DTO Ödülü Onur Hamzaoğlu’na verildi
Diyarbakır Tabip Odası ödülü verildi. Ödül Barış Akademisyeni Prof. Onur Hamzaoğlu'nun oldu.
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Tabip Odası’nın (DTO) 1996 yılından itibaren her yıl organize ettiği “Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü” bu yıl da sahibini buldu. 2018 yılındaki DTO ödülü akademisyen Prof. Onur Hamzaoğlu’na verildi. Hamzaoğlu’nun ödülü Diyarbakır’da 16 Mart’ta “Barış, Demokrasi ve TTB” başlıklı panelin ardından düzenlenecek törenle verilecek.
DTO binasında düzenlenen basın toplantısına jüri üyeleri ve oda yöneticileri katıldı. DTO Eşbaşkanı Doktor Şerif Demir, ödülün Onur Hamzaoğlu’na verilmesi gerekçesini şöyle açıkladı:
“Bu yılki ödül sahibi halk sağlığı uzmanı, bilim insanı, Barış Akademisyeni, barış aktivisti olarak her koşulda akademik, bilimsel, toplumsal ve siyasi mücadelesini sürdüren, halkın sağlığını ve sağlığının vazgeçilmez ön koşulu olan barışı her yerde savunmaya devam eden, gerektiğinde bedel ödeyen, savaşa karşı barışı savunmanın bilim insanının olmazsa olmazı olduğunu tüm yaşamı boyunca ortaya koyan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu olmuştur. Onur Hoca yaşamını halkın sağlığına adamış çok değerli bir bilim insanı, sağlık bilimleri ile sosyal bilimler arasında disiplinler arası çok önemli köprüler kurmuş bir araştırmacı, halkların ve emekçilerin hakları ve özgürlükleri için yıllardır mücadele veren bir aktivisttir. Sanayi-çevre sağlığı ilişkisini ortaya koyan sayısız bilimsel çalışmaya imza atan, Hekimlik mesleğinin evrensel değerlerine dayanan hekimlik tutumunu ve bilimsel bilgiye dayalı olan ‘savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu’ gerçekliğini, doğaya ve insana verdiği zararı Türkiye’de halk sağlığı derslerinde ilk defa anlatan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı özünde barış isteyen metnin 2000’i aşan imzacısından birisidir. Onur hoca toplumsal sağlığın, toplumsal adalet ile geleceği bilinci ile mücadele eden, ‘Bilimsel bilginin sahibi toplumun kendisidir’ diyerek bilimsel gerçekleri toplumla paylaşan, toplumun sağlığını korumak ve iyileştirmek adına çabalayarak yaşamı boyunca sağlıklı bir toplum için barış ve demokrasi mücadelesini sürdürmüştür. Militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamanın hüküm sürdüğü OHAL koşullarında akademisyen kimliğinden taviz vermeyip yaşamdan yana net tutum alması, halklar arasında köprü kurma çabası, her koşulda barış mücadelesini sürdürmesi gerekçeleri ile 2019 yılı ‘Barış, Dostluk ve Demokrasi’ ödülüne layık görülmüştür.” (Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.