Vatandaşlardan GSM operatörlerine tepki; Milleti dolandırıyorlar

Vatandaşlardan GSM operatörlerine tepki; Milleti dolandırıyorlar
Mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret getirilmesinin adil olmadığını söyleyen vatandaşlar, ücretini ödedikleri internetlerini...

Mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret getirilmesinin adil olmadığını söyleyen vatandaşlar, ücretini ödedikleri internetlerini istedikleri şekilde paylaşma hakkına sahip olduklarını söylediler. GSM operatörlerinin milleti adeta dolandırdığını söyleyen Vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulundular

Cep telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geliyor. 15 Ocak'tan itibaren telefonu modem olarak kullanmak ekstra ücrete tabi olacak. Konu hakkında ilk duyuru Turkcell'den geldi. Turkcell, 2 GB paylaşımlı internet için faturaya 9 TL yansıtacağını bildirirken, Vodafone ve Türk Telekom henüz bu konuda açıklama yapmadı. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar duruma tepki gösterirken, uzmanlar ise internet bağımlılığı konusunda uyarılarda bulundu. GSM şirketinin, parasını ödedikleri internetin nerede kullanılacağına kendisinin karar vermesinin adil olmadığını belirten vatandaşlar, GSM operatörlerinin milleti adeta dolandırdığını söyleyerek yetkililere çağrıda bulundular.

“Yapılan bu uygulama müşterileri kandırmaktır”

GSM şirketinin kararını yanlış bulduğunu söyleyen vatandaşlardan Osman Onuk, “Cep telefonundan internete bağlanıyorum. Aylık ortalama 4-5 GB kullanıyorum. Faturam 26 lira geliyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarlarda kullanmıyorum ve internetimi aile ile arkadaşlarımla paylaşmıyorum. Cep telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret yansımasının adil olduğunu düşünmüyorum. Şu ana kadar öyle bir şey yaşamadık. Yapılan bu uygulama müşterileri kandırmaktır. GSM şirketlerinin kararını yanlış buluyorum. Verilen interneti kişi istediği yerlerde kullanması en doğal hakkıdır. Özellikle hükümetin bu konuya el alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“İnternetimizi nerede kullanacağımıza biz karar veririz”

Cep telefonundan internete bağlandığını ve internetini paylaştığını belirten Orhan Aslan, "Aylık 5 GB internet kullanıyorum. Telefon faturasıyla beraber toplam 80 lira ödüyorum. İnternetim bittiği zaman ek olarak her bir GB’ye Turkcell 12 lira üzerine atıyor. Mobil internetimi aile ve arkadaşlarımla paylaşıyorum. Yapılacak bu uygulama bence adil değildir. Alınan bu karar geri çekilmelidir. Artık teknoloji cağındayız, tüm faturaları halka mal etmemeleri gerekir. Bu karara şiddetle karşı çıkıyorum. Kendi internetimizi nerede kullanacağımıza biz karar veririz. Yetkililer derhal bu olaya el atsınlar. Hükümetimiz vatandaşın yanında tavır kullansınlar." diye konuştu.

“Hükümet bir an önce bu olaya el atmalı”

Uygulamanın adil olmadığını savunan Medeni Arzık ise şunları söyledi: "Cep telefonumdan internete bağlanıyorum ve her ay yaklaşık 6 buçuk GB internet kullanıyorum. Telefon ile beraber 50 lira faturam geliyor. Mobil internetimi bilgisayarlarda ve tablette kullanmıyorum; ama arkadaşlarımla paylaşıyorum. Bu uygulama hiç adil değildir. Kendi mobil internetimin ücretini zaten ödüyorum arkadaşımla paylaştığım zaman niye benden aylık 9 lira ücret talep edilsin. Bu adil değil, derhâl düzeltilmesini istiyorum. Sonuçta benim olan bir şeyi arkadaşımla da paylaşırım, ek olarak faturaya yansıtılacak olan 9 lira neyin nesidir. Hükümetin bir an önce bu olaya el atması lazım. Operatörlerin nasıl rant üzerinde para kazandıkları bilinmelidir."

