‘Özel mülküm’ deyip mezra yolunu kapattı
Çermik’e bağlı Aynalı Mahallesi eski Muhtarı Abdurrahim Ekinci, “özel mülkü” olduğunu iddia ettiği Kocahudo Mezrasının yolunu kapattı. Mezrada yaşayanlar ile Ekinci arasındaki anlaşmazlık yargıya taşındı
YENİGÜN HABER - Diyarbakır’ın Çermik ilçesine bağlı Aynalı Mahallesi’nde yaşayan Ekinci ailesi, mera anlaşmazlığı nedeniyle yaklaşık bir ay önce 30 kişinin ikamet ettiği Çalıtepe Mahallesi’ne bağlı Kocahudo Mezrasının yolunu kapattı. Mezra halkı ile Ekinci ailesinin birbirlerini suçladığı söz konusu durum anlaşma sağlanamaması üzerine yargıya taşındı. Mezopotamya Ajans’tan Arjin Dilek Öncel’in haberine göre Çermik-Siverek karayolundan Aynalı Mahallesi’ne ve buradan da Kocahudo Mezrasına giden yol, 1999 yılında yapılarak, yaklaşık 10 yıl sonra stabilize edildi. Stabilize yola daha sonra asfalt döküldü. 2011 yılında, Ekinci ailesi yolun kendi arazilerinden geçtiğini iddia ederek, sınır tespiti için kadastro talebinde bulundu. Kadastro sonrası yolun bir kısmının Ekinci ailesinin arazisinde kaldığı tespit edildi. Kacahudo sakinleri, söz konusu karar sonrası Ekinci ailesinin mezralarındaki meraları ekmesini karşı idari birimlere başvurdu. İdari birimler, Ekinci ailesini meraların ekiminden men etti. Ekinci ailesi ise, buna karşılık olarak Kocahudu’ya giden yolu taş ve çakıllarla kapattı.
“İntikam için yol kapatıldı”
Kocahudo sakinlerinden Hıdır Aydın, yollarının kapatılması nedeniyle mağdur olduklarını, girişimlerinin ise sonuçsuz kaldığını aktardı. Mezraya gidiş gelişlerde farklı yollar kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Aydın, kendilerine gelen misafirlerine, “Hıdır’a gidiyorsanız bu yolu kullanamazsınız” denildiği ve geri çevrildiklerini kaydetti. Yollarının Karatarla mevkiinde eski muhtar Abdurrahman Ekinci tarafından kapatıldığını paylaşan Aydın, yolun kapatılmasının nedeninin ise “intikam almak” olduğunu savundu. Abdurrahim Ekinci’nin kendi mahalleleri sınırında bulunan bir merayı sürdüğünü ve buna karşı İlçe Kaymakamlığı’na şikayette bulunduklarına değinen Aydın, “Onları şikayet ettik. Ekilen mera yüzünden aramızda sorun çıktı. Kaymakamlık merayı sürdükleri için iki defa sürülmemesi yönünde men kararı verdi. Bu durum onları kızdırdı. Onlar da bizim meraya gelen yolu kapatarak intikam almak istedi” diye konuştu.
‘Başvurularımız sonuçsuz kaldı’
Jandarma, belediye ve valiliğe başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ileri süren Aydın, Çermik Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne de sorunun çözümünü için başvurduklarını dile getirdi. Aydın, “Kadastro sınırlandırma hatasının acilen düzeltilmesi gerek. Bu lütuf değil, yasal zorunluluktur. Lakin kamu idareleri olaya sesiz kalıp yasa ve yönetmenlikleri görmezden gelmekteler. Bu haksız bir tutum. Mesele Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Çermik Belediyesi ve Çermik Kaymakamlığı gerekli iradeyi göstermemesi ve olaya karşı kamu gücünü kullanmamasıdır. Yol devletin 21 yıl önce hizmete açtığı yol. Yolun ulaşıma elverişsiz hale getirilmesine destek veriliyor” tepkisinde bulundu. Aydın, anne ve babasını yolun kapatılmasından kaynaklı hastaneye götüremediğini ve mağdur olduklarına dikkat çekti.
‘Özel mülküm’
Yolu kapattığı belirtilen Aynalı Mahallesi eski Muhtarı Abdullah Ekinci ise, özel mülkü olan kısma kazık çaktığını söyledi. 2011 yılında özel mülkünün bir bölümünün tapuya kaydedilmemesi üzerine hatalı sınırlandırma yapıldığını savunan Ekinci, Aydın ailesi tarafından evinin tarandığını belirtti. Ekinci, tek amacının özel mülkü olan kısmı korumak olduğunu aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.