‘Mezopotamya’da tarım bitirildi’

‘Mezopotamya’da tarım bitirildi’
Bismil’de çiftçilere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Mezopotamya coğrafyasında Kürt düşmanlığı ile tarımın bitirildiğini belirterek,...

Bismil’de çiftçilere seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Mezopotamya coğrafyasında Kürt düşmanlığı ile tarımın bitirildiğini belirterek, ortak iyiliğe dair çözümleri birlikte üreteceklerini” söyledi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Bismil Belediyesi, çiftçilerle buluşma toplantısı düzenledi. Bismil’de bir düğün salonunda yapılan toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Semra Güzel, İmam Taşçıer, Necdet İpekyüz, Serpil Kemalbay, HDP MYK üyeleri ve il eşbaşkanları, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve ilçe belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda çiftçi ve meslek odaları temsilcileri katıldı.

‘Tarıma katkıda bulunacağız’

Toplantının açılışında konuşan Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz, ilçelerinin tarım için mükemmel bir yer olduğu ve herkesin bunun farkında olması gerektiğini söyledi. Belediye hizmetinin sadece yol yapma, temizlik işleri olmadığını, ilçe sakinlerinin yaptığı tüm işlerde yanlarında olacağını ifade eden Ayaz, ilçe tarımına katkıda bulunacak bir dizi projeleri hayata geçireceklerini söyledi.

‘Nitelikli sıçrama için tarımda birlik’

DBB Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı de ilçenin tarım kapasitesinin önemine dikkat çekerek, Bölgenin pamuk üretiminde ilk sırada olduğunu, ancak bir pamuk borsasının olmadığını kaydetti. Mızraklı, “Bismil, Amed’in en geniş tarım bölgesine sahip coğrafyasıdır. İleriki döneme bakıldığı zaman özellikle Amed’in ekonomik olarak tekstil başta olmak üzere önemli bir merkeze dönüşeceği gerçeği var. Bismil’de maalesef şu an çiftçilik ikinci iş olarak görülüyor. Beraberinde pamuk tarımının bu kadar güçlü yapıldığı Bismil’de geçen dönemde verim açısından zayıf kaldığı görüldü. Kuru tarıma baktığımızda ciddi anlamda bir verim düşüklüğünü görüyoruz. Bölge olarak baktığımızda pamuğun yüzde 42’si GAP bölgesinde yapılıyor. Amed’e baktığımızda bu rakam yüzde 8’dir. Ama burada borsa yok. Çiftçinin ürününün değer kazanması aynı zamanda nitelik kazanmasını sağlayacaktır. Bundan dolayı bundan sonra birlikte ne yapabiliriz diyoruz. Nitelikli bir sıçramaya ihtiyacımız var. Bu konuda yapılacakların başında birlik geliyor. Üretici birlikleri tarımı daha fazla güçlendirecektir. Bu kapsamda yerel yönetimlerin alacağı rol burada çok önemli bir yer tutuyor. Çiftçinin ürettiği ürünün heba edilmemesi için elimizden geleni yapmak durumundayız” diye konuştu.

Yerel demokrasi

HDP Eş Genel Başkanı Temelli de bereketli topraklar üzerinde olduklarını belirterek, topraklarına, dillerine, kültürlerine, kimliklerine ve tarihlerine sahip çıkacaklarını ifade etti. “İktidarın savaştan başka bir şey bilmediğini” ileri süren Temelli, “Sürekli olarak halklara şiddeti, nefreti dayatıyor. Sırf kendi iktidarını, zenginliklerini devam ettirebilmek için, yandaşlarını, silah tüccarlarını zengin etmek için. Oysa bizim sorunumuz bunlar değil, bizim sorunumuz çiftçi sorunudur. Bunun için yerel demokrasi diyoruz. Bundan dolayı yan yana gelmeliyiz. Birlikte nasıl bir çözüm oluşturacağız? Ortak iyiliğe dair çözümleri birlikte üreteceğiz. Mezopotamya coğrafyasında barışın, huzurun tesisi bizim irademizle oluyor. Toprağımıza sahip çıkmazsak orayı da bizden çalarak betona gömerler. Bugüne kadar tarım politikasına baktığımızda Türkiye’de işsizlik artmış, yoksulluk artmış ve göçü doğurmuş. Bundan en fazla Kürdistan etkilenmiştir. Bu tarım politikasıyla toprağa adaletsizlik ekilmiş. Bize düşen pay ise yoksulluktur. Bundan dolayı yerel demokrasi diyoruz” diye konuştu.