“Uygulamayı kaldırmalarını istiyoruz”

Yetkililerin bu uygulamanın önüne geçmesi gerektiğini aktaran Habip Aslan, "Cep telefonumla internete bağlanıyorum ayda yaklaşık 8 GB internet kullanıyorum ve faturam 30 lira geliyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarda kullanıyorum ve arkadaşlarımla da paylaşıyorum. Mobil internetimi paylaşınca faturama ekstra bir ödeme gelmesi adil değildir. Yetkililerin bir an önce bunun önüne geçmesi gerekiyor ve bu uygulamayı kaldırmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

“Böyle bir uygulamanın yapılması abestir”

Uygulamayı yapacak olan şirketten sözleşmeyi fes edeceklerini vurgulayan Muhyeddin Beycan, "Cep telefonumdan internete bağlanıyorum. 30 GB internet kullanıyorum. Bazen paketi aştığımız da oluyor. Bu paketin ödemesi aydan aya değişiyor. 45 lira, 75 lira ve hatta bazen 150 liraya da çıktığı oluyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarlarda sık sık kullanıyorum. Mobil internetimi arkadaşlarımla ve ailemle paylaşıyorum. Mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geldiğini sizden duyuyorum. Bu uygulamayı hangi şirket yaparsa biz o şirketten sözleşmemizi fes edip başka şirkete geçeceğiz. Bu cağda bu şekilde böyle bir uygulamanın yapılması bence çok abestir. İnternetin cağımızda artık bedava olması lazımdır. Devletin bu konuda bazı adımlar atması gerekiyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında Beycan şunları kaydetti: "Kendi paramı nasıl ve ne şekilde harcayacağıma benim karar vermem lazım. Bu konuda ikinci bir şahsın, şirketin veya kurumun bu yönde beni yönlendirmesi veya kısıtlamaya gitmesi bana göre bir hak ihlalidir ve yanlış bir durumdur. Her şeyin hukuk içerisinde insan haklarına uygun hareket edilmesi gerekiyor. Devletin farklı isimler altında milleti kandıracak veya zarara uğratacak hiçbir yasal boşluğu bırakmadan bunların takibini yapması gerekiyor. Vatandaşın da bu noktada ilgili birimlere devlete gerek şikâyetleriyle ve gerekse önerileriyle yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum."

“Paylaşım karşısında ekstra bir ücret verme hiç adil değil”

İnternetini istediği kişiyle paylaşma hakkına sahip olduğunu ve buna kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Yunus Emre Adıbelli, "Cep telefonundan internete bağlanıyorum ve 15 GB internet kullanıyorum. Taahhütlü olduğu için 60 lira fatura ödüyorum. Mobil internetimi genelde arkadaşlarıma açıp paylaşıyorum. Bu uygulama bence hiç adil değildir. Neden böyle bir şey yapma gereğinde bulundular? İnternetimi istediği kişiyle paylaşırım. Bu paylaştığım kişiler ailem, eşim, arkadaşım ve dostum olur istediğim kişiyle paylaşmak isterim. Bu paylaşım karşısında ekstra bir ücret verme hiç adil değildir. Bu uygulama hayata geçirilirse devlet millet için vardır sözü havada kalıyor demektir. Devlet operatör sahiplerinin zulmüne göz yummamalıdır. Yetkililer böyle bir uygulamayı kaldırması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

“Bilinçsiz kullanım büyük yaşatıyor”

Uzmanlar ise her geçen gün giderek artan ve gençler için büyük bir tehlike oluşturan internete karşı uyarılarda bulunuyor. Özellikle çocukların ve gençlerin internet bağımlılığı tehdidi altında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, internetin bilinçsiz kullanılmasının büyük sorunları beraberinde getireceğini belirtiyor. Bilişim Uzmanı Abdurrahman Avşar, teknoloji ve internet bağımlılığının oluşturduğu zararlar ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de internet kullanan bireylerin yüzde 72 oranında olduğunu söyleyen Avşar, Türkiye’deki mobil kullanıcı sayısının 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısının ise 42 milyon olduğunu kaydetti. Avşar, "16-74 yaş grubundaki bireylerin internet kullanım oranları yüzde 59,6 ve yüzde 72,9 oldu. 2017 raporlarında aynı grupların oranları sırasıyla yüzde 56,6 ve yüzde 66,8’di. Yani 16 yaş grubunda yüzde 3’lük, 74 yaş grubunda ise yüzde 4,1’lik bir artış yaşandı." diye konuştu.

