Herkes doğduğu yerde yaşasa en kalabalık şehirler hangileri olacaktı?
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kişiler eğer doğdukları kentte kalmış olsalardı Türkiye'nin nüfus yapısı bugünkünden farklı olacaktı.
DİYARBAKIR YENİGÜN - TÜİK'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre, Türkiye'de yaşayanlar eğer doğdukları kentte kalmış olsaydı ülkenin demografisi bugünkünden çok farklı olacaktı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre yapılan analizde, İstanbul'un ancak en kalabalık 3. şehir olabileceği belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre 82 milyon 3 bin 882 kişilik Türkiye’de en yüksek doğurganlık hızı 4,13 çocukla Şanlıurfa’da. 2. sırada 3,60 çocukla Şırnak gelirken onu 3,26 çocukla Ağrı ve 3,23 çocukla Muş izliyor. TÜİK'in 2018 yılına ait hazırladığı doğum istatistiklerinden elde edilen bilgilere göre, toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu il ise 1,30 çocukla Gümüşhane olurken, onu 1,43 çocukla Kütahya, Zonguldak ve Edirne takip etti. Ancak illerin nüfus dağılımı bu tabloyla doğru orantılı gitmiyor. Çünkü on yıllardır devam eden göç, demografik yapıdaki en güçlü faktör olarak öne çıkıyor. Yapılan analizler, eğer göç oranı yüzde 0 olsaydı, yani herkes doğduğu kentte yaşasaydı, Türkiye'nin nüfus haritasının bugünkünden çok farklı olacağını gösteriyor.
1 milyon 732 bin nüfusu olan Diyarbakır ise kütüklerine göre 2 milyon 254 bin olacaktı.
Ankara'nın da 5 milyon 500 binlik nüfusu 2 milyona gerileyecekti.
İzmir ise 4,3 milyon değil 1 milyon 974 kişi kalacaktı.
Böyle bir durumda, Türkiye'nin en kalabalık kenti 2 milyon 770 binlik nüfusu ile Şanlıurfa olacaktı.
Onu 2 milyon 574 bin kişi ile Konya izleyecek, mevcut durumda 15 milyonu aşkın nüfusuyla zirvede olan İstanbul ancak üçüncü sırada yer alacaktı.
(Kaynak: Independent Türkçe)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.