“Çiftçi umduğunu bulamadı”
Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, bu sene hem fiyat hem de verimde çiftçinin mısırda umduğunu bulamadığını belirtti
DİYARBAKIR YENİGÜN - Batman’da yaklaşık 60 bin dekar alan üzerinde mısır ekiminin yapıldığını belirten Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, geçen seneye göre çiftçinin bu yıl mısır ekiminde umduğunu bulamadığını söyledi. Mısırda verimde düşüş yaşandığını aktaran Aydiş, ülke ekonomisine büyük katkı sunan çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Girdilerin çok pahalı olduğunu, adeta çiftçilerin belini büktüğünü vurgulayan Aydiş, bunun çiftçileri oldukça zor durumda bıraktığını kaydetti. Girdilerin pahalı olması nedeniyle bölge çiftçisinin pamuk ekimini bıraktığını anlatan Aydiş, mısırın sonunun da pamuk gibi olmasından endişe duyduklarını söyledi. Aydiş, “İlimizde yaklaşık 10 gün önce mısır hasadı başladı. Maalesef bu sene geçen seneye nazaran hem fiyat hem de üretim konusunda umduğumuzu bulamadık. Dolaştığımız köylerimizde bin 350, bin 400 ve hatta bin 100 kiloya kadar da alan çiftçiler var. Ortalama bin 350, bin 400 kilo civarındadır. Geçen sene bin 600, bin 700 kilo civarındaydı. Verim olarak düşündüğümüz zaman, maalesef geçen seneye göre daha düşüktür. Fiyat konusuna gelince maalesef fiyatta da umduğumuzu bulamadık. Geçen sene bin 150, bin 200 civarında idi. Bu sene bin 70, bin 80 civarındadır. Sadece Tarım Kredi Kooperatifleri bin 150, bin 160 civarında alıyor, ama o da sadece kendi üyelerinkini alıyor.” dedi.
“ÇİFTÇİLERİN BELİNİ BÜKEN PAHALI GİRDİLERDİR”
Pahalılık karşısında çiftçinin mücadele etme şansının kalmadığını belirten Aydiş, “Aşağı yukarı 60 bin dekar alana mısır ekimi yapıldı. Bu da 120 bin ton civarında ürün eder. Geçen sene 150 bin ton civarındaydı. Bu sene verim düşük olduğu için orada da maalesef düşüş söz konusu oldu. Sadece Batman’da değil tüm Türkiye’deki çiftçilerin belini büken pahalı girdilerdir. Mazot, gübre, ilacın pahalılığıyla çiftçinin artık mücadele etme şansı kalmadı. Bu konuda hükümetimizin önemli destekler sağlaması gerekmektedir. İlaca yüzde 200 civarında zam geliyor. Mazot pahalı. Mazotun yüzde 50’sini devlet veriyor, yine de yeterli gelmiyor.” diye konuştu.
“BURALARDA PAMUK BİTTİ”
Konuşmasının devamında Aydiş şunları söyledi, “Bundan dolayı çiftçi pamuk ekiminden vazgeçti. Bizim buralarda pamuk bitti. Yurt dışından düşük fiyata pamuk getiriliyor. Bizim çiftçimiz de yurt dışından getirilen düşük fiyatlı pamukla mücadele etme şansı olmadığı için pamuk ekmiyor. Batman’da 30 bin dekar üzerinde pamuk ekimi söz konusuydu. Sanıyorum bu sene 4-5 bin dekar civarında ya var ya yok. Genel olarak fiyat konusunda çiftçimiz mustariptir.” Anız konusunda çiftçilere uyarılarda bulunan Aydiş, “Bölgemizde mısır hasadından sonra yakılan anız sorunu önem arz ediyor. Bir tarlada dahi anızın olmaması bizim temennimizdir. Anızla ilgili çiftçilerimizi ileri bir seviyede eğitimden geçirdiğimizi düşünüyoruz. Çiftçilerimiz tarafından bu sene yeni bir uygulama başlatıldı. Mısır ekiminden hemen sonra o tarlalar sürülüyor. Çünkü bir haftayı geçerse çok sertleşiyor. Çiftçilerimizin çoğu anızı önlemek için tarlalarını hemen sürüyor. Bu önemli bir konu, çiftçilerimize teşekkür ediyorum. Çünkü anız çok tehlikeli, binlerce canlı ölüyor. Ayrıca anız nedeniyle verim de düşüyor. Anız yakılmaması hususunda çiftçilerimizi uyarıyoruz.” ifadelerini kullandı.( İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.