VİDEO HABER - Kuraklık ve girdi maliyetleri çiftçiyi endişelendiriyor

VİDEO HABER - Kuraklık ve girdi maliyetleri çiftçiyi endişelendiriyor
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yeterince yağmaması ile birlikte girdi maliyetlerinin yükselmesi tarlaya tohum...

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağmurun yeterince yağmaması ile birlikte girdi maliyetlerinin yükselmesi tarlaya tohum eken çiftçilerin endişelenmesine neden oluyor.

YENİGÜN HABER  - Kış gelmeden kolları sıvayan çiftçiler, fiğ, buğday, arpa ve diğer ürünler için tarlalarını tohumlamaya başladı. Arazilerini kültivatör ile süren çiftçiler, daha sonra mibzer aracının deposuna ekecekleri ürünü boşaltarak tohumlama işlemine devam ediyor. Kıraç topraklara sahip, kışın çetin geçtiği Doğu Anadolu Bölgesinde başvurulan yöntemlerden biri olan kışlık tohumlamada, genellikle Macar fiğ tarzı, soğuğa dayanıklı ürünler kullanılıyor. Başta yakıt ve yedek parça olmak üzere yükselen gübre ve tohum fiyatları çiftçileri gelecek adına endişelendiriyor.

‘Girdi fiyatlarının artışı bizi olumsuz etkiledi’

Maliyetlerin giderek artması ve toprağın yeterince yağmur almaması nedeniyle istedikleri verimi elde edemeyeceklerini, bu nedenle zor günler geçireceklerini düşünen çiftçiler, yetkililerin üreticilerin önünü açmasını istiyor. Ağrı'nın Hamur ilçesine bağlı Sarıbuğday (Paşvan) köyünde çiftçilikle uğraşan Hikmet Adıgüzel, gübre, tohum ve yedek parça gibi ürünlerde geçen yıla oranla ciddi artışların olduğunu ve bu artışların çiftçinin kazancına olumsuz yönde etki ettiğini söyledi. Daha çok maliyet yüksekliği nedeni ile fiğ ekimine yöneldiklerini anımsatan Adıgüzel, "Macar fiği denilen kışlık fiğ ekeceğiz. Piyasası bu yıl güzel değildi çünkü her yıl Konya, Kırşehir, Çorum illerine sevkiyat yapılıyordu ama bu yıl sevkiyat gerçekleşmedi. Gübre girdileri pahalı, onun için vatandaş fiğ ekimine yönelmiş durumda. Tohumu ektikten sonra baharı bekleyeceğiz, zaten her şey yağmura bağlı, topraklar kıraç olduğu, sulu olmadığı için istediğimiz verimi alamıyoruz. Geçen yıl gübrenin tonunu bin 200 TL'den alıyorduk. Şimdi bin 600 TL'ye alıyoruz, bu da bizim için büyük bir maliyet. Kur fiyatları yükselince yakıt fiyatları tavan yapıyor. Geçen yıl traktörün arka tekerleklerini 3 bin TL'ye değiştiriyordum, şimdi 4 bin 500 TL'ye çıkmış, bin 500 TL'lik artış var. Biz emek veriyoruz, kazananlar başka. Devletin bu konuda öncülük yapması lazım. Avrupa çiftçisi kazanıyor ama biz kazanamıyoruz." şeklinde konuştu.

‘Tohumumuzdan istediğimiz verimi alamıyoruz’

Atadan kalan toprakları ekmek için merkezden köye ekim zamanında geldiğini söyleyen Mehdi Adıgüzel, 20 dönüm araziye yaptığı masrafı şu şekilde anlattı:

“Kışlık tohum ekimi yaptığımızda bunu kültivatör ile yapıyoruz, ardından mibzerle tohum ekimi yapıyoruz. Mibzerde pahalıya mal olduğu için tohumumuzdan istediğimiz verimi alamıyoruz. 20 dönüm tarlama, tenekesi 47 TL'den 45 teneke buğday tohumu aldım, ancak beş torba gübre alabildim. Çok pahalı olmasaydı bu arazime 10 torba gübre almam gerekiyordu. Gübrenin tonu şu an 3 bin 400 TL civarında.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.