‘Krizin faturası tarıma kesildi’

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizlerde faturanın tarıma kesildiğine dikkat çeken Temelli, şunları söyledi:

“Yine aynı şey yapılıyor. Tarım bitiriliyor. Tarımı bitirirseniz, çiftçiyi bitirirsiniz. Türkiye bir tarım ülkesidir. Neden böyle bir ülkede bu denli yanlış politika yapılır. Onun altına baktığımızda ırkçılık, Kürt düşmanlığını görürsünüz. Mezopotamya tarım coğrafyası olmasına rağmen Kürt düşmanlığı burada tarımı bitiriyor. Türkiye’nin en önemli sorununa baktığınızda işsizliği görürsünüz. Bu denli bir tarım ülkesine baktığımızda gıda yoksulluğu var. Türkiye’de sağlıklı gıdaya ulaşmak her geçen gün zorlaşıyor. İthal etmekle sorun çözülmüyor. Sorun bir büyük maliyetle halkın boynuna yükleniyor.  En çok göç veren illerdir buraları. Neden göç veriyor? İş bulabilmek için. Nerede iş buluyorlar, büyük kentlerin inşaatlarında. Peki iş cinayetlerin en fazla yaşandığı yer neresi bu inşaatlar.”

‘Krizi görmeyen tek kişi damattır’

Krizin farkında olmayan tek kişinin “damat” olduğunu belirten Temelli, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bir meczup gibi her seferinde atlattık diyor. Trene binmiş her gün iyiye doğru gidildiğini söylüyor. Ancak trenin gittiği kara tüneli görmüyor. Kör olmuş. Merkez Bankasının ihtiyat akçelerine el konuldu. Milyarlarca parayı aldınız ne yaptılar. Müteahhit borcunu ödediler. Bunların akılları fikirleri beton. Uluslararası tekellere anlaşarak kaya gazı projesine başlamayı düşünüyorlar. Kaya gazı demek toprağı geri dönüşüm olmadan öldürmek demektir. Bu denli bir kötülük nasıl yaparlar diye hayretle izliyorsunuz. Bir başka kötülük su politikasıdır. HES’ler ve baraj politikasının yanlış uygulamaları ülkenin iklimini değiştirdi. Tüm bunların altında yine Kürt düşmanlığı var. Tek çıkış yol Kürtlerle barıştan geçiyor. Barış olmadan toprağımızı, suyumuzu, geleceğimizi kaybetmeye devam edeceğiz.”

‘Yasaklar hayvancılığı bitirdi’

Yasaklarla hayvancılığa da ciddi zararlar verildiğini kaydeden Temelli, “Müteahhitlerin tüm vergi borçları tek kalemde siliniyor. Ancak çiftçinin elektrik faturası, ülkenin en önemli sorunu haline getiriliyor. O 17 yıl önce başlayan politikaları sayesinde her şey tükenmiştir. Ve güvenlik politikaları, Kürde düşmanlıkla bu politikaları devam ettiriyorlar. Güvenlik politikalarıyla, yayla yasaklarıyla hayvancılığı bitirdiler. İktidarın kadına, tarıma ve çiftçiye karşı bu düşmanca politikalarını ancak birlikte hareket ederek, mücadele ederek boşa çıkarabiliriz. Bugün Bismil Belediyesi’nin düzenlediği bu buluşma buna iyi bir örnektir. Bundan sonra bu tür buluşmalara daha fazla yer vereceğiz” dedi.  Konuşmaların ardından çiftçiler, serbest kürsüde talep ve önerilerini dile getirdi. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.