Baro avukatlarına saldırı
Tahir Elçi’yi anmak için her hafta düzenlenen basın açıklamasının ardından Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve yanındaki avukatlar, cezaevinde açlık grevindeki çocuklarıyla görüşme yapılmadığı gerekçesi ile bir grup tutuklu ailesinin saldırısına uğradı. Saldırıda, 1’i avukat 2 kişi yaralandı. Saldırıya tepki gösteren Baro Başkanı Cihan Aydın, saldırının bireysel değil örgütsel bir saldırı olduğunu vurguladı
DİYARBAKIR YENİGÜN - Diyarbakır Barosu, öldürülen baro başkanları Tahir Elçi’yi anmak için her hafta Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlediği eylemin 165’incisini gerçekleştirdi. Anmada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayeti dosyasında herhangi bir ilerleme olmadığını ifade etti. Aydın, Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsünün bu haftaki konularının avukatlara yönelik saldırılar ve Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde kadınların işletilmesi amacıyla kurulan Jiyan Kadın Semt Pazarında, erkek pazarcıların da tezgâh kurmaya yönelik girişimlerinin olacağını söyledi.
‘Cezaevinde avukatlar tartaklandı’
Meslektaşlarının son dönemlerde saldırılara maruz kaldığını belirten Aydın, “Son dönemlerde görevlerini yapan avukatlara yönelik ciddi saldırılar var. Ciddi engellemeler var. Biraz önce görüştüğüm Diyarbakır Barosu Cezaevi Komisyonu üyesi 3 meslektaşımızın Bayburt L Tipi Cezaevi açlık grevlerini izlemek için, açlık grevindeki mahkûmların ailelerinin başvurusu üzerine şikayetlerini incelemek için oraya gittiler. Şu anda oradalar özellikle 2 kadın meslektaşımıza yönelik olarak tartaklamaya varacak düzeyde, maalesef bir engellemeyle karşılaştılar” şeklinde konuştu. Aydın, meslektaşlarının açlık grevindeki mahkûmlarla yaptığı görüşmede onların sağlık durumuna ilişkin düzenlenen formların zorla ellerinden alındığını söyledi. Aydın, yaşanan durumu hukuksuzluk olarak değerlendirerek, konuya ilişkin Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı görüşmede, olay hakkında inceleme yapılacağı sözü verildiğini açıkladı.
Gündem kadın pazarcılar
Aydın’ın sözü bıraktığı Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yöneticisi Hatice Demir, kadın pazarcıların sorunlarını ve taleplerini görüşmek üzere kadın pazarcılarla görüştüklerini dile getirdi. Yaptıkları görüşmede, kadın pazarcıların kadın olmaktan kaynaklı maruz kaldıkları ayrımcılığı ve haksızlığı kendilerine ilettiklerini aktaran Demir, kadın pazarcıların kendilerine yoksul, erkek şiddet mağduru, hayata kalmak için çalışmak zorunda olduklarını anlattığını ifade etti. Kadınların, Bağlar Belediyesiyle yaptıkları sözleşmenin kısalığı ve katı kuralları nedeniyle sayılarının yarıya düştüğünü ve Salı günleri kurdukları pazar yerinin fiili olarak erkeklerin işgaline maruz kaldığını, erkeklerin sözlü tacizine maruz kaldıklarını, aşağılandıklarını kendilerine aktardıklarını vurgulayan Demir, kadınların olanlara karşı yetkililerin sessiz kalmasından şikâyetçi olduğunu kaydetti.
“Çalışma hakları ihlal etmektedir”
Bağlar Kadın Semt Pazarındaki kadınların tek geçim kaynağının tezgâhları olduğuna işaret eden Demir, ekonomik olarak özgürleşmeye çalışan ve haklarını kaptırmak istemeyen bu kadınlar için yetkililerin desteğinin gerekli olduğunu belirterek, “Kadınlara yönelen saldırılara sessiz kalınması kadınları korumasız bırakmakta, çalışma haklarını ve güvenliklerini ihlal etmektedir” dedi. Kadın kazanımlarını yok etmeye yönelik politikalar güdüldüğüne işaret eden Demir, “Kadınların diğer pazarcı erkeklerin sözlü saldırılarına maruz kalması, çalışmak isteyen kadınları yıldırma, eve gönderme, erkeğe mahkûm etme politikasıdır. Nafakaya saldıran erkek aklı ile bu tezgâhlara göz koyan akıl aynı zihniyetin ürünüdür” diye konuştu. Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesine göre kadının yoksulluğa mahkûm edilmesi, ekonomik zarar ve acı verilmesi sonucu doğuracak toplumsal cinsiyete dayalı eylemlerin kadına yönelik şiddet olduğuna vurgu yapan Demir, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin kadına yönelik ayrımcılığın hayata geçirilmesi yükümlülüğünü yüklediğini hatırlattı. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak pazarcı kadınların her türlü hukuki sorunlarında yanlarında olacaklarının altını çizen Demir, kadınların yaşadığı soruna belediye ve valiliğin müdahil olmasını ve sorunu çözmek için girişimlerde bulunmaya davet etti. Yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından açıklama sona erdi.
Saldırıya uğradılar
Açıklama sonrası Diyarbakır Barosunun ek hizmet binasına giden Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ve yanındaki avukatlar, cezaevinde açlık grevