Kış hazırlıkları bu yıl yalnız yapılıyor!
Her yıl imece usulü ile hazırlanan kurutmalık biber, patlıcan, konserve turşu gibi kışlıklar bu yıl koronavirüsten kaynaklı yalnız yapılıyor. Mardin’in Derik İlçesi’ne bağlı Bira Köy sakinlerinden Medine Ayaz, eskiden bütün köyün bir alanda, bir avluda veya bir evde toplandığını kış hazırlıklarını beraber yaptıklarını söyledi. Salgından kaynaklı bu yıl herkesin kendi evinde, kendi işini görmesine neden olduğunu ifade eden Ayaz, “Köydeki insanlar birbirlerinden bu kadar uzak kalmaya alışkın değiller, sanki birbirimize yabancılaşmışız gibime geliyor” dedi
A.Vahap Kaya/Yenigün Özel
DİYARBAKIR YENİGÜN -Yazın taze sebze ve meyvelerini kışın da kullanmak isteyen vatandaşlar sebze ve meylerin en ucuz olduğu dönemde kış hazırlıklarını yapmaya başlıyor. Her yıl imece usulü ile hazırlanan kurutmalık biber, patlıcan, konserve turşu gibi kışlıklar bu yıl koronavirüsten kaynaklı bireysel olarak yapılıyor. Ülkenin dört bir yanında kış hazırlıkları devam ederken biz de Yenigün Gazetesi olarak Mardin’in Derik İlçesi’na bağlı Bira Köy sakinlerinden Medine Ayaz’ın evine misafir olduk. Ayaz, eskiden bütün köyün bir alanda, bir avluda veya bir evde toplandığını kış hazırlıklarını beraber yaptıklarını söyledi. Salgından kaynaklı bu yıl herkesin kendi avlusunda, evinde, bahçesinde kendi işini görmesine neden olduğunu ifade eden Ayaz,hastalıkla ilgili bir hassasiyet olduğunu bu durumun köylüleri birbirinden uzaklaştırdığını kaydetti.
“Kış hazırlıkları artık yalnız yapılıyor”
Medine Ayaz, Koronavirüsün gölgesinde kış hazırlığı ile ilgili şunları söyledi:
“Biz bu yıl kış hazırlıklarımızı hastalık nedeniyle evimizde, kendi avlumuzda yapıyoruz. Bu yıl herkes de kendi evinde yapıyor. Hastalığın kimde olup olmadığını bilmediğimiz için hazırlıklarımızı öyle planladık. Benle görümcem aynı evde oturuyoruz ama kış hazırlıklarımızı yalnız yaptık. Komşularımız ve bütün köy de aynı şekilde kendi avlularında yalnız yapıyor. Buğdaydan bulgur için kazanları kurduk yine yalnız yaptık, bu ayın sonunda yada kasım ayın başında üzüm toplamak için tarlalara gireceğiz ve topladığımız üzümler için kuracağımız kazanlar da yalnız yapacağız. Yazın hazırlıklar bulgurla başlardı, köy meydanında bulgur için koca koca kazanlar bakraçlar kurulur ve bütün köy şenlik havasına buğdaylarını kaynatırdı, kaynattıktan sonra kurutmak için güneşe serelerdi ama hep beraber yapardık. Biz bu yıl yalnız başımıza yaptık, kışlık kurutmalarımız olan sebzeleri de yalnız başımıza yaptık, eskiden bir çok aile birbirine yardım ederdi, hazırlıklarını yapan, bitiren aile köydeki insanlara haber verir ve herkes yardıma gelirdi. Şehriye elle yapıldığı için her aileden bir kişi gelip yardımlaşmak için toplanır ve şehriye yapardı ama bu yıl insanlar hazır şehriye aldılar şimdi ise kışa hazırlık olan salça yapımını da yalnız yapıyoruz. Biz bir evin içinde olan insanların yardımlaşmalarıyla yapıyoruz ve diğer aileler de öyle yapıyorlar, yani herkes kendisi yalnız başına hazırlık yapıyor.”
‘Bu yıl herkes kendi yağında kavruldu’
Eskiden birbirlerine yardım ederek hazırlıklarını yapıldığını söyleyen Ayaz; “Bu yıl kimse birbiri ile yardımlaşmadı ve herkes kendi yağında kavruldu. Köyde iki yaşlı çiftin çocukları olmadı için köydekilerle birlikte paylaşım yolu ile yardıma gittik. Birkaç aile bulgur kaynatmak için, birkaç aile sebzelerin toplanması ve kurutulması için, birkaç aile salça için bahçeden domates ve biber topladılar, birkaç ailede de salça yapmak için yardıma gitti. Yardıma giderken de hastalığa karşı tedbirimiz alarak gittik ki biz onlara hastalık vermeyelim veya onlardan hastalık almayalım. Maskelerimiz taktık ve sosyal mesafeye de uyduk. Çok şükür bu güne kadar birbirimize hastalık bulaştırmadık.” şeklinde konuştu.
‘Eski halimize ger dönsek’
Salgın sürecinin çok uzadığını ifade eden Ayaz; “Bu hastalık bir bitseydi ve eski halimize geri dönseydik iyi olurdu. Şehirde yaşıyordum ve köye gelin olarak geldim. Şehir yaşantısı farklı olduğu için önce biraz zorlandım ama şimdi köy yaşantısını şehir yaşantısına değişmem. Köy yaşantısı daha samimi, daha doğal ve daha sosyaldir. Köydeki insanlar birbirlerinden bu kadar uzak kalmaya alışkın değiller, sanki birbirimize yabancılaşmışız gibime geliyor ama olsun bu süreci olumlu atlatalım varsın bir dönem böyle yaşayalım. Keşke biran önce ilacı veya aşısı bulunsaydı da o eski canlı dönemimize geri dönsek diye her gün dua ediyorum.” diye kaydetti
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.