SES: TİS taleplerimiz kabul edilsin
SES Diyarbakır Şubesi, TİS görüşmeleri öncesinde açıkladıkları 21 maddelik talebin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Ağustos ayında gerçekleştirilecek olan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasında sağlık ve sosyal hizmet iş kolundaki çalışanların 21 maddelik taleplerine ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Gönül Adıbelli, toplu sözleşme hakkının emekçilerin hak alma örgütü olan sendikalar için son derece önemli olduğunu belirterek, “Toplu iş sözleşmeleri; emekçiler ile işverenin masaya oturup ekonomik, özlük, sosyal, demokratik ve siyasi haklarını, çalışma koşullarını düzeltebilme anlamına geliyor” dedi.
‘Grev’e gidildiğinde yaptırımlar artmakta’
SES ve KESK’in ilk kurulduğu günden bu yana temel hedeflerinden birinin toplu sözleşmeli ve grevli sendika hakkı kazanmak olduğunu dile getiren Adıbelli, şöyle devam etti:
“TİS masası Türkiye’de ILO ve AİHM’in toplu pazarlık ve grev hakkının sendika özgürlüğün ayrılmaz parçaları olarak değerlendirilmiştir. İşveren ile yapılan pazarlıklarda emekçilerin emekten yana gücünü kullanması ve bu gücünü TİS masasında görüşmelerde çıkan kararlarda GREV’e gidildiğinde baskı, soruşturma, disiplin cezaları, işten çıkarılma ile sonuçlanabilmektedir. Türkiye’de AKP güdümlü ve genel yetkili konfederasyon olan Memur Sen TİS toplantılarında çalışanların haklarını savunması gerekirken ekonomik, özlük ve sosyal haklarımızı Memur Sen yöneticileri yok etmiştir. Özellikle, 2012 yılında AKP hükümeti döneminde büyüyen Memur Sen, TİS görüşmelerinde hükümet ile ele ele vererek kamu emekçilerinin haklarını dillendirmek ve talep etmek yerine, hükümetin getirdiği talepleri kabul etmiştir.” 2020 yılında geçerli sayılacak olan TİS görüşmelerinin Ağustos ayında başlayacağını dile getiren Adıbelli, kendilerinin de sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışanların taleplerini belirlemek için TİS formları dağıtımı yapıp TİS sandıklarını kurduklarını belirtti.
TİS sandıklarından çıkan sonuçlar
Adıbelli, kurdukları TİS sandıklarından çıkan sonuçları ise şöyle sıraladı:
“* KHK ihraçları, güvenlik soruşturmaları ve disiplin kurulu kararları ile İş güvencesini ortadan kaldırılan uygulamalara son verilsin.
* Yoksulluk sınırı olan 6 bin 542,88 TL üstünde maaş ve enflasyon farkı verilmesi,
* Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması,
* Eşit işe eşit ücret,
* Kadrolu çalışma düzeni,
* Nöbet ücretlerinin zamanında yatırılması,
* Asistan ücretlerinin merkezden yatırılması,
* 3600 ek göstergenin tüm çalışanları kapsaması,
* Taşeronların kadroya alınması,
* Bayram vb. fazla mesailerin artırılması,
* Her işyerinde 7/24 kreş hizmetinin sağlanması,
* Kadın emekçilere pozitif ayrıcalık, doğum izinlerinin artırılması, doğum sonrası en az bir yıl ücretli izinli sayılması,
* Kadınların regl dönemlerinde idari izinli sayılması,
* Doğum sonrası en az 3 ay babalık izni verilmesi,
* Tayin hakkının tüm kamu emekçilere eşit bir şekilde ve hizmet puanı baz alınarak yapılması, torpilin kaldırılması, mazeretli tayinlerde eş durumu sağlık, eğitim ve güvenlik kıstaslarının uygulanması
* Hastanelerde riskli birimlerde çalışanlara ücretlendirmenin adil yapılması,
* Herkese yıpranma payı verilmesi,
* Emeklilikte yaşa takılanlar için düzenlemenin yapılması buna yönelik yasanın çıkartılması,
* Yöneticilerin uyguladığı mobbinge karşı önlem ve tedbirlerin yaygınlaştırılması,
* Ağır iş statüsünde alınıp yıpranma iznin verilmesi,
* Unvan değişikliği ve görevde yükselme sınavının periyodik olarak yapılması ve sözlü mülakatın kaldırılması.” Adıbelli, taleplerinin de kabul edilmesini beklediklerini vurguladı. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.