Kadın emeğinin adı: Siyajin

Kadın emeğinin adı: Siyajin
Bismil Belediyesi tarafından ekim için 50 aileye verilen arazide hasat edilen ürün pazarda satışa sunuldu. Kadınların emeğiyle üretilen pekmez de “Siyajin”...

Bismil Belediyesi tarafından ekim için 50 aileye verilen arazide hasat edilen ürün pazarda satışa sunuldu. Kadınların emeğiyle üretilen pekmez de “Siyajin” etiketiyle satılacak

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, 2014 yılında Barış ve Demokrasi Partisi (DBP) belediye yönetimi tarafından hayatta geçirilen proje ile Dicle Nehri kenarında bulunan boş araziler ekilebilir hale getirildi. Bismil Belediyesi, bu yıl nehir kenarındaki 100 dönüm araziyi, kadınların ekonomik özgürlüklerini elde etmesi ve kooperatifleşmenin gelişmesi amacıyla 50 aileye tahsis etti. Aileler de bu arazilere ektikleri domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak ve karpuzun hasadını geçen hafta yaptı.

ÜRÜNLER HALKA UCUZ BİR FİYAT İLE ULAŞIYOR

Bahçelerin ekimini Mayıs ayında yapan kadınlar, elde ettikleri ürünlerini halkla buluşturdu. Kadınlar tarafından organik ürünler aracı (komisyoncu) olmaksızın halka ulaştırıldığından kaynaklı ürettikleri bu ürünler daha ucuz bir şekilde sofralardaki yerini alıyor. Kadınlar sabahın erken saatlerinde topladıkları ürünleri, ilçede kurulan semt pazarlarında halka ulaştırıyor. Bahçelerin ekimini Mayıs ayında yapan kadınlar, nehir kıyısında 16 dönümlük üzüm bağında yetiştirdikleri üzümden pekmez yapmaya Başladı.

PROJENİN ADI 'SİYAJİN'

Yapımına 10 gündür başlanan pekmez bidonlara doldurarak satışa hazır hale getirilirken, kadınların yoğun mesaisi de başlamış oldu. Projenin geldiği aşama ve elde edilen ürünlerin durumuna ilişkin konuşan Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Gülşen Özer, kadınların emeği ile elde edilen pekmeze kadının gölgesi anlamına gelen “Siyajin” adını vereceklerini söyledi. Özer, kadının emeğinin yer aldığı projede bu yıl iyi bir ürün elde ettiklerini kaydederek sezon sonunda 500 kilodan fazla pekmezin bidonlardaki yerini alacağını aktardı. Atıl durumdaki tarladan kadınların istihdama kavuşabilecekleri alan yaratıldığını belirten Özer, "Kadınlar 116 dönümlük alanda elde ettikleri sebzeleri halka ucuz bir fiyat ile ulaştırarak hem ekonomik bir gelir elde ediyor hem de kendi  halkın ucuz ürünlere kavuşmasını  sağlıyor. Bu projenin gittiği aşama bize gösteriyor ki yeni projelerimizi hayat geçireceğiz" diye konuştu.

HASAT ZAMANI YOĞUN GEÇİYOR

Projenin sözcülerinden Nesibe Uygun da hasat zamanı olduğu için yoğun bir iş temposu ile çalıştıklarını belirterek, “Sabahları saat 6.00 gibi işe geliyoruz. Şimdilik pekmezin yapımı ile uğraşıyoruz.  İlk önce bağdan üzümleri topluyoruz. Ardından onu suyunu çıkarmak için eziyoruz. Çıkarılan suyu büyük kazanlarda kaynatıyoruz. Üzüm suyu kaynadıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Soğutulduktan sonra bidonlara dolduruyoruz. Bahçeden elde ettiğimiz domates, patlıcan salatalık, biber, kavun, karpuzu da pazarda  halkla buluşturuyoruz” dedi.

PEKMEZDEN ARDA KALAN KÜSPEDEN DE SİRKE ELDE EDİLİYOR

Bidonlara doldurulan pekmezlerin hem talep doğrultusunda sipariş verenlere hem de semt pazarlarında satıldığını kaydeden Uygun, “Aynı zamanda ilçenin mahallelerinde de projeyi bilen kişiler bize ulaşarak pekmezi alıyor. Pekmezin satımından elde edilen gelirden bahçenin giderlerini çıkartıp daha sonra 50 aile arasında paylaşılıyor” diye belirtti. Üzümden elde edilen sudan arta kalan küspeden (üzüm çekirdeği) de faydalandıklarını kaydeden Uygun, bundan da sirke elde ettiklerini ifade etti. Ayrıca üzümün yapraklarını da salamura haline getirip satacaklarını söyleyen Uygun, kadın emeğinin kendine yer bulduğu bu projeyle daha fazla kadına ulaşmak ve üretim alanını genişletmeyi amaçladıklarını söyledi.

KADINLARIN EMEĞİ PAZARDAKİ YERİNİ ALDI

Yoğun emek sonucu elde ettikleri sebzeleri pazarda uygun bir fiyatta halka ulaştırdıklarını dile getiren kadınlardan Behiye Sevim ise "Biz kadınlar olarak yoğun bir emek sarf ederek elde ettiğimiz ürünleri halka ucuz bir şekilde ulaştırıyoruz. Halkı yoğun bir talebi var ürünlerimize. Satışlarda bu yıl iyi" dedi. Satışını yaptıkları ürünler ile aile ekonomisine katkıda bulunduğunu belirten Sevim, projenin genişletilmesi çağrısında bulundu. (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.