“İpek üretimini 100-150 tonlara çıkaracağız”

“İpek üretimini 100-150 tonlara çıkaracağız”
Diyarbakır’da ipek böcekçiliği üretiminin artırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi,  800 çiftçiye ipek böcekçiliği üretiminde kullanılmak...

Diyarbakır’da ipek böcekçiliği üretiminin artırılması amacıyla Büyükşehir Belediyesi,  800 çiftçiye ipek böcekçiliği üretiminde kullanılmak üzere ücretsiz malzeme dağıttı. Törende konuşan İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “İpek üretimini 100-150 tona çıkarmamız lazım. Sadece bakın üreten olarak değil ürettiğimiz ipekten bunu kumaşa dönüştüren ve marka yapan bir kent olmamız lazım. Bu düsturla meseleye bakıyoruz” dedi

DİYARBAKIR - Yerel üreticileri desteklemek amacıyla çalışmalarını sürdüren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi,  kentte ipek böcekçiliği üretimini artırmak amacıyla ağırlıklı Kulp ilçesi olmak üzere Silvan ve Hazro’lu 800 üreticiye ipek böcekçiliğinde kullanılan malzemeleri ücretsiz dağıttı. Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen dağıtım törenine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Kulp Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Mustafa Gözlet, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Muhsin Eryılmaz, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Kulp İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Güreş, çiftçi üretici birlikleri başkanları, tarım kooperatifi başkanları ve ipek böceği üreticileri katıldı. Malzeme dağıtım töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşan Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Güzeloğlu’nun Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili olarak göreve başlamasından sonra tarım ve hayvancılık alanında kentte önemli projelere imza attığını söyledi.

“Millete hizmet etmek aynı zamanda bir ibadet demektir”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınma hamlelerinde Türkiye'nin üretiminde 1. olan ipek böceğinin %50 sini aşan bir üretimi gerçekleştiren üreticilerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Güzeloğlu ise, “Değerli kardeşlerim devletin varlık nedeni milletine hizmet etmektir. Milletin derdiyle dertlenmek o dertlere çözüm bulabilmektir. Devletin her bir kuruşu millet için harcanmalı ve millete tahsis edilerek milletin geleceği ve hayatı kolaylaştırılmalıdır. Bu anlamda millete hizmet etmek aynı zamanda bir ibadet demektir. Biz bu anlayışla bu düsturla inanan ve çalışan başta saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu yaklaşımla milletine hizmet etmek amacında çalışan bir anlayışı temsil ediyoruz. Bu doğrultuda milletin her bir kuruşunu millet için harcama kararlılığını sergiliyoruz. Çok uzun yıllar Diyarbakır'da milletin gelişme ve kalkınmasının önünde engel olan, milletin hem hayrına hem de faydasına bütün hizmetlerin karşısında ihanet odakları ile işbirliği içinde bulunarak bu gelişmenin önünde duran bütün zihniyeti de bu anlamda reddediyoruz. Bunların milletin geleceğine verdiği zararı bugün sizlerle hep birlikte görüyoruz. Terör örgütü PKK'nın, onun işbirlikçilerinin, siyasi uzantılarının ajandasında millete hizmet etmek milletin hayrına bir hizmeti gerçekleştirmek olmadığına hepiniz şahitsiniz. Sizler ve bizler bunu biliyoruz. Artık bu ihanetin milletin önünde duran, milletin hakkını gasp eden, milletin kalkınmasına engel olan zihniyetin hamdolsun milletimiz tarafından Diyarbakır'da da reddedildiğini görmekten büyük bir mutluluk duyuyorum” ifadelerini kullandı.

“Yolu ve suyu sıkıntı olmaktan çıkaracağız”

Bugün Diyarbakır'ın her bir köşesinin ya şantiye, her bir mahallesi bir hizmet merkezi, her bir ilçesi kalkınmanın taşıyıcısı bir gelişme merkezi durumuna geldiğini belirten Güzeloğlu,  “İşte Kulp’ta da geriye dönüp baktığımızda önceki Kayyum döneminde Kulp Belediye hizmetlerinde büyük bir değişimi ve dönüşümü yaşadı. Altyapılar ve büyük hizmetler yapıldı. Şimdi İnşallah yeni dönemde alt yapıları yapacağız. Mahallelerde eksikliklerimizi gidereceğiz. Bu kentte yolu, suyu, artık sıkıntı olmaktan çıkaracağız. Bu kararlılığımızı paylaşıyorum ve bunun altını özellikle çiziyorum. Her şeye layık olan Diyarbakır insanı her türlü hizmetin en iyisine layık. Bizim insanımız artık bunları bir daha sıkıntı olarak yaşamayacak. Bu doğrultuda çalışmalara başladık. Bununla ilgili planlamalarımızı önümüzdeki günlerde ilçelerimize giderek her bir ilçemizde muhtarlarımız, sivil toplum temsilcilerimiz, ilçe başkanımız, meclis üyelerimiz ve ilçede yaşayan her bir kişimizle istişare ederek oluşturacağız” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır bir yeryüzü cenneti”

