgileniyorum. Geçen seneden beri patatesin üzerinde bir şey var. Yok, patates gizleniyor, depolanıyor hepsi yanlış şeyler. Türkiye'de yaşıyoruz dünyada da böyledir fırsatçılar mutlaka olur ama bunu genele yaymaları gerçekten bizi üzüyor. Şu andaki taze patatesi zaten depolayamazsınız, bunu depolamanız mümkün değil. Çünkü 10 gün içerisinde bozulur. Kışlık patates öyle değil, zaten kışlık patatesi depolamazsanız olmaz. Çünkü hasat 11’inci ayda bitiyor, ta 1’inci aya kadar. Yaptığın hasadı hal pazarına birden satamazsın, mecburen depolamak zorundasın. Yoksa o zaman diliminde Türkiye'nin patates ihtiyacını nasıl karşılayacaksın. Bu arada patates sektörü dünya genelinde daraldı. Devlet veya Tarım Bakanlığı bu konularda bizim gibi firmalara danışsınlar. Biz üreticiler olarak gerekeni söyleriz onlar da vatandaşa doğrusunu söyler. Şu anda doğrusunu gerçekten anlatamıyorlar. Fırsatçılar için de denetimlerin yapılması ve ÇKS sistemi yapılıp gerekli kayıtların olması lazım. Bunu yaptığınız zaman nerede ne olduğunu bilebilirsiniz. Kayıt işi olmadığı zaman, elbette ortaya fırsatçılar çıkar.” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de patates borsası kurulmalı”
Türkiye’de patates borsasının kurulması gerektiğini ve gerekli destekleri aldıklarında bunu yapabilecekleri savunan Bedlek şöyle konuştu, “Türkiye'de patates borsasının kurulması lazım. Biz yapmaya çalıştık, ama yapamadık. Bu konuda da gerekli desteklerin verilmesi lazım çünkü bir maliyet gerekiyor. Borsa olsa, devlet de kendisine bir muhatap bulabilir. Hesaplar ve işler borsa üzerinden yapılabilir. Çiftçiler ne zarar eder ne de çok kâr eder. Bazen bakıyorsunuz patatesler çöpe gidiyor, bazen de fiyatlar 3 katına çıkıyor. Fırsatçılar şöyle yapıyor; çiftçiden ucuz aldığı patatesi depolayarak, istedikleri fiyat ile piyasaya sürebiliyorlar. Çiftçinin yeterince depolama yeri olmadığı için ister istemez bu gibi insanların eline düşebiliyor. Bu konuda da gerekli düzenlemeleri devletin yapması gerekir. Devlet büyüklerimize sesleniyoruz, bu tarım politikasını ya birilerine versinler, ya da bu işten anlayan birilerini başa getirsinler.” (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.