VİDEO HABER - Çiftçilerin buğday ekim mesaisi endişeli başladı

VİDEO HABER - Çiftçilerin buğday ekim mesaisi endişeli başladı
https://www.youtube.com/watch?v=geYldE0FY40   Mezopotamya’nın verimli ve bereketli topraklarda buğday ekimi, artan girdi maliyetleri nedeniyle endişelerle...

Mezopotamya’nın verimli ve bereketli topraklarda buğday ekimi, artan girdi maliyetleri nedeniyle endişelerle başladı

DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekim zamanı geldi, çiftçilerin telaşı başladı. Sabahın ilk ışıklarıyla modern traktörlerle topraklarını süren çiftçiler, akşam karanlık çökünceye kadar bu mesaisine devam ediyor. Mibzerlere boşaltılan gübre ve sertifikalı tohumluk buğdayı toprağın bağrına bırakan çiftçiler, tohumların su ve Mezopotamya’nın sıcak güneşi ile yeşerip olgunlaşmasını bekliyor. Haşere ve yabancı otlara karşı ara ara tarla ilaçlanırken, başak veren buğdayın hasadı biçerdöverlerle yapılıyor.

‘Yüksek girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürüyor’

Ancak son yıllarda iyice artan girdi maliyetleri, çiftçileri kara kara düşündürüyor. Gübre, tohum, mazot ve ilaçlama gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden dolayı zor günler geçiren çiftçiler, topraklarının çoraklaşmaması için ürün ekmekten başka çarelerinin olmadığını söylüyor.  Tarımda kullanılan ürünlerin pahalılığı ve Dicle EDAŞ’ın yüksek elektrik faturaları çıkartmasının yanında ekilen ürünün fiyatının düşük olması maliyetini karşılamadığını belirtiyorlar.

‘Elektrik olayı çiftçiliği bitirdi’

Buğday ekimine başlayan çiftçi Davut Dündar, 300 dönümlük tarlada ektiği pamuğun yerine bugün itibarıyla buğday ektiğini söyledi. Çok zor günler geçirdiğini sözlerine ekleyen Dündar, girdi maliyetlerinin belini büktüğünü söyledi. Dündar, "Bugün itibariyle gübrenin tonu 2 bin 650 liraya aldım. Tohumu da keza aynı o şekilde aldık. Tohumun bize maliyeti 2 bin 300 lira oldu. Ondan sonra mazotu var, elektriği var. 300 dönüm arazinin bize maliyeti yaklaşık 140 bin lira girdimiz var. İşimiz çok zor, sıkıntılıyız. Özellikle elektrik olayı çiftçiliği bitirdi. 400 dönüm mısır için 80 bin TL elektrik parası ödeyeceğim” dedi.

‘Mecburiyetten ekiyoruz’

Tarlanın dede yadigârı olduğu için mecburen ektiğini ifade eden Dündar, şunları söyledi:

“Gerçekten bizim bu bölgede çiftçilik tamamen bitmiş durumda. Çok zor bir süreç yaşıyoruz. Gübreyi çok yüksel bir fiyata alıyoruz. 50 ton gübreyi peşin aldım. Mazot 6 buçuk lira, 4 traktöre 385 litre mazot aldım. Bu traktörler sabah tarlaya geldiğimde dolu olarak getirdim. Allah rızası için, vallahi çok zor durumdayız. Yani tarlayı ekmemizin tek amacı dededen kalma bir arazi olması münasebetiyledir, mecburen ekiyoruz.”

‘Hasat dönemi haziranda’

Buğday ekimini yapan çiftçi Halit Özcan ise, "Buğday ekiyoruz, durumumuz iyi değil. Tohum, gübre ve elektrik pahalı, her şey çok pahalı... Buğday, mısır ve pamuk ekiyoruz. Şimdi ise buğday ekiyoruz. Haziran ayında da hasat dönemi başlayacak ve biçerdöverlerle biçeceğiz." ifadelerini kullandı.

‘Ektiğimizi biçemiyoruz’

Başka bir çiftçi Hamit Koçhan da artık ektiklerini biçemediklerini söyleyerek, şunları söyledi:

“Şu anda burada buğday ekiyoruz. Ama son birkaç yıldır ektiğimizi biçemiyoruz. Gübre, mazot, ilaç, traktör bütün masrafları kullanıyoruz. Ne yazık ki ektiğimizi biçemiyoruz. Bu ektiğimizi de mecburen ekiyoruz. Arazimizi nadasa bırakamıyoruz. Ekiyoruz ama karşılığında bir şey alamıyoruz. Hepsini gidere veriyoruz.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.