Küçük Betül’ün faillerine 10 yıl sonra 15 bin lira ceza!
2009 yılında Üç Kuyu TOKİ’lerinde merdiven korkuluklarının eksik olması yüzünden 1.5 yaşındaki Betül Altın 8. kattan düşüp feci bir şekilde can verdi. Küçük Betül’ün faillerine 10 yıl sonra sadece 15 bin lira para cezası verildi
Fotolar: Arşiv
Remziye ÇELİK/Yenigün Özel
Diyarbakır’ın Merkez Yenişehir İlçesi’ndeki Üçkuyular Mevkii’nde yapılan TOKİ Konutlarında merdiven korkularının standartların altında yapılması bir cana mal oldu. 2009 yılında korkulukların arasının geniş olması nedeniyle 8. Kattan düşerek hayatını kaybeden 1.5 yaşındaki Betül Altın’ın faillerine 10 yıl aradan sonra 15 bin para cezası verildi. Minik Betül’ün feci şekilde can vermesine verilen cezanın ödül gibi olduğunu savunan Altın ailesi ise davayı istinaf mahkemesine taşıdı.
“Merdiven korkuluklarından biri eksik!”
Yenigün’e konuşan davanın avukatı Mehmet Altın, “Merdiven korkulukları 5 sıra olması gerekirken 4 sıra yapılıp malzemeden kaçırmışlar. Kaçırdıkları malzemeyi hesaplayınca birkaç yüz bin lira ediyor ama aldıkları ceza 15 bin lira ve ceza takside bölünüyor. Yani bir nevi mahkeme sanıkları ceza yerine ödüllendiriyor” dedi. Merdiven korkuluklarından bir tanesinin eksik olması nedeniyle olayın yaşandığını savunan Avukat Altın, “Merdiven korkulukları 5 sıra olması gerekirken 4 sıra yapılmış. 50 tane bina varsa 8 kattan, bir metre olacak şekilde hesaplayınca 50, 100 lira arası bir rakam ortaya çıkıyor. Elli binadan hesaplayınca birkaç yüz bin lira ediyor. Arada bir korkuluk eksik olunca genişliği fazla oluyor. Betül, ablası ile beraber merdivenlerden inerken kayıp düşüyor. Merdiven korkuluğunun genişliği ve fayansın da kaygan olması olayın yaşanmasına neden oluyor. Merdiven korkulukları o kadar geniş ki babası kilolu olmasına rağmen rahatça aradan geçebilecek şekilde yapıldığı raporlarda da yazıyor” diye konuştu.
“TOKİ de kusurlu”
Davanın soruşturmasında TOKİ’nin kusurlu bulunduğunu belirten Altın; “Soruşturmada ilgili kişilerin ve TOKİ’nin kusur raporları çıkıyor. Savcılık TOKİ ile ilgili sorumlular hakkında soruşturma yapabilmek için Başbakanlıktan izin istiyor. TOKİ o zamanlar Başbakanlığa bağlı olduğu için Başbakanlık bu soruşturmaya izin vermiyor. TOKİ’deki kişiler bu yüzden yargılanmıyor, davaya müdahil bile edilmiyor. Ortada bir ölüm vakası var ancak TOKİ’deki sorumlular yargılanmadı bile. O dönem aile,avukat tutmadı. Bu süreçte evraklar, işlemler vs. derken dava açılmadı. Olaydan 8, 9 yıl sonra dava açıldı. Ben 2017’de davaya müdahil oldum” ifadelerini kullandı.
“Ödül gibi ceza!”
Mahkemenin sanıklara verilen para cezasının caydırıcı bir yaptırım olmadığını vurgulayan Altın şunları söyledi;
“İlgili kişilerin işlerinde uzman; mühendis, müteahhit olduklarını söyledik. Konutların aile konutu olduklarını ve konutlarda çocuk olacağını da biliyorlardı. Merdiven korkuluğunu eksik yaptıklarında birinin düşüp ölmesi ihtimalini bilmemeleri imkânsız. Hal böyle olunca bu olayın kasta kadar yolu var. Davanın Ağır cezaya gitmesi gerektiğini talep ettik. Ancak mahkeme bu talebimizi reddetti.Asliye cezada taksirli öldürmeden ceza verdi. Sadece alt sınırdan uzaklaştık diyor. Bu suçun cezası da iki yıldan 6 yıla kadar. Mahkeme sanıklara da 2 yıl 6 ay ceza veriyor. Sonra cezada indirim yapılıyor ve 2 yıldan 1 aya indiriyor cezayı. Sanık olan 5 kişi var. Birinin hükmünün açıklanmasını geriye bırakıyor. Beş sene boyunca suç işlemese hiç dosya açılmamış gibi bu şahısa bir nevi beraat bu karar aslında. Para cezası, birine 13 bin 500, diğerine de 15 bin 500 lira veriyor. Günlük 20 liradan hesaplanıyor. Günlük yirmi lira, yani işi olmayan, en alt sınırdaki miktar. Oysa ekonomik durumlarına göre verilmesi gerekiliyordu. Bu kişiler şirket sahibi, şirket yetkilileri; mühendis gibi kişiler. Daha sonra bu cezayı da para cezasına çeviriyor hâkime hanım. 15 bin lirayı da 24 takside bölüyor. Kaçırdıkları mallar birkaç yüz bin lira ediyor. Aldıkları ceza 13 bin 15 binlira. Zaten durumları çok iyi bu insanların ve ceza takside bölündüğü için debir nevi mahkeme ödüllendirdi sanıkları. Biz istinafa gittik. İşin komik tarafı karşı taraf da kararı beğenmeyip onlar da istinafa gitti. Şu an süreç devam ediyor. Üst mahkemeye gidecek dava.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.