Video Haber: Köylülerin bitmeyen yol çilesi
Havaların yağışlı olması ve karların da erimesi nedeniyle yolun adeta çamur deryasına döndüğü köy yolları, öğrencileri ve köy sakinlerini mağdur ediyor
DİYARBAKIR YENİGÜN - Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Eyüp Nebi köyü Bayraklı (Zok) mezrasında ikamet eden köylülerin yol çilesi bitmiyor. Köylüler, sabah-akşam saatlerce yolda kaldıklarını, özellikle de öğrencilerin büyük eziyet çektiğini anlattı. Yıllardır yapılmayan ve kış gelince çamur deryasına dönen yol nedeniyle yetkililere defalarca dilekçe yazıp şikâyetlerini iletmelerine rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını belirten köy sakinleri, bir an önce köy yollarının yapılmasını istediler.
“Hiçbir siyasi parti döneminde yollarımız yapılmadı”
Hiçbir siyasi parti döneminde köy yollarının yapılmadığını söyleyen köy sakinlerinden İhsan Kılıç, "Gördüğünüz gibi arabam çamurda kaldı. Yol çamurlu olduğundan dolayı köyümüze gitmekte zorlanıyoruz. 15 yıldan beri kurumlara gitmemize rağmen hiçbir kurum köy yolunun yapılması içi bir çözüm bulamıyor. AK Parti olsun, HDP olsun hiçbir siyasi parti yolumuza el atmıyor. Bir yıldan beri Karayolları Müdürlüğüne başvuruda bulunuyoruz, ama gelmiyorlar. Ben kendim güneş enerjisi üretim şantiyesinde çalışıyorum. Günde iki sefer arabamla bu yolu kullanıyorum. Haftada bir arabam bozulduğu için arabamı sanayiye bırakıyorum ve köye yaya olarak gidilemiyor. Çünkü köy yolunun her tarafı su ve çamur dolu. Kazandığım parayı da sanayide arabamın tamirine harcıyorum. Daha ne yapalım, nerelere başvuralım? Birçok köyün yolu asfalt iken, bizim köy yolumuz çamurdan çıkılmıyor. Köy yolunun çamurlu olan kısmı bir buçuk kilometredir. Yetkililere buradan seslenmek istiyorum: Bizim yaşadığımız bu sıkıntıya bir çözüm bulsunlar." şeklinde konuştu.
“Hastalarımızı sırtımızla taşıyıp ana yola çıkarıyoruz”
Köy yoluyla ilgili sıkıntılarını birçok kez yetkililere iletmelerine rağmen herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade eden Nüsret Kılıç, "Köylülerin ne sıkıntı çektiğini görüyorsunuz. Köy yolunda hiçbir çalışma yok, yolunun çamurlu olmasından dolayı arabalar çıkamıyor. Bir hastamız olduğu zaman traktörle yâda sırtımızla taşıyıp ana yola çıkarıyoruz. Asfalta bir buçuk kilometre uzağız. Bizler her yere başvuruda bulunduk. Bütün yetkililere sıkıntımızı söyledik ama sıkıntımız giderilmedi. Birçok kez dilekçe vermemize rağmen bizleri oyalıyorlar. Bir ay sonra ya da bir hafta sonra yapacaklarını söylüyorlar ama yolu yapan yok. Her sabah okula giden öğrencilerimizin ayaklarına poşet koyarak asfalt yola kadar götürüyoruz. Okul servisi köye geldiği zaman çamurda kalıyor. Çamurda kalan servisi çıkarmak için çocuklarımızla beraber arabayı iterek çamurdan çıkarıyoruz. Bazen çocuklarımız akşam eve geldiklerinde üstleri başları çamur içinde kalıyor. Bir vicdan sahibi bizim sesimize kulak verse ve bizim çektiğimiz bu sıkıntıyı giderse çok iyi olur. Bu sıkıntıdan dolayı çocuklarımız derslerinden geri kalıyor. Bizler çocuklarımızın okumasını istiyoruz. Okuyup öğretmen olsunlar. Doktor, hâkim ve savcı olmalarını istiyoruz. Ama çocuklarımız sabah kalktıklarında ayaklarına koydukları poşet ve çamurla uğraşıyorlar.” ifadelerini kullandı.
“Oy zamanı geldiğinde gelip 'yolunuzu yapacağız' diyorlar”
Çocuklarının sabah kalktıkları zaman ayakkabılarına poşet geçirerek okula gittiklerini belirten Namet Ket, "Derdimizi kime anlatacağımızı bilmiyoruz. Her sabah çocuklarımızı bir buçuk kilometre uzakta bulunan asfalt yola taşımak zorunda kalıyoruz. Asfalta bekleyen servise ve derslerine yetişmiyorlar. Köyde yaşlılarımız, hastalarımız var. Bir yaşlı nenemiz var, ayağı kırık nasıl hastaneye götüreceğiz? Gece hastalanan insanlarımızı hastaneye götüremiyoruz. Yolun halini görüyorsunuz. Hangi araba bu yoldan çıkabilir. Bizler, Viranşehir ve Şanlıurfa’nın bütün yetkililerine yolumuzun yapılması için kapılarını çaldık. Bizlere tamam diyorlar ama yolu gelip yapan yok. Oy zamanı geldiğinde gelip 'yolunuzu yapacağız' diyorlar. Oylarımızı alıyorlar ve bir daha da yüzleri görmüyoruz. Bizler derdimizi kime anlatacağız. Bizlerde Türkiye vatandaşıyız. Allah'ını seven bu sıkıntımıza bir el atsın perişan durumdayız.” ifadelerini kullandı.
“Kimseye oyumuzu vermeyeceğiz”
Yolumuzu yapmayacaklarsa biz de kimseye oyumuzu vermeyeceğiz." diyen köyün yaşlılarından Ayşe Kılıç, "Yaşlı ve hastayım benim bir böbreğim yok, tansiyonum var. Yolumuz çamurlu olduğundan yürüyemiyoruz. Hastaneye gideceğimiz zaman arabalar çamur nedeniyle çıkamıyor. Ancak traktör olduğunda bizleri gideceğimiz yere götürüyorlar. Traktör olmadığında ise benim oğlum yâda torunlarımdan biri beni sırtına alıp asfalt yola kadar çıkarıyor.” diyerek yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istedi.
“Yalın ayakla çamurlu yolun içinden yürüyoruz”
Okullarına sağlıklı bir şekilde gidip gelemediklerini belirten öğrencilerden Mehmet Kılıç, Adalet Ket ve İdal Kılıç ise "Çamurlu yoldan dolayı okulumuza gidemiyoruz. Sabahları kalktığımız da ayakkabılarımıza poşet geçirip o şekilde asfaltlı yola çıkabiliyoruz. Poşetlerimiz yolun yarısında yırtılınca ayakkabılarımızı çıkarıyor ve yalın ayakla çamurlu yolun içinden yürüyoruz. Artık Ayakkabılarımızın çamurlu olmasını istemiyoruz. Çünkü ayaklarımız çamurlu olunca öğretmenlerimiz bize kızıyorlar ve ayakkabılarımızı temizleyene kadar da derslerimize geç kalıyoruz. Belediyeden yolumuzun yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandılar. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.