“İnternette güvenlik ile kullanım arasında ters orantı var”

Dikkat edilmediği ve bilinçli kullanılmadığı takdirde internetin kesinlikle güvenilir olmadığına dikkat çeken Avşar, "Başlangıçta 1968’de internet, erişimin kesintisiz olabilmesi için düşünülmüş askeri bir projedir. Bu daha sonra sivil kullanıma açıldı ve son derece hızlı büyüdü. İnternette güvenlik ile kullanım arasında ters orantı var. Güvenlik için alınan önlemler kullanmayı zorlaştırıyor. Bankacılık işlemleri buna örnek gösterilebilir” dedi.

“Bilinçsiz internet kullanımı sorunlar oluşturur”

İnternet kullanımının hayatı kolaylaştıran bir unsur olmakla beraber, bilinçsiz kullanılması halinde büyük sorunlara da sebep olabileceğine işaret eden Avşar, şu uyarılarda bulundu: "İnterneti bilinçli kullanmak için şu noktalara dikkat edilmelidir; şifrelerinizi, kişisel bilgilerinizi asla paylaşmayın. Bankacılık işlemlerine dikkat edin. Bilgisayarı evinizin salonuna koyun, interneti çocuklarınızla beraber kullanın. Bilgisayarınıza güvenlik programını yükleyin ve güncel tutun. Bilgisayarınızın güvenlik ayarlarını asla düşürmeyin. Kullanırken sağlığınız için önlem alın. Tarifelerinizi bilinçli seçin. Bilinçli internet kullanımı işimizi kolaylaştırma açısından son derece önemlidir."

“Her dört gençten biri risk altında”

İnternet bağımlılığının her geçen gün arttığına vurgu yapan Avşar, "Her dört gençten biri risk altındadır. Türkiye’de 12-18 yaş grubu gençlerin yüzde 3,6’sı internet ve teknoloji bağımlısı, yüzde 21,8’i ise bağımlılık sınırındadır. İnternet hızlı bir şekilde yayılıyor, buna önlen alınmalıdır. Gençlerimiz bu konuda bilinçlendirilmelidir. Türkiye ve 23 Avrupa ülkesinin bulguları incelenerek, çocukların ve ebeveynlerin internet kullanımları, çocukların internetteki faaliyetleri, karşılaştıkları riskler ve ebeveynlerin çocuklarının internet yaşantıları ile ilgili farkındalıkları raporlanmıştır. Veriler 9-16 yaş arası internet kullanan Avrupa çapında 23 ülkeden yaklaşık 23 bin ve Türkiye’den bin 18 çocuk ve bir ebeveyni ile yapılan görüşmelerden edinilmiştir. Sonuçlar, çocukların büyük bölümünün internet kullanım becerilerinin yeterli olmadığını ve birçok çevrimiçi risklere maruz kaldıklarını göstermektedir. Ayrıca, Türkiye’deki ebeveynlerin internet kullanım oranının oldukça düşük olduğu ve çocuklarını internet risklerinden uzak tutmayı sağlayacak yeterli bilgiye sahip olmadıkları varılan sonuçlar arasındadır. Yapılacak çalışmalarla Avrupa’ya göre bu riski biraz daha ortadan kaldırabiliriz." açıklamasında bulundu.

“Tedbir alınmazsa bu tehlikeler çoğalmaya devam edecektir”

Konuşmasında ebeveynlere uyarılarda bulunan Avşar, son olarak şunları söyledi: "Görünen yüzüyle internette bugün iletişim, bilgiye ulaşma, eğlence, bankacılık, alışveriş ve diğer pek çok şeyi yapabiliyoruz. Ayrıca sanal dünya aynı zamanda; çocuk istismarcıların, uyuşturucu bataklığının, sözde sağlık ürünleri simsarlarının, sapkın inanışların, terör propagandalarının, müstehcenliğin ve gençlerimizi kötü yola sürükleyen fuhuş tehlikesinin yuvalandığı bir çukurdur. Ve tedbir alınmazsa bu tehlikeler bütün bir toplumu tehdit etmeye ve çoğalmaya devam edecektir."( İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.