‘Kürd sorununun çözümü bölge barışı için önemli’

‘Kürd sorununun çözümü bölge barışı için önemli’
"Ortadoğu'da Barış ve İstikrar Forumu"nda konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürd meselesinin büyük bir sorun olduğunu ve çözümünün...

"Ortadoğu'da Barış ve İstikrar Forumu"nda konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürd meselesinin büyük bir sorun olduğunu ve çözümünün bölge barışı açısından önem arzettiğini söyledi.

DİYARBAKIR YENİGÜN - Kürdistan Amerikan Üniversitesi'den düzenlenen "Ortadoğu'da Barış ve İstikrar Forumu"nda konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bölge barışı ve güvenliği konularında değerlendirmelerde bulundu. Ortadoğu'daki sorunların, sadece bölge ülkelerinin güvenlik ve ilişkilerini krize sokmakla kalmadığını,  büyük ülkelerin çıkarlarını ve dünya barışını da tehdit ettiğini söyleyen Neçirvan Barzani, "Bölgede yaşananlar, eski bir hatanın ve bölgede birçok siyasi sorunu çözümsüz bırakan Birinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan jeopolitik haritanın sonucudur" tespitinde bulundu. Neçirvan Barzani, Ortadoğu'daki istikrarsızlığın birtakım sebeplerinin olduğunu ve sonradan ortaya çıkan neticelerinin bölgede daha fazla sorunlara yol açtığını dile getirdi. Barzani, "Arap Baharı ile birlikte eski rejimler çöktü. Bundan sonra da bazı devletlerin bölgedeki rolleri değişti. Devletler yarışa girdi ve bu da bölgede vekalet savaşı ile çekişmeye dönüştü. Böylece uluslararası askeri müdahalelerin önü açıldı. Bu durum, savaşların şiddetlenmesine yol açtı ve barışçıl çözüm mekanizmasını iyice zayıflattı." şeklinde konuştu. Konuşmasına devamla Barzani, "Mezhep anlaşmazlıklarıyla birlikte hoşgörü ve birlikte yaşam kültüründen yoksunluk, diğer bir sebeptir. Bu tehlike, mezhebe dayalı aşırılıklara ve intikamcı zihniyete dönüşmüştür ve bölgede savaşa ve iktidar mücadelesine zemin hazırlamıştır." ifadelerini kullandı. Barzani konuşmasında son olarak, "Terör, hem bölge barışı hem de dünya barışı için tehdit oluşturmaktadır. Terörle mücadele politikası ise sorun çıkarmaktadır. Terörle mücadele için ekonomik, eğitim, siyaset ve toplumsal anlamda bir reform stratejisinin olmaması ve askeri yöntemlere başvurulması büyük bir soruna yol açıyor." dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.