“Çocuklarınızla Kürtçe konuşun”

“Çocuklarınızla Kürtçe konuşun”
Tahir Elçi için yapılan eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme olmadığını söyledi. Aydın,...

Tahir Elçi için yapılan eylemde konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme olmadığını söyledi. Aydın, Dünya Anadil Günü dolayısıyla tüm Kürt anne ve babaları çocuklarıyla Kürtçe konuşmaya da davet etti

DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır’un Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde işlenen Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunması amacıyla Diyarbakır Barosu tarafından her hafta yapılan eylemin 164’üncüsü gerçekleştirildi. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan eylemde konuşan Baro Başkanı Cihan Aydın, Dünya Anadil Günü dolayısıyla bu hafta Kürtçe konuştu. Aydın, Elçi cinayeti soruşturmasında herhangi bir ilerleme olmadığını paylaştı.  Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’nün hazırlayıp, soruşturma savcılığına sundukları rapora atıfta bulunan Aydın, raporun işaret ettiği muhtemel faillerin soruşturmaya dâhil edilmediğini aktardı.

“Anadil temel bir hak!”

Devamında sözleri Şikoyê Hesen'e, bestesi ise Aram Tigran’a ait  olan "Zimanê Kurdî" şarkısının sözlerini dile getirip, Dünya Anadil Günü’ne değinen Baro Başkanı, anadilinin dünyanın bütün halkları için temel bir hak olduğunu ifade etti. Aydın, çocukların dil, kültür, edebiyat, bilim ve diğer alanlarda başarısının anadilin kullanımına bağlı olduğunu da dile getirdi. Kürt çocuklarının dünya çocuklarına göre kendi dillerine yabancı ve uzak kalmak zorunda bırakıldığını söyeyen Aydın, Kürt çocuklarının kendi anadillerinden yoksun bırakıldığını kaydetti. Geçmişte Kürt çocuklarının isimlerinin Türkçe, Farsça ve Arapça olduğunu ama Kürtçeyi bildiklerini, bugün ise isimleri Kürtçe olan çocukların Kürtçe bilmediklerine değinen Aydın, ebeveynlerden kurum ve kuruluşlara, siyasi partilerden uluslararası kurumlara kadar herkesi tüm dünya dillerinin özellikle de Türkiye’deki dillerin kaybolmaması için çaba harcamaya davet etti.

Anadil şerhinin kaldırmasını istedi

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul eden Türkiye’nin anadil kullanımına ilişkin maddeye şerh koyduğu üzerinde duran Aydın, bu şerhin kaldırılmasını talep etti. Aydın, yine Türkiye’deki tüm diller üzerindeki yasağın kaldırılması ve ülkede yaşayan tüm halkların anadilinin eğitim ve kültür dili olmasını istedi. Bu noktada Kürtçe, Lazca, Süryanice ve Çerkesce üzerinde çalışma yürüten kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunan Baro Başkanı, “Bu destek ve yardım, ülkenin parçalanmasına sebep olmaz, aksine ülkenin büyümesine, halkların kardeşlik duygusu ve birbirini sevmesine vesile olur” diye belirtti. Aydın, tüm Kürt anne ve babalara ise şu sözlerle seslendi: “Çocuklarınızla Kürtçe konuşun. Çocuklarınızı Kürtçe anonim şarkılar, Şakiro, Meryem Xan, Karapetê Xeço ve Eyşe Şan’ın şarkılarıyla büyütün. Çocuklarınız Şeroyê Biro’nun davulunun sesiyle, Egîdê Cimo kavalının sesiyle büyüsün. Çocuklarınıza Kürtçe masal ve hikayeler anlattın ki çocuklarımız anadillerini unutmasın. Çünkü dil varlıktır. Eğer dilimiz kaybolursa biz de yok oluruz.”

Kürtçe sözlük’te sona gelindi

Anne ve babaların yanı sıra tüm Kürt kurum ve kuruluşlarına, iş insanlarına yaşamın genel dili haline gelmesi için bütün çalışmalarında Kürtçeyi kullanma çağrısında bulunan Aydın, Tahir Elçi’nin baro başkanlığı döneminde başlatılıp, Mezopotamya Vakfı’nın sürdürdüğü Kürtçe Hukuk Sözlüğü projesinde ise sona doğru gelindiğini aktardı. Baro Başkanı Aydın, sözlerini yine “Ağaç kendi kökü üzerinde yeşerir, insan kendi diliyle yeşerir/yaşar” şeklindeki Kürt atasözüyle noktaladı. Yapılan konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi ile bu haftaki açıklama sona erdi. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.