Gençlik ve Değişim Derneği’nden örnek kampanya: 1 Kitap, 1 Hayat

Gençlik ve Değişim Derneği’nden örnek kampanya: 1 Kitap, 1 Hayat
Diyarbakır’daki Gençlik ve Değişim Derneği, ilkokul ve ortaokul öğrencisi çocuklar için “1 Kitap, 1 Hayat” kampanyası başlattı. Kampanya Koordinatörü...

Diyarbakır’daki Gençlik ve Değişim Derneği, ilkokul ve ortaokul öğrencisi çocuklar için “1 Kitap, 1 Hayat” kampanyası başlattı. Kampanya Koordinatörü Rezzan Çim, “Elinizde daha önce okuduğunuz veya çocukların okumasını istediğiniz kitaplarınız varsa bizlere gönderin, çocuklarla paylaşalım” dedi

DİYARBAKIR - Gençlerin ve kadınların yaşanabilir bir şehrin yönetiminde aktif rol almasını sağlamak, kadın ve gençlik sorunlarına çözüm getirmek amacı güden Diyarbakır’daki Gençlik ve Değişim Derneği, ilkokul ve ortaokul öğrencisi çocuklar için “1 Kitap, 1 Hayat” kampanyası başlattı. Dernek, kitaba ulaşmakta zorluk yaşayan çocuklar için köy okullarına kütüphane kurmayı amaçlıyor.

18 kütüphane kurdular

Kampanyanın ilki, bir okulun talebi üzerine 2007 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle çalışmalarını yürüten Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından başlatılmış ve daha sonra Gençlik ve Değişim Derneği desteğiyle devam etmiş. Talepler artınca, dernek her yıl birkaç yerde kütüphane kurmaya çalışmış. Dernek gönüllüleri; daha çok dezavantajlı, taşımacılıkla eğitim yapan köy okullarına gönderilmek üzere toplanan kitaplarla Diyarbakır merkez ve ilçelerindeki okullara 18 kütüphane kurmuş. Şimdi de 19’uncu kütüphaneyi kurmayı hedefleyen dernek, şu ana kadar 2 binin üzerinde kitap toplamış. Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden, İstanbul’daki yayınevlerine kadar çok sayıda kurum ve kişinin kitap gönderdiği dernek, kitap bağışı yapmak isteyenleri bekliyor.

“Çocukların ufkunu açmak için”

Gençlik ve Değişim Derneği Gönüllüsü ve Kampanya Koordinatörü Rezzan Çim, daha önce de kitap kampanyası yaptıklarını hatırlatarak, “Tekrar böyle bir kampanyaya ihtiyacın olduğunu fark ettik. Çünkü bazı okullarda kitaplar çok eski, bazılarında kütüphane bile yok. Böylece biz de çocuklara daha aydınlık bir gelecek sunmak ve onların ufkunu açmak için böyle bir kampanya başlatmak istedik” dedi.

“Kitaba ulaşamayan çok çocuk var”

Kitaba ulaşamayan ya da elinde hiç kitabı olmayan çok fazla çocuğun olduğunu söyleyen Çim, kütüphanenin sürdürülebilirliği açısından okullarda yapmak istediklerini kaydetti. Sosyal medya hesapları üzerinden kendilerine ulaşanların olduğunu dile getiren Çim, “Derneğimizde gönüllü olarak çalışan ve kütüphanecilik yapan arkadaşlarımız var. Onların Türkiye’deki kütüphanelere ulaşma imkanı var. Örneğin; onların vasıtasıyla Kocaeli Üniversitesi’nden kitaplar geldi. Bireysel olarak da yollayanlar oldu” ifadelerini kullandı.

“İlk Sur’dan başlayacağız”

Çim, daha önceki kampanyalarında çocuklardan geri dönüşlerin olduğunu ve kurdukları kütüphanenin fotoğrafını çekip kendilerine yolladığını söyledi. Birçok okulda bulunan kitapların eski ya da güncelliğini yitirdiğini dile getiren Çim, çocukların yeni kitaplara ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Kitap dağıtımına, ilk Sur ve köylerindeki okullarda başlayacağız. Kütüphanesi olmayan başka okullar varsa ilgili arkadaşlar bize bilgi verebilir” diye konuştu.

“Kitaplarınızı gönderin”

Daha çok ilkokul ve ortaokul seviyesindeki tüm dillerden kitapların gönderilmesini isteyen Çim, “Elimizden geldiğince, insanlar bize kitap yolladıkça kütüphane kurmaya devam edeceğiz. Herkes; okuduğu kitabı gönderebilir. Kitaplarımız, paylaştıkça çoğalır. Elinizde daha önce okuduğunuz veya çocukların okumasını istediğiniz kitaplarınız varsa bizlere gönderin, çocuklarla paylaşalım” diye çağrı yaptı. Öte yandan, kitap bağışında bulunmak isteyenler aşağıdaki sosyal medya hesaplarından iletişime geçebilir:

Twitter hesabı: @1kitap1hayat1

Instagram hesabı: 1kitap1hayattt

Mail adresi: [email protected] (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.