VİDEO HABER: Vatandaş Ramazan’da et yiyemeyecek!
Ramazan ayına sayılı günler kala hazırlık yapmak isteyen vatandaşlar artan fiyatlardan dolayı elini cebine atamaz duruma geldi. Et fiyatlarındaki artış ile alışveriş yapmakta zorlanan vatandaşların esnafa tepki gösterdiğini belirten kasap Salih Güden, “Müşteri bu artışa olan tepkisini bize gösteriyor. Sanki fiyatları biz arttırmışız. Üretici ile tüketici arasındaki köprü esnaf olduğu için müşterinin tepkisi her zaman esnafadır. O yüzden maalesef bütün sıkıntıları da esnaf çekiyor” dedi.
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye’de son günlerde beyaz ve kırmızı ette yaşanan fiyat artışı hem esnafı hem de vatandaşı mağdur etti. Özellikle yaklaşan ramazan ayı öncesinde vatandaşlar et almakta zorlanırken, cep yakan et fiyatları en çokta kasap esnafını vurdu. Artan et fiyatlarından şikâyetçi olan kasap esnafı Salih Güden, “Bir kilo etin 45 TL olması tüketici için zordur. Tüketicinin alım gücü yok. Bu yüzden biz de ne vergimizi ne de elektrik faturamızı ödeyemiyoruz. Esnaf çok sıkıntı yaşıyor yetkililerin duruma çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
“Müşteri tepkisini bize gösteriyor”
Vatandaşın ve esnafın et fiyatlarındaki artış yüzünden yaşadığı sıkıntıları gazetemize anlatan kasap esnafı Salih Güden, “Tavuk etinde hemen hemen her iki üç günde artış yaşanıyor. Kırmızı ette şuan bir artış yok. Ancak beyaz ette artış olduğu için kırmızı ete de yansıyabilir. Beyaz etteki artış da azımsanacak bir artış değil. Müşteri de bu artışa olan tepkisini bize gösteriyor. Sanki fiyatları biz arttırmışız. Öğretici ile tüketici arasındaki köprü esnaf olduğu için müşterinin tepkisi her zaman esnafadır. O yüzden maalesef bütün sıkıntıları da esnaf çekiyor. Devamlı görüyoruz esnaf malını pahalı satıyor diye. Mal bana ucuza gelse bende yüzde 10 kar ile satarım. Yüzde 10 kar da çok değil çünkü yüzde 8’i KDV’dir. Müşteri yoğunluğumuz yok. Geçen ramazanlara baktığımızda ramazana 10 -15 gün kala biz ramazan hazırlığı yapardık. Ama bu ramazanda işlerimiz durmuş durumda. Sene seneyi aratır yani geçen ramazanlar ile bu ramazan arasında çok fark var” dedi
“Tüketicinin alım gücü yok”
Ekonomik sıkıntılardan dolayı tüketicinin alım gücü olmadığını ifade eden Güden, “Bir kilo etin 45 TL olması tüketici için zordur. Tabi son dönemlerdeki ekonomik sıkıntılara baktığımızda sebze fiyatlarına göre de çok etki yapıyor. Tüketicinin alım gücü yok. Bu yüzden biz de ne vergimizi ne BAĞKUR’umuzu ne de elektrik faturamızı ödeyemiyoruz. Esnaf bunları ödeyemeyecek duruma gelmiş. Esnaf çok sıkıntı yaşıyor yetkililerin duruma çözüm bulmasını istiyoruz. Şu an piyasa çok durgun. Piyasanın canlanmasını istiyoruz. 91’den beri esnafım ama son dönemlerde gördüğüm ekonomik sıkıntıyı daha önce görmedim. 2001 de kasaplar odasının yönetim kurulundaydım 2010’dan 2015’e kadar başkanlık yaptım. O dönemlerde fiyatlar uygundu, insanların ekonomik durumu iyiydi herkes et alabiliyordu ama şimdi hem fiyatlar pahalı hem de insanların ekonomik durumu kötü. Çoğu esnaf dükkânını kapattı” diye konuştu.
“İthal hayvan, yerli hayvana ek takviyedir.”
Hayvancılığa gereken değerin verilmediğini dile getiren Güden sözlerini şu şekilde bitirdi;
“Hayvancılık ile ilgili şunu söyleyebilirim işi, işin erbabına vermiyorlar. Bu yüzden yıllardır besicilik yapanlar şu an işi bırakma üzere. Et fiyatlarının düşmesi içinde hayvancılığın desteklenmesi ve işin erbaplarına bırakılması lazım. Türkiye’nin et ihtiyacının yüzde 45’ini güneydoğu bölgesi karşılıyor. İthal hayvanların zararı yok çünkü yerli hayvana ek takviyedir. Şimdi ithal hayvan olmasa etin kilosu 45 TL yerine 100 TL’yi geçerdi. Ve et fiyatları 45 iken kimse almıyor 100 TL olmasını hayal bile edemiyorum.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.