Fiziksel altyapıyı yaparken bunun paralelinde geliri, istihdam ve kazancı nasıl arttırmak içinde adımlar atacaklarına vurgu yapan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, “Ekonomiyi güçlendirmek de buradan geçiyor. İşsizliği azaltmakta buradan başlıyor. Hep söylüyorum Diyarbakır bir yeryüzü cenneti. Allah'ın bahşettiği her ürünün yetiştirildiği ve doğru yapıldığı zaman da çok büyük bir gelir elde edileceği bir üretim zenginliği. Kulp, üretilen bütün diğer tarımsal ürünlerin yanında bugün Türkiye yaş ipek koza üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını üretiliyor. Türkiye'de lider ve 1.sırada yer alıyor. Orada kurulmuş bulunan ve Türkiye'de bugün tek olan ipek böceği ve üzerinden İpek fabrikamız faaliyetine devam ediyor. Fakat Burada tabii başladığı günden sonra biraz boşluklar, üretimde biraz düşüşler ve hepiniz biliyorsunuz ki biraz sıkıntılar var. Ekibimizle çalışıyoruz, sabahlara kadar çalışıyoruz. Kulp’u masaya yatırdığımızda önümüze gelen mesele budur. İpek böceğine bir altyapı var, kurulmuş bir fabrika var. Bir üretim alışkanlığı var. Ama elde edilen ipek böcekçiliği kozası Türkiye’nin %50’ni oluşturmasına rağmen fabrikanın ancak bir vardiyasına yetiyor, bunu çoğaltmamız lazım bunu 55 tonlar gibi, bir üretimi İnşallah 100-150 tona çıkarmamız lazım. Sadece bakın üreten olarak değil ürettiğimiz ipekten bunu kumaşa dönüştüren ve marka yapan bir kent olmamız lazım. Bu düsturla meseleye bakıyoruz” dedi.

“Yaş ipek böceği kozası 2 katına çıkacak”

İlk etapta üretimin artırılması adına temel ihtiyaçları olarak belirlenen bütün materyalleri Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz dağıttığına dikkat çeken Vali Güzeloğlu, “Bunun bir adım sonrasında üretim evlerini ve merkezlerinde yapacağız. Bunun da bir talep olduğunu biliyoruz, her birinize tahsis edilecek alanlarda üretimi çoğaltmak adına bunların da İnşallah belirlenmiş yerlerde inşasına başlıyoruz. Ve bu başlayan desteklerle kısa dönemde Kulp merkezi Diyarbakır'da yaş ipek böceği kozasından İnşallah bugünkünün iki katına önümüzdeki iki üç yıl içerisinde çıkaracağımıza inanıyoruz. Bu meselede var mısınız bizimle birlikte değerli üreticiler. Siz nereye kadar giderseniz biz sizinle oraya kadar varız inşallah sonuna kadar yeter ki üretim olsun, kalkınma olsun, gelişme olsun. Çünkü bu aynı zamanda yerli ve milli bir üretim demektir. Biliyorsunuz bu duruşu sergiliyoruz her alanda. İthal edilen ipekböcekçiliği kozası değil bu ülkenin üreticisinin yetiştirdiği bir yerli ve milli üretimdir aynı zamanda. Bu altı çizilmesi ve vurgulanması gereken bir konudur. İnşallah bu ay içerisinde bakanlıkça yaş ipekçilik kozası ödemeleri yapılacak. Biz tarla desteğine, insan desteğine, üretim desteğine devam edeceğiz, bu yolda sizlerin gelişme ve kalkınması için bütün kaynaklarımızı bütün imkânlarımızı tahsis edeceğiz. Çünkü biz bu kentte yaşayan her kesimin derdi ile ilgilenen, her birinin derdinin çözmesini kendisine dert edilen bir anlayıştan geliyoruz. Biz meseleye böyle yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yakında güzel ve hayırlı gelişmeleri paylaşacağız”

Yakın zamanda Diyarbakır'ın 17 ilçesi, 1041 Mahallesi'nde yaşayan her insana hayırlı ve güzel gelişmeleri paylaşacaklarının müjdesini veren , Güzeloğlu, “ Diyarbakır bunu hak ediyor, yıllarını heba ettiren, ihanet ve terör örgütüne karşı bugün Diyarbakır bu kararlığı sergiliyor ve hizmetinde en ötesini bekliyor. İnşallah bu hizmeti Diyarbakır'a sunmakta bizlere nasip olacak. Bu meselede şüphesiz bu İpek böcekçiliği ve İpek böcekçiliğin de yaş yetiştiriciliğin ürünün yetiştirilmesinde almamız gereken ve teşekkürü hak eden şüphesiz eski Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker Bey var. Kendisine teşekkür ediyoruz. Sayın Bakanımız Kulp’taki bu meselenin güçlenmesinde, fabrikaların altyapıların oluşmasında, çok büyük katkıları oldu. Her emek sahibini bilir, her değer yerini bulur ve hiçbir hayırlı hizmette unutulmaz. Milletimizin nezdinde karşılığını bulur” açıklamalarında bulundu. Yapılan konuşmaların ardından Güzeloğlu, 800 ipek böceği üreticisine (formaldehit, termometre, hidrometre, kerevet, graft kâğıdı, ondülin askı ve kireç) dağıtılmak üzere temsilen 10 çiftçiye hediyelerini dağıtarak çalışmalarında başarılar diledi. Program sonunda Kulp Belediyesi, projeye katkılarından dolayı Vali Güzeloğlu’na ipek şal ve kravat armağan etti. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.