'TARSİM, çiftçinin belindeki kamburdur'
Bölgede etkili olan sağanak yağmur ile birlikte büyük derecede zarara uğrayan çiftçiler tarım sigortalarını yatırdıkları TARSİM’in zararlarını karşılayamamasından dolayı mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Yağmur suyunun sele dönüşmesiyle birlikte ekininin büyük oranda zarara uğradığını dile getiren Sur’a bağlı Kumluçat Köyü çiftçisi Yadin Öz, “Devletin çiftçiden, üreticiden yana olmasını bekliyoruz. Zararımız var mağduruz, devletin bu duruma el atmasını ve bize destek olmalarını istiyoruz” dedi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, “Çiftçinin zor gününde çiftçiye sahip çıkması gereken TARSİM çiftçinin belinde bir kambur gibi engeldir” ifadelerini kullandı
Foto: Arşiv
Rıdvan KÖSEN/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN - Bahar aylarında bölgede etkili olan sağanak yağış üreticiler başta olmak üzere birçok iş alanını olumsuz etkiledi. Hasadın zarar görmesiyle mağdur olan çiftçiler tarım sigortalarını yatırdıkları TARSİM’in zararlarını karşılamamalarıyla bir mağduriyet daha yaşadılar. TARSİM memurlarının zarara uğrayan hasada gereken zarar miktarının verilmediğini söyleyen çiftçiler TARSİM’e tepki gösterdi. Konu ile ilgili devletten destek beklediklerini belirten üretici Yadin Öz, “TARSİM tarafından gelen memurlar yüzde 50’lik zararımızı yüzde 9 gösteriyorlar. Yüzde 9 zarar göstermelerinin nedeni ise eğer zarar yüzde 10’un üzerindeyse TARSİM bunu karşılamakta mecburdur. Ama hiçbir üreticinin zarar gören arazisine yüzde 10 zarar vermiyorlar” dedi. TARSİM’in yaptığını haksızlık olarak nitelendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, “TARSİM’i istemiyoruz. TARSİM çiftçinin belindeki kamburdur” ifadelerini kullandı.
“İşimizden oluruz korkusuyla”
Konuya ilişkin gazetemize konuşan üretici Yadin Öz, “Geçtiğimiz aylarda etkili olan şiddetli yağışlar ile birlikte tarım arazilerimiz büyük oranda hasar gördü. Herhangi bir doğal afete karşı oluşabilecek hasarın karşılanması için kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortası’na sigortamızı ödüyoruz. Fakat TARSİM tarafından gelen memurlar yüzde 50’lik zararımızı yüzde 9 gösteriyorlar. Yüzde 9 zarar göstermelerinin nedeni ise eğer zarar yüzde 10’un üzerindeyse TARSİM bunu karşılamakta mecburdur. ama hiçbir üreticinin zarar gören arazisine yüzde 10 zarar vermiyorlar. TARSİM memurlarına yüzde 10’un üzerinde zarar tespiti yapmayın demiş. Memurlar da zararı yüzde 10’dan fazla verirsek işimizden oluruz korkusuyla hasar tespitinde en fazla yüzde 9 hasar görülmüş yazıyor. Farklı memur talebi ettim ama gelen memurlar birbirleriyle çelişmemek için hep yüzde 9 hasar veriyor. Devletin çiftçiye destek olmasını bekliyoruz. TARSİM memurlarıyla birlikte bir devlet memuru da gelsin. Bu yıl 500 dönüm mercimek ektim. Zararım azımsanacak bir oran değil. Ki benim gibi binlerce üretici perişan. Devletin çiftçiden, üreticiden yana olmasını bekliyoruz. Zararımız var mağduruz devlettin bu duruma el atmasını bize destek olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
“TARSİM çiftçinin belindeki kamburdur”
TARSİM’in yaptığını haksızlık olarak nitelendiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu ise, “Üretici parasını veriyor TARSİM’ini yapıyor. Eğer dolu yağmur hortum gibi doğal afetler vuruyorsa TARSİM’in bu zararın tamamını karşılaması lazım. TARSİM bir de yüzde 10 muafiyet koyuyor. Ne için bu yüzde 10 muafiyet. Biz TARSİM’i istemiyoruz. TARSİM çiftçinin belindeki kamburdur. Çiftçiden parayı alıyor ve çiftçiyi koruma yerine batırma yoluna gidiyor. Çiftçinin zor gününde çiftçiye sahip çıkması gereken TARSİM çiftçinin belinde bir kambur gibi engeldir. Ben kendim bu yıl TARSİM yapmadım çünkü çiftçiye destek çıkmıyorlar” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.