Diyarbakır Gurme Fuarı başladı!

Diyarbakır Gurme Fuarı başladı!
Diyarbakır Gurme Fuarı, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 21 metrelik örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği...

Diyarbakır Gurme Fuarı, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyaretçilerine açtı. 21 metrelik örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile açılışı yapılan ve 5 gün boyunca 45 ilin mutfağının sergileneceği fuarı 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor

Şirvan Oktay GÖRER

DİYARBAKIR YENİGÜN  - Bu yıl ikincisi yapılan “Diyarbakır Gurme 2019 Gıda ve Yöresel Lezzetler Fuarı”, TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) desteğiyle TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarın onur konuğu ise Malatya oldu. Fuarda Malatya’ya ait yöresel yemekler Sahne Mutfak’da yapılacak ve ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

45 kentin mutfağı

Fuarda Aydın, Van, Hakkari, Dersim, Maraş, Osmaniye, Mersin Sivas, Kastamonu, Trabzon, Hatay, Kayseri’nin aralarında olduğu 45 ilin mutfağı beş gün boyunca sergilenecek. 13-17 Kasım tarihleri arasında Diyarbakır Kültür ve Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

200 bin ziyaretçi bekleniyor

DTSO tarafından kurulacak stantta ise beş gün boyunca Diyarbakır’ın yöresel lezzetleri sergilenecek. Fuarda, şef, gurme, akademisyen ve bloggerların da yer alacağı yemek atölyeleri, söyleşiler ve yarışmalar düzenlenecek. Gurme turizmine katkı sunması beklenen fuarda bu yıl 200 bin ziyaretçi bekleniyor.

172 firma katıldı

Fuar açılış konuşmaları Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun konuşmaları ile başladı. TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Server Seçer, geçen yıla göre bu yıl fuarın yüzde 50 büyüdüğünü, 45 ilden 172 firmanın fuara katılım sağladığını ve fuar stant alanında yüzde 82 oranında bir büyüme gerçekleştiğini belirtti. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya ise, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi ve fuara destek veren yerel kuruluşlara teşekkür ederek sözlerine başladı. Kaya, her şeyin birbirine benzemeye başladığı küreselleşen dünyada yerelin korunması, yerel kültürel değerlerin sürdürülmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Özellikle Diyarbakır gibi farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan bir kent için yereli korumak, yereli koruyarak ulusal ve uluslararası pazarlara açılmanın temel öncelikleri olduğunu aktardı. Kaya, Diyarbakır’ın her zaman farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi yapıları ile tanınan, Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olduğunu, Diyarbakır Çayönü’nde neolitik döneme ait yaşamın kalıntılarının yer aldığını, Bismil Körtiktepe kazılarında da MÖ 12.000 yıllarına ait kalıntılar bulunduğunu belirtti. Bu zengin tarihsel geçmişin inanç, dil, kültür, sanat, folklor, mutfak vb. farklı alanlarda da zenginlikler yarattığını ve günümüze kadar gelenek ve görenekler ile yaşatılmaya devam ettiğini ifade etti.

‘Gastronomi Atölyesi ve sunum alanları kuruyoruz’

Kaya, “Bugün UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde yetiştirilen sebze ve meyveler tarihten bugüne yöresel lezzetlere farklı tatlar katmıştır. Güvercin gübresi ile yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, yerel tohumlar ile üretilen Lice domatesi, Çermik biberi, üretiminde Türkiye birincisi olduğumuz Diyarbakır mercimeği,  volkanik Karacadağ eteklerinde yetişen Karacadağ pirinci gibi menşeisi Diyarbakır olan tarımsal ürün zenginliğine sahiptir” dedi. Aynı zenginliği bölge illerinde de görmenin mümkün olduğunu, yöresel ürünlerin turizme kazandırılması ve bölgenin turizm sektöründe katma değer üretiminin geliştirilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Bu nedenle bu yıl 2. ni düzenledikleri fuarda Malatya ilini konuk olarak aldıklarını ve bölge illerinin katılımına önem verdiklerini ifade etti. Kaya, yöresel ürünlerin Avrupa ülkelerinde pazara sunumunun ve katma değer üretiminin çok daha yüksek olduğunu ülkemizde ve bölgemizde yerel ürünlerin korunması için geciktiklerini aktardı. Son yıllarda coğrafi işaret tescili ve gurme fuarları ile bu alandaki çalışmaların gelişmeye başladığını aktardı. Kaya, GAP İdaresi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı desteği ile gastronomi alanında çalışmalar yaptıklarını, Keçi Burcu’nu sunum alanı, Sur’da tarihi bir yapıyı da gastronomi atölyesi olarak işlelendireceklerini belirtti.

‘Anadolu kültürünün en önemli özelliği misafirperverlik’

AK Parti Milletvekili Mehmet Mehdi Eker ise, yaptığı açılış konuşmasında Diyarbakır ilinde gerçekleştirilen başarılı organizasyon için destek veren kurumlara teşekkür etti. Eker, Diyarbakır ilinde yöresel yemeklerde meyve ve koyun ve keçi etinin bir arada kullanıldığını, Diyarbakır menşeili tarımsal ürünlerin yöresel lezzetlere tat verdiğini aktardı. Buğdayın ana alanının Diyarbakır olduğunu, Karacadağ pirincinin de endemik bir pirinç türü olarak sadece Diyarbakır ilinde üretildiğini kaydeden Eker, bu yılki fuarda Türkiye’nin yarısından fazlasının temsil edildiğini söyledi. Malatya Valisi Aydın Baruş de, Malatya’dan selam getirdiklerini aktardı. Anadolu kültürünün en önemli özelliklerden birinin misafirperverlik ve zengin sofralar olduğunu belirterek, Diyarbakır’a gösterdikleri misafirperverlik için teşekkür etti. Anadolu’daki yöresel lezzet, yerel yemek kültürünü buna borçluyuz. Ancak artık bu ürünleri ekonomiye kazandırmamızın zamanı geldi.

21 metrelik örgü peyniri

Açılış konuşmalarının ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile İstanbul Okan Üniversitesi arasından gastronomi alanında ortak çalışmalar için işbirliği protokolü imzalandı. Fuar açılışı 21 metrelik örgü peyniri ve Diyarbakır çöreği ile yapıldı.  Daha sonra Diyarbakır yöresel ürünler sergisi gezildi ve Diyarbakır Ciğer Tadım Atölyesi gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.