Video Haber: “İnşaat sektörü durma noktasında”
İnşaat sektörünün durma noktasına geldiğini belirten Batmanlı emlakçılar, sektörün canlılık kazanması için şehir merkezlerinde kat sayılarının artırılıp yeni imar alanlarının açılması gerektiğini söylediler
DİYARBAKIR YENİGÜN - BATMAN - Dolar kurunun yükselmesiyle gıdadan inşaat malzemelerine kadar birçok üründe fiyat artışına gidilmesi bölgede çok sayıda sektörde olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu. Halkın bir zamanlar en fazla yatırım yaptığı inşaat sektörü yaşanan ekonomik sebepler dolayısıyla tam bir durgunluğa girmiş durumda. İnşaat sektöründe büyük oranda bir durgunluğun yaşandığını belirten Batmanlı emlakçılar, halkın artık emlak sektörüne yatırım yapmaya çekindiğini, bu yüzden sektörün durma noktasına geldiğini kaydettiler. Yetkililere seslenen emlakçılar, sektörün tekrardan canlılık kazanması için şehir merkezlerinde kat sayılarının artırılıp yeni imar alanlarının açılması gerektiğini söylediler.
“Malzeme fiyatının yükselmesi daire fiyatlarına da yansıdı”
Daire fiyatlarının düşük olmasına rağmen satışların olmadığını vurgulayan emlakçı Metin Tuncer, "Daha önceleri piyasa gayet canlıydı, satışlarımız iyiydi fakat şu anda biraz durgunluk olmutu. Doların yükselmesinde bunun etkisi olmuştur. Tabi insanların da fırsatçılık yapmaları nedeniyle piyasada bir durgunluk da var. Dolar 7 liraya kadar çıktı. Bu sefer inşaat malzemelerinin hepsi yükseldi. Fiyatların yükselmesiyle bu daire fiyatlarına yansıdı. Müteahhitler fiyatları yükseltmediler, kendi kârlarını düşürdüler. Buna rağmen yine daire satışlarımız aşağıda kaldı." diye konuştu. Piyasanın canlanabilmesi için yeni imar alanlarının açılması gerektiğini aktaran Tuncer, "Dolar yükseldiği zaman demir fiyatı da baya yükseldi; ama şimdi demir fiyatı düşmesine rağmen yine canlılık olmadı. Diğer inşaat malzemelerinde fiyatlar hiç düşmedi ve bunlara yönelik de bir denetim yapılmadı. Batman merkezde kat sayıları çok düşüktür. İnşaat fiyatlarının da yükselmesinden dolayı ev fiyatları epey yükseliyor. Müteahhitler düşük kâr istemelerine rağmen dairelerini satamıyorlar. Bu sıkıntıların giderilmesi için belediye ya merkezdeki kat sayılarını yükseltmeli ya da yeni imar alanları açmalıdır. Bu olursa doğal olarak sıkıntılar aşağı inmiş olur, daire fiyatları aşağı iner. Bu şekilde piyasaya güzel bir canlılık gelir. 4 senedir Hasankeyf yolu üzerindeki imar çalışması bitmedi. Yeni imar alanları açılmadığı sürece bu inşaat sektörü bu şekilde kalmaya devam edecek." dedi.
“Emlak durma noktasında”
Emlak sektörünün durma noktasına geldiğine dikkat çeken bir diğer emlakçı Selahaddin Tunç, "İnşaat sektöründeki durgunluk 2-3 senedir bu şekilde devam ediyor. Hiç canlılık yok. Bu sıkıntılar yeni imar alanlarının olmaması, doların yükselmesi ve iş adamlarının yatırım yapmamasından kaynaklanıyor. Şehir merkezlerinde kat sayısının düşük olması nedeniyle de müteahhitler inşaat yapmaya yanaşmıyorlar. Çünkü kâr elde edemiyorlar. Bu nedenle emlak durma noktasına gelmiştir." ifadelerini kullandı. Tekrardan inşaat sektörünün canlanabilmesi için yetkililerin üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getiren Tunç, şunları söyledi: "İnşaat sektörü canlı olursa tüm sektörler de canlı olur. Piyasadaki canlılık inşaat sektörüne bağlıdır. Daha önce emlak sektörü çok canlıydı. Eskiden millet çok memnundu; ama şimdi inşaat sektörü durma noktasına geldi. Tüm inşaat malzemeleri dolar nedeniyle yüzde 100 zam yedi. Herkes bu durumdan şikâyet ediyor. Fiyatlar düşerse bu inşaata da yansıyacaktır. Bu şekilde bir canlılık olacaktır. Yeni imar alanlarının açılması ve kat sayısının artırılması piyasayı hareketlendirecektir." (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.