'TARSİM faaliyetleri kar amacı taşımıyor'
Gazetemizde yayımlanan “TARSİM çiftçinin belindeki kamburdur” başlıklı habere ilişkin yazılı bir açıklama yapan TARSİM, “Tarım Sigortaları Havuzu, faaliyetlerini tarımın sigortası olarak, kar amacı taşımadan ve Devlet'in üreticinin primine sağladığı yüzde 67'ye varan desteği ile ülkemiz üreticisine hizmet etmek üzere 2006 yılından bugüne sürdürmektedir” dedi
Foto: Arşiv
DİYARBAKIR YENİGÜN - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlanan “TARSİM çiftçinin belindeki kamburdur” başlıklı habere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Haberde yer alan açıklamaların üreticiler nezdinde TARSİM ile ilgili yanlış algılara yol açtığı vurgulanan açıklamada, tarım sigortalarına karşı ön yargılara da sebebiyet verdiği kaydedildi. TARSİM tarafından yapılan açıklama şu ifadeler yer verildi;
“TARSİM memuru olarak nitelendirilmeleri doğru değildir”
“Haberde özetle, TARSİM'in çiftçinin belindeki kambur olduğuna, TARSİM memuru olarak nitelendirilen kişilerin yüzde 50'lik zararı yüzde 9 olarak düşük gösterdiğine, yüzde 10'un üzerinde hasar verilmesi halinde işimden olurum korkusu yaşandığına ve üreticilerin zararlarının karşılanmayarak haksızlık yapıldığına yönelik Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sayın Süleyman İskenderoğlu ile Diyarbakır'ın Sur İlçesine bağlı Kumluçat Köyü'nden üretici Sayın Yadin Öz'ün açıklamalarına yer verilmiştir. Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi'nin en önemli unsurlarından birisi risk inceleme ve hasar tespit işlemleridir. Bu tespitlerin en doğru şekilde yapılması için, işinin uzmanı kişiler tarafından, parsel bazında ve bizzat parsele gidilmek suretiyle yapılması zarureti bulunmaktadır. Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimlerden oluşan Tarım Sigortaları Havuzu Eksperleri, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Eğitim Belgesine sahip ve Hazine ve Maliye Bakanlığı nezdindeki Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Siciline kayıt yaptırmış, tarım sigortaları konusunda risk inceleme ve hasar tespiti yapabilecek uzmanlığa sahip, bağımsız ve hakem kişilerdir. Bu nedenle TARSİM'in memuru olarak nitelendirilmeleri doğru değildir.
“Zararı düşük göstermek mümkün değildir”
Eksperler, ekspertiz işlemlerini yürütürken riskleri ve hasarı tam ve doğru tespit ederek, sigortalılar için doğru primin ve hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık etmektedir. Eksperlerin düzenlediği hasar tespit raporlarına istinaden hasar dosyaları TARSİM Genel Müdürlüğü'nde konusunda uzman olan yetkililer tarafından incelenerek, Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar'da yer alan uygulama esasları çerçevesinde poliçe bitiş tarihlerine göre üreticilere tazminat ödemeleri yapılmaktadır. Netice itibarıyla, eksperlerin kar amacı taşmayan ve ülkemizde tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için faaliyetlerini sürdüren TARSİM’e fayda sağlamak üzere rapor düzenlemesi, zararı düşük göstermesi mümkün değildir, Kaldı ki, böyle hareket etmesinin eksperlerin ne kendisine ne de Sistem'e bir katkısı bulunmamaktadır. Netice itibarıyla, haberde yer alan bu ifadeler, hem ülkemizde tarımın tek sigortası ve üreticinin güvencesi olan TARSİM'i, hem de ülke tarımına hizmet eden saygın ziraat mühendislerini zan altında bırakmaktadır. TARSİM faaliyetlerini, tarımın sigortası olarak, kar amacı taşımadan ve Devlet'in üreticinin primine sağladığı yüzde 67'ye varan desteği ile ülkemiz üreticisine hizmet etmek üzere 2006 yılından bugüne sürdürmektedir.
“Sistem misyonunu yerine getirmiştir”
İstikrarlı ve sağlıklı büyümesini kuruluşundan itibaren sürdüren Sistem çerçevesinde geçtiğimiz yıl, tüm Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında, 1,8 milyon adet poliçe düzenlenmiş, 42,2 milyar TL'lik tarımsal varlık sigortalanmıştır. 2006 yılından itibaren üreticilerin ödediği 4,8 milyar TL prim karşılığında 5,3 milyar TL'ye yakın hasar ödemesi gerçekleştirilmiş ve Sistem misyonunu yerine getirmiştir. Ayrıca Diyarbakır'da Sistem'in başlangıcından 2018 yılı sonuna kadar üreticilerden 61 milyon TL prim toplanmış olup, bunun karşılığında üreticilere 79 milyon TL'nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu yıl sel-su baskını ve dolu gibi nedenlerden ötürü üreticilerimizden 5 bin adedin üzerinde ihbar alınmıştır. Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Kumluçat Köyü'ndeki sigortalı üreticilerden ise aynı dönemde toplam 71 adet ihbar alınmış, eksperler tarafından gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda yüzde 49'a ulaşan oranlarda hasarlar tespit edilmiştir. Haberde bahsi geçen üretici Sayın Yadin ÖZ'e ait ise 4 adet mercimek ürünü poliçesinin 3 adedine yüzde 48 ve 1 adedine ise yüzde 32 oranlarında hasar verilmiştir. Bu bağlamda, TARSiM'in üreticinin belinde kambur gibi bir engel olduğu, eksperlerin yüzde 10'un üzerinde hasar verilmesi halinde işimden olurum korkusu yaşadığı ve üreticilerin zararlarının karşılanmayarak haksızlık yapıldığı yönündeki açıklamalar tamamen gerçek dışı ve taraflıdır.” (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.