VİDEO HABER - Maske, hem var hem yok
Maske satışının yasaklanması, çalışma hayatının büyük oranda devam ettiği Diyarbakır’da sıkıntıya yol açıyor. Geçtiğimiz hafta sonu 37 bin 500 kişinin faydalandırılacağı 187 bin 500 adet maske eczanelere dağıtılırken, 1 milyon 800 bin nüfuslu kent için bu miktarın yeterli olmadığı öngörülüyor. Eczacılar, gerekli altyapı oluşturulmadan alınan yasak kararının aksamada etkili olduğunu belirterek, “Şimdiden 7-10 günlük bir aksamaya neden oldu ve böylesi kritik bir süreçte çok önemli bir eksiklik” diyor ve ekliyor: Maskelerin sadece eczaneler üzerinden değil, kamu kurumları ve muhtarlıklar üzerinden ve alternatif tedarik kanalları oluşturularak dağıtılması gerekiyor”
Mesut Fiğançiçek/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN - 11 Mart’ta Korona virüs salgınının Türkiye’de de görülmeye başlandığının açıklanmasıyla mücadele süreci resmen başladı. Mücadele kapsamında geçtiğimiz günlerde toplu taşıma araçlarında, marketlerde, Pazar yerlerinde ve kapalı alanlarda maske kullanımı zorunlu hale gelirken, 7 Nisan tarihinden itibaren maske satışları yasaklandı. Ardından beş büyükşehirde PTT aracılığıyla maske dağıtımı yapılmaya başlandı. Daha sonra maskelerin e-devlet üzerinden yapılan başvurular sonucunda cep telefonlarına gelen SMS ile eczaneler aracılığıyla ücretsiz dağıtılacağı açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ücretsiz maskelerin eczaneler aracılığıyla belli yaş aralıklarına göre dağıtılmaya başlandığını ve 16 Nisan Perşembe günü 39 milyon kişiye maske için gerekli şifrelerin ulaşmış olacağını duyurdu.
37 bin 500 kişiye 187 bin 500 maske
1 milyon 800 bine yaklaşan nüfusuyla Diyarbakır’da da süreç devletin belirlediği esaslar üzerinden devam ediyor. 16-17 Nisan tarihlerinde Diyarbakır ve ilçeleri için ilk parti olan 187 bin 500 adet maske geldi ve üç ayrı ilaç deposu aracılığıyla eczanelere dağıtıldı. Kişi başına 5 maske üzerinden hesaplandığında söz konusu rakamdan 37 bin 500 kişi faydalanıyor. Toplam 370 eczanenin bulunduğu Diyarbakır ve ilçelerinde her eczane 100 hastaya 5’lik poşetlerle toplamda 500 maske verebilecek.
Uygulamadaki eksiklikler aksamaya neden oluyor
Bunun devamının geleceği ancak henüz bir periyoda oturtulmadığı için sorun yaşandığı belirtiliyor. Yapılması gerekenin bu olduğunu belirten kimi eczacılar, uygulamada yaşanan eksikliklerin soruna neden olduğunu ve dağıtımın ciddi şekilde organize edilmesi gerektiğini belirtiyor. Mevcut koşullarda dağıtımın 7-10 günlük bir aksamaya neden olduğu ve bunun da kritik süreçte çok önemli olduğu öngörüsü var.
Maske satışının yasaklanması ve eczaneler dışında temin imkanının olmadığını belirten vatandaşlar maske bulamamaktan şikayetçi. Hem eczacılar hem de maskeye ulaşamayan risk grubunda olmasına rağmen çalışmak zorunda olan vatandaşlar, sistemin iyi işlemediğini düşünüyor. Maske yasağıyla ilgili bir genelge yayınlanmadığı için sürecin nasıl yürütüleceği konusunda net bir durumun olmadığını belirten bazı eczacılar, gün içinde birçok kişinin gelip maske sorduğunu, yasakla beraber vatandaşların maskeye ulaşmakta sıkıntı çektiğini belirtiyor. Peki, ne yapılmalıydı sorumuza cevap veren bir eczacı şunları söylüyor: Sistemde oluşan en büyük sorun alt yapısı hazırlanmadan maske satışının yasaklanması kararı oldu. Öncelikle illere dağıtılıp gerekli sayıya ve dağıtıma hazır hale getirilip ondan sonra karar alınması gerekliydi. Her dakika her saat her günün değerli olduğu pandemilerde hataya yer olmaz ve maalesef böylesi kritiksüreçte yanlış uygulamalar ağır tablolara yol açıp ölümlere yol açabiliyor. Yaygınlaşma söz konusu olduğunda da sağlık sistemi bu yükü kaldırmakta zorlanmış olacak…
Sadece eczaneler üzerinden dağıtılmasın
Yasağın hem vatandaşı hem de eczaneleri olumsuz etkilediğini belirten kimi eczacılar, belli miktarda aldıkları maskelerin de ellerinde kaldığını ve iade etme, satma şanslarının olmadığını belirterek, elde kalan maskelerin bir şekilde değerlendirilmesini istiyor.
Dağıtımın sadece eczaneler üzerinden yapılmasının da sıkıntılı olduğunu ifade eden eczacılar, “Farklı devlet kurumlar üzerinden de dağıtım yapılabilmeli, bu Nüfus Müdürlükleri, muhtarlıklar olabilir. Sadece eczacılar üzerinden ve merkezi bir şekilde yapmak hem aksatır hem de geciktirir” diyor.
‘Maskesizlik en az virüs kadar tehlikeli’
Her ne kadar salgını önleme noktasında iş hayatında kısıtlamalar olsa da birçok insan hala işine gidip geliyor. Bankaya, markete, pazara, fırına, eczaneye giden, otobüse binmek zorunda olan insanlar var ve maskeye ulaşım noktasında sıkıntı yaşanıyor.
Cezmi Yaman, devletin iyi ancak geç bir karar aldığını belirterek, “Maske satışı yasaklanırken, bunun tedbiri alınmalıydı. Gün içinde dışarda olduğum için en az 3-4 maske kullanmam gerekiyor ve kişi başına 10 günde bir beş adet veriliyor. Üstelik e-devlet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru, mesaj derken günlerce maskesiz mi kalacağız? Bu durum en az virüs kadar tehlikeli. Bir an önce alternatif tedarik kaynakları devlet eliyle belediye ve valilikler kontrolünde oluşturulmalı” diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.