'Ekolojik denge göz önünde bulundurulmalı'

'Ekolojik denge göz önünde bulundurulmalı'
Bismil ilçesinde pamuk eken çiftçiler, girdi maliyetlerine gelen zamların yanında sayıları artan zararlı böceklerle mücadele ediyor. Ziraat Mühendisi...

Bismil ilçesinde pamuk eken çiftçiler, girdi maliyetlerine gelen zamların yanında sayıları artan zararlı böceklerle mücadele ediyor. Ziraat Mühendisi Ümit Kandemir, ilaçlamada ekolojik dengenin göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın 154 bin 623 hektar alan üzerinde tarım yapılan Bismil ilçesinde, verimli arazilerinin yaklaşık 300 bin dönümüne pamuk ekiliyor. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre pamuk eken çiftçiler, zamların yanı sıra zararlı böceklere karşı da mücadele ediyor. İlçede bu yıl pamuk tarlalarındaki zararlı böceklerin bir hayli artığı belirtiliyor. Bismil'de 30 bin dönüm pamuğun kontörlünü yapan Ziraat Mühendisi Ümit Kandemir, başta pamuk olmak üzere birçok tarım ürününe böceklerin verdiği zarar ve buna karşın alınabilecek önlemleri değerlendirdi.

‘Yararlı böceklere zarar vermemeli’

Kandemir, tarımda verimin alınabilmesi için yararlı ve zararlı böceklerin önemli bir yer tuttuğunu, bunun için ekolojik dengenin göz önünde bulundurularak bilinçli bir ilaç kullanımın yapılması gerektiğini söyledi. Kandemir, "Bölgemizin en önemli tarım ürünü olan pamuğun yetiştirilmesinde çiftçilerimizin karşılaştıkları sorunlar ve pamukta sorun olan zararlı böceklerle mücadele önemli. Pamukta erken dönemde bozkurt, yaprak kurdu, thrips; orta dönemde yeşil kurt, lygus, empoasca; geç dönemde dikenli kurt bölgemizde yaygın olan ve mücadele edilmesi gereken en önemli pamuk zararlarıdır" dedi.  Kandemir, zararlı böceklere kimyasal mücadele kararı verirken ekonomik zarar eşiği ve yararlı böceklerin popülasyonunun göz önüne alınarak doğal dengenin korunması için dar spektrumlu (seçici) yani yararlı böceklere daha az etkili ilaçların kullanıldığını söyledi.

‘Koza içine girerek zarar veriyor’

Pamuk yetiştiriciliğinde, pamuk bitkisinin çıkışı ile birlikte zararlı böcek sorunun da başladığını ifade eden Kandemir, pamuğun gelişimine bağlı belli dönemlerde zararlı böceklerin yoğunlaşarak hasat dönemine kadar zarar verdiğini söyledi. Kandemir, zararlı böceklere ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Örneğin erken dönemde bozkurt, pamuğun toprağa yakın kısmından keserek zarar verirken; dikenli kurt pamuğun geç döneminde kozaların içine girerek koza ile beslenip zarar vermektedir. Bunu için çiftçilerin daha dikkatli olması ve arazilerini haftada bir uzman tarafından kontrol ettirmeleri gerekir."

‘İlaçlama olmazsa verim yüzde 60 düşer’

Çiftçilerin pamuğu yetiştirme, zararlı böceklerle mücadele ve doğal dengeyi koruma konusunda gayet bilinçli olduğunu ifade eden Kandemir, çiftçilerin pamuktaki yararlı böcekleri bile teşhis edebildiğini söyledi. Kandemir, zararlı böceklere mücadele etmek için kullanılan ilaçların pahalılığına dikkat çekerek, ilaçların kullanılmaması halinde tarım havzası olan Bismil gibi bir yerde pamuğun tahminen yüzde 60'nda verim kaybı olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Kandemir, doğanın bir denge oluşturup zararlı ve zararsız böcekleri meydana getirdiğini kaydederek, yaz ve sonbahar aylarında çıkarılan anız yangınlarının bu dengeye zarar verdiğini söyledi. Kandemir, doğaya belli bir noktadan sonra müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizerek, bunun da bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğine dikkati çekti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.