Doğa nefes aldı!
Bismil ilçesinde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan çoban Nezir Kaya, virüsten kaynaklı insanların eve çekilmesiyle doğanın nefes aldığını ve hayvanların daha iyi beslendiğini söyledi
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, insanların eve kapanmasının doğaya olan yararına dikkati çekti. İnsanların salgından kaynaklı eve çekilmesinin sonuçlarına işaret eden Nezir Kaya, bakmakla yükümlü olduğu 800 küçükbaş hayvanı merada doyasıya otlandığını dile getirdi. Doğanın nefes aldığını ve hayvanların daha iyi beslendiğini ifade eden Kaya, “Çiftçilik ve hayvancılık bizim için çok önemli. Toprağı zengin olan Bismil’de çoğunlukla tarım yapılıyor. Toprağın neredeyse yüzde 80’ni tarıma ayrılmış, az bir alan hayvancılık için, mera için bırakılmış durumda. Kalan yerler ise insanlar tarafından işgal edilmiş, hayvanlara yer bırakılmamıştı. Piknik alanı başta olmak üzere birçok yer dolmuştu. Ancak koronavirüsün gelmesi ile birlikte bu değişti” diye konuştu.
‘Hayvanlardan zarar gelmez’
Koronavirüs için “Her şer de bir hayır var” diyen Kaya, eskiden piknik alanı için kullanılan, araç ve insanların işgal ettiği yerlerin hayvanlara kaldığını söyledi. Baharın gelmesiyle otlatmaya çıkardığı hayvanlarını uzun bir süre sonra tok gördüğünü vurgulayan Kaya, virüsün bulaşma tehlikesi için ise “Hayvanlardan zarar gelmez” dedi. Daha önce inşaat işinde çalıştığını, ancak bu alan da iş bulamadığı için 16 yıldır çobanlık yaptığını belirten Kaya, “Mahalleli ve benim hayvanlarımın içinde bulunduğu 800 hayvana çobanlık yapıyorum. Sabahın erken saatlerinde başlayan iş, akşam saatlerinde sona eriyor. Hayvanları Seyrantepe Mahallesi içerisinde bulunan Karaköprü merasında beslemeye götürüyoruz. Onları burada besliyoruz. Burası bitince 5 km uzaklıkta bulanan meraya götürüp orada besleyeceğiz” diye belirtti.
‘Destek yok’
Hayvancılığın zor dönemden geçtiğini, devlet desteğinden mahrum bırakıldıkları ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını savunan Kaya, virüs nedeniyle hayvanları satmakta zorlandıklarını söyledi. Kaya, şöyle devam etti: “Tek geçim kaynağımız olan hayvancılık ile ayakta tutunmaya çalışıyoruz. Kışın hayvanları sadece besliyoruz, herhangi bir şey alamıyoruz. Ne süt ne peynir ne de yoğurt. Baharın gelmesi ile birlikte bunları alabiliyoruz. Kışın büyük bir harcama yapıyoruz. Yem, saman ve ilaçlara dünyanın parasını veriyoruz.” (MA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.