Diyarbakır’da 500 bin dekar tarım arazisi sulandı

Diyarbakır’da 500 bin dekar tarım arazisi sulandı
Diyarbakır’da 20 Mayıs 2020 tarihinde başlayan sulama sezonun 19 Eylül 2020 tarihinde tamamlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “2020...

Diyarbakır’da 20 Mayıs 2020 tarihinde başlayan sulama sezonun 19 Eylül 2020 tarihinde tamamlandığını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “2020 yılı sulama sezonunda Diyarbakır ilimiz ve ilçelerimizde toplam 500 bindekar tarım arazisi sulanmıştır” dedi

YENİGÜN HABER - Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü yaptığı yatırımlarla modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerimizin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırmaya ve ülke tarımına katkı sunmaya devam ediyor. Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanılmakta olup bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediliyor. Bu bakımdan suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor.

‘Yaşam standardını yükseltiyor’

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını ifade eden DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor” dedi.

‘Ülke ekonomisine 752 milyon TL katkı sağlandı’

Bu kapsamda Diyarbakır’da 20 Mayıs 2020 tarihinde başlayan sulama sezonun 19 Eylül 2020 tarihinde tamamlandığını belirten Genel Müdür Yıldız, “2020 yılı sulama sezonunda Diyarbakır ilimiz ve ilçelerimizde toplam 500 bindekar tarım arazisi sulanmıştır. Diyarbakır il ve ilçelerimizde 2020 yılında toplam 500 bin dekar arazide yapılan sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine752 milyon TL katkı sağlanmıştır” diye konuştu.   Tarımın ülkeler için stratejik öneme sahip olduğunu, içinden geçilen salgın sürecinde bunun çok daha net görüldüğünü söyleyen Yıldız, “İnşa ettiğimiz baraj ve göletler, sulama kanalları ile iletim hatları sayesinde suyu toprakla buluşturuyoruz. Yaptığımız toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarım arazilerini büyütüyoruz. Çiftçimizin gelirini, üretim konforunu yükseltiyoruz. Böylece kırsal alanlardan göçün belli ölçüde önüne geçtiğimiz gibi gıda arz güvenliğinin de teminatı oluyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Çiftçilerinden çok olumlu geri dönüşler aldık’

Yapılan sulama yatırımlarına ülke çiftçilerinden çok olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade eden Genel Müdür Kaya Yıldız, “Diyarbakır ilimizde 2020 yılı sulama sezonunda problem yaşamadık. Yaptığımız yatırımlarla bunu sürekli hale getirmek ve modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Hem suyumuza hem toprağımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Çiftçilerimiz de üretmeye devam etsinler. Hep birlikte ülke tarımını daha yukarılara taşıyacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bölgenin bereketli toprakları suyla buluşuyor

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır ve Batman’a yapılan yatırımlarla topraklar suyla buluşmaya devam ediyor. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır ve Batman’a yapılan yatırımlarla bölgenin bereketli topraklarını suyla buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etme ile derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.  Diyarbakır ve Batman’a bağlı ilçelerde son dönemlerde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynadı.  Bu kapsamda Batman Sağ Sahil Sulaması 2. Kısım Projesi kapsamında 30 bin 780 dekar alanda çalışmaların tamamlandığını ve 2020 yılı içerisinde sulamanın yapıldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, projenin tamamının bitirilmesiyle 110 bin 800 dekar tarım alanının sulanacağını bölgenin tarımsal üretim ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını söyledi. Yıldız, “Proje Diyarbakır- Batman il ve ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır. Batman Barajı rezervuarından alınan suyu 141 kilometre ana kanal cazibesiyle ve 332 kilometre borulu şebeke yapımı ile tarım arazilerine kavuşmaktadır. Proje kapsamında ana kanal üzerindeki eksik imalatlar tamamlandı. 128 kilometre borulu şebeke döşenmiş üzerindeki sanat yapıları yapılmış 30 bin 780 dekar alan sulamaya açılmıştır. Ayrıca imalat çalışmalarına devam edilmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.