Mısır ekimine ‘güvenlik’ engeli
Suriye sınırında 'güvenlik gerekçesiyle' uzun boylu bitkilerin ekimin yasaklandı. Çiftçiler ise arazilerine ne ekeceklerini düşünüyor
DİYARBAKIR YENİGÜN - Suriye sınırındaki 1’inci ve 2’inci derece askeri bölge sınırları içerisinde bulunan tarım arazilerine getirilen uzun boylu bitki ekiminin yasaklanması tepki gördü. Gazeteduvar’ın Mardin Valiliği’nin yayınladığı genelgenin gerekçesinde ekilen bitkilerin güvenlik zafiyetine neden olduğu belirtildi. Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, genelge nedeniyle çiftçilerin mağdur olacağını söyledi. Erbeyi, bu yasak nedeniyle sınıra 300 metreye kadar mısır mahsulünün ekilmesinin yasaklandığını ifade ederek, “Mardin ovasının yüzde 90’ı mısır ekiyor ve alınan bu kararla çiftçilerimiz mağdur olacak. Çünkü kimi çiftçilerimizin tüm arazisi yasaklı alana giriyor, kimisinin yarısı yasaklı alana giriyor. Yasaklı alanda olmayan arazi yarısının ekilmesinin de bir anlamı kalmıyor” ifadelerini kullandı.
‘Devlet destek versin’
Askerlerin bölgede sürekli nöbet tuttuğunu, ışıklandırmaların ve 3 metrelik duvarların bulunduğunu aktaran Erbeyi, “Bu önlemlerle güvenlik sağlanamıyorsa çiftçi ne yapsın? Çiftçi arazisine uzun boylu bitki ekmediğinde mi güvenlik sağlanacak? Ama bu arada çiftçinin mağduriyetinin nasıl giderileceğiyle ilgili herhangi bir bilgi yok. Sınırda arazisi bulunan ve yasak nedeniyle mısır ekemeyecek olan çiftçilerimize maddi destek verilsin istiyoruz ” dedi. Mardin’in Artuklu ilçesinin Suriye sınırındaki Aşağı Hatunlu köyünde çiftçilik yapan Mehmet Nezir Aydın da yıllardır baba mesleği çiftçiliği sürdürdüğünü söyledi. Aydın, “Bizim için en önemli şey güvenlik. Devletimizin aldığı önlem çok önemli. Çiftçilerin bilgilendirilmesi lazım. Sınırda mısır ekmiyoruz, fıstık ekecektik, yasaktan dolayı onları da ekmiyoruz. Devletimizden ricamız, önce güvenlik. Ekmediğimiz yerler için destek verilsin. Ekilecek ürünler için de bizi bilgilendirsin” diye konuştu.
Genelgede neler yer almıştı?
Mardin Valiliği’nce yayınlanan genelgede, hudut karakollarının sorumluluk alanında yer alan birinci ve ikinci derece kara yasak bölge sınırları içerisindeki tarım arazilerinde (özellikle hudut hattına paralel giden köy yolları ile hudut devriye yolları arasında kalan alanlarda) uzun boylu bitkilerin (mısır, ayçiçeği, meyve bahçesi ve benzeri) ekiminin yapılmasına 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu uyarınca izin verilmeyeceği belirtildi. Anız yakılmasının engellenmesi için de çeşitli tedbirlerin alındığı aktarılan genelgede, düzenlenecek eğitim programlarında anız yakımının zararı hakkında çiftçilerin bilgilendirileceği vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.