ÖGİ: 521 gazeteci yargılandı, 64 gazeteci tutuklandı
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, 2018 yılının hak ihlalleri raporunu açıkladı. Gazeteci Fatime Tekin’in okuduğu raporda, yıl içinde 521 gazetecinin yargılandığı, 64 gazeteci tutuklandığı belirtildi
DİYARBAKIR – Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) 2018 yılında gazetecilere yönelik gerçekleştirilen hak ihlalleri raporunu açıkladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamada, “2018 yılı, diğer alanlarda olduğu gibi gazetecilik mesleği açısından da oldukça zor bir yıl oldu” denildi.
Gazeteci Fatime Tekin’in okuduğu raporda, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2018 Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin 180 ülke arasında 157’nci sırada bulunduğu belirtilerek, “Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Türkiye’de 170’e yakın gazete, dergi, radyo ve TV kanalı kapatıldı, 3 bin 230 gazeteci ise işinden oldu” ifadeleri yer aldı.
Gazetecilere dönük bu yönelimin hakikatlerden duyulan rahatsızlığın sonucu olduğu vurgulanan raporda şöyle denildi:
“Bu rahatsızlık bugünle sınırlı bir yaklaşım değil şüphesiz. Dünden bugüne bu ülkeye egemen olan güçlerin hedef aldığı kesimlerin başında ve izlenen savaş politikalarının izdüşümünde çalıştıkları gazeteleri bombalanan, ‘faili meçhul’ cinayetlerle katledilen Kürt gazeteciler geldi. 4 yıl önce öldürülen ve failleri hala ortaya çıkarılmamış Azadiya Welat Gazetesi dağıtımcısı Kadir Bağdu cinayeti örneğinde olduğu gibi Kürt gazetecilere dönük girişilen saldırılara, iktidarlar eliyle hakikat savunucuları arasında örülen duvarlar nedeniyle ortak bir tavır gösterilmemiş olunması nedeniyle bugün bu saldırılar muhalif gazeteciler ve bir bütünen mesleğin kendisine yönelmiş durumda.
Yıl içerisinde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden, Doğan Medya Grubu’nun el değiştirmesine, RTÜK eliyle muhalif yayınlara kesilen cezalardan resmi ve gayri resmi ilanlara konulan ambargolara, Basın Kartı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile kimin gazeteci olup-olmadığına iktidarca karar verilecek olunması bu yönelimin göstergeleridir.
Bir yandan ‘basın özgürlüğünü’ yok sayan, ‘halkın haber alma hakkı’nı engelleyen bu adımlarla çok seslilik boğulmak istenirken, diğer yandan gazetecilik mesleğinin kendisini itibarsızlaştırmaktan kaçınılmıyor ne yazık ki.
2018’den 2019’a uzanırken, gerçekleşecek yerel seçimler öncesi ülkede ve Ortadoğu’daki yangını daha da büyütmek üzere sürdürülen savaş politikaları doğrultusunda toplumu iyice militarize etmek isteyen bu anlayışın amacı, şüphesiz ki ‘Savaşta önce gerçekler ölür’ sözünde olduğu gibi hakikatin üstüne kara bir perde çekip, sesini duyulmaz kılmaktır. Biz Özgür Gazeteciler İnisiyatifi diyoruz ki Bugünden yarına daha da ağırlaşması muhtemel çalışma koşullarına rağmen, meslek onurunu koruma gayreti içerisinde halkı, toplumu aydınlatma amacı üstlenen gazetecilerin bir arada vereceği emekler ve ödedikleri/ödeyecekleri bedeller, er ya da geç demokratik bir ortamı tesis edecektir.”
HAK İHLALLERİ BİLANÇOSU
ÖGİ’nin 2018 yılında kayıt altına aldığı hak ihlalleri bilançosu ise şöyle:
141 gazeteci gözaltına alındı.
64 gazeteci tutuklandı.
7 gazeteciye soruşturma açıldı.
71 gazeteciye dava açıldı.
521 gazeteci yargılandı.
121 gazeteciye hapis ve para cezası verildi. (112 gazeteciye toplam 546 yıl 9 ay 20 gün hapis cezası verildi. 3 gazeteciye müebbet hapis cezası verildi. 6 gazeteciye ise toplam 40 bin tl para cezası verildi.
2 televizyona 1 milyon 80 bin tl para cezası. 1 tv’ye 5 program cezası, 1 tv’ye ise reklam cezası verildi.
14 ajans ve gazete internet siteleri BTK tarafından defalarca engellendi.
1 Ocak 2016 ile 29 Kasım 2018 tarihleri arasında bin 954 sarı basın kartı iptal edilmiştir.
4 basın yayın kurumu kapatıldı.
1 gazeteye ve bir matbaaya kayyım atandı.
1 gazeteci sınır dışı edildi.
4 basın kuruluşu polisler tarafından basıldı.
54 gazeteci işten atıldı (bazıları istifa etti)
1 gazeteci öldürüldü.
42 gazeteci yıl içinde serbest bırakıldı.
31 Aralık 2018 itibariyle cezaevlerinde 171 gazeteci tutuklu ve hükümlü olarak bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.