Duran: Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz
Diyarbakır’da dün başlayan ‘İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi’ sertifika töreninin ardından sona erdi. Tören öncesi konuşan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz” diyerek dijital dönüşümünde yerel medyanın sağlam bir altyapı ile yer almasının önemine dikkat çekti
DİYARBAKIR YENİGÜN - - Basın İlan Kurumu(BİK) ve Karacadağ Kalkınma Ajansının desteğiyle hazırlanan 'İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi' çalıştayı sona erdi. Dün başlayan çalıştayın bugünkü oturumuna BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, Şube müdürleri, Diyarbakır Şube Müdürü Emrullah Kaya, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak ve Bingöl’den gazete yöneticileri ve imtiyaz sahipleri katıldı.
“Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz”
Burada konuşan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, “Çürük merdivenle çatıya çıkılmaz” diyerek medyanın dijital dönüşümünde yerel medyanın sağlam bir altyapı ile yer almasının önemine dikkat çekti. Yerel medyanın 'İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi' konusunda gerekli adaptasyonu biran önce gerçekleştirmesi gerektiğini belirten Duran, İnternet medyasında önemli olanın haberi önce girebilmek olduğunu ancak bu durumun da haberin ayaklarının sağlam bir şekilde oluşturulması ve haberin doğruluğunun güvenirliği konusunda bazı sıkıntılara neden olabildiğini ifade etti.
‘Haberin teyid edilmesi güvenilirlik açısından önemli’
Birçok haberde haberin doruluğunun teyid edilmesi çabasına ne yazık ki haber yayınlandıktan sonra girişildiğini belirten Duran, Haberin hızlı bir şekilde geçilmesinin yanısıra haberin doğruluğunun teyid edilmesinin de habere olan güvenilirlik açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Duran, “Medyanın dijital dönüşümünde yazılı medyamızın kalemleri etkili oldu ancak hızlı büyümenin, ilerlemenin getirdiği birtakım yanlış aktörler de sahaya girebiliyor. İnternet medyasında önemli olan en hızlı bir şekilde haberi girebilmektir. Bunun çek edilmesi lazım, doğruluğunun yanlışlığının tartışılması lazım. Ama en hızlı giren dijital ortamda en çok tıklamayı alıyor. Dolayısıyla siz bunu hızlıca girebilmelisiniz. Yani, haberin doğruluğunu sonradan tespit ediyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil, çünkü büyük mağduriyetler oluşturabiliyor. İşte biz köklü, geçmişe dayalı bir kültürü olan gazetelerimizin de kendi internet mecralarını oluşturup, bu işte emek harcayarak, tabii biraz da masraf yaparak bu mecrayı geliştirmeleri ve aynı mantıkla aynı çizgiyle bu mecrada var olmalarını bekliyoruz, talep ediyoruz. İşte bu merdivenin çürük olmaması gerekiyor.
‘Yazılı medyanın sürdürülmesi için elimizden geleni yapıyoruz’
Bu kapsamda söz konusu bu eğitimleri başlattık. İnşallah Anadolu'nun farklı yerlerinde bu eğitimleri sürdüreceğiz. Sizlerden de beklentimiz, Basın İlan Kurumu olarak bu işin, yazılı medyanın sürdürülmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Malum geçen medyaya da yansıdı, Sayın Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül, tartışılan bir konuyu, icra, iflas ilanlarının Yeni Yargı Paketinde kaldırılmasına dönük tartışılan bir konuya son noktayı koydu. Bu konuda Sayın Bakanımıza teşekkür ettiğimiz gibi, Sayın Fahrettin Altun'a da teşekkür ediyoruz. Gerekli girişimlerde bulundular. Bu gelişme yazılı medyanın devamı için çok önemli bir adımdı ve inşallah devamı yeni projelerle gelecek” dedi.
Duran'ın konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Gazetecilerin BİK Genel Müdürü Duran'a soruları ve Duran'ın yanıtlarında ağırlıklı olarak yerel gazetelerin ekonomik sorunları ve çözüm yolları tartışıldı.
Ardından eğitime katılan gazetecilere İnternet Haberciliği Eğitim Sertifikası verildi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.