Lice için bir ömür süren tazminat talebi

Lice için bir ömür süren tazminat talebi
1993 yılında güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda iş yeri tahrip oldu. Tam 26 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesi malesef bir süre...

1993 yılında güvenlik güçleri tarafından düzenlenen operasyonda iş yeri tahrip oldu. Tam 26 yıldır sürdürdüğü hak arama mücadelesi malesef bir süre daha devam etmek zorunda

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Lice ilçesinde yaşayan Mehmet Geçgel 1993 yılında güvenlik güçlerinin iş yerine zarar vermesi sonrası tazminat talebinde bulundu. Gazeteduvar’dan Murat İnceoğlu’nun haberine göre ancak Diyarbakır Valiliği, Geçgel’e “Terör örgütüne yardım ve yataklık” suçundan hüküm giymiş olması nedeniyle tazminat ödememe kararı verdi. Geçgel, 26 yıl sonra Anayasa Mahkemesi kararı ile başladığı noktaya geri döndü. Mehmet Geçgel, 1993 yılında güvenlik güçleri tarafından iş yerine verilen zararın karşılaması için Diyarbakır Valiliği Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararı Tespit Komisyonu’na başvurdu.  Başvuruyu inceleyen komisyon 2011 yılında ancak karara varabildi. Verilen yanıt zararın karşılanmayacağı yönündeydi. Gerekçe ise, Geçgel’in 17 Kasım 1998 tarihinde, yani tazminat talebinde bulunmasından 5 yıl sonra 3 yıl ağır hapis cezası almasıydı. Üstelik de cezası af kapsamında ertelenmişti. Dolayısıyla hakkında kesinleşmiş bir ceza da yoktu. Geçgel, Valilik kararı hakkında Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Dosyayı inceleyen idare mahkemesi 2012 yılında kararını verdi; “terör örgütüne yardım ve yataklıktan hüküm giyen davacının terör nedeni ile zarara uğradığından bahisle yaptığı başvurunun yukarıda anılan gerekçeye dayanılarak terör örgütüne yarım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle reddine ilişkin işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır”. Karar 2013 yılında Danıştay tarafından da onandı.

Tazminat talebi reddedildi

Geçgel, yılmadı, hakkını aramak için bu kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru hakkını kullandı. 26 Mart 2014 tarihinde yapılan başvuru nihayet beş yıl sonra karara bağlandı. AYM, Geçgel’in ‘hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiasının kabul edilebilir olduğuna’ karar verdi. Dosya ‘hakkaniyete uygun’ yargılama için bir kez daha Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne gönderildi. Geçgel’in tazminat talebi ise reddedildi. Şimdi bir kez daha 1993 yılında iş yerinde oluşan hasarın ödenmeyeceği yönündeki Valilik kararı için mahkemenin karar vermesini bekleyecek. Eğer mahkeme olumlu karar verir ve karar kesinleşirse zararını karşılamak için Valilikten tazminat alabilecek.

Lice’de ne olmuştu

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişi öldürüldü, çok sayıda ev ve işyeri yakıldı. Yüzlerce kişi göçe zorlandı. Olaydan 20 yıl sonra iddianame hazırlandı. İddianamede dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ’ın “taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından yargılanmaları talep edildi. Davada Tünay Yanardağ 2015 yılında öldüğü için takipsizlik kararı verildi. 7 Aralık 2018 tarihli son duruşmada ise sanık Eşref Hatipoğlu hakkında mütalaa doğrultusunda beraat kararı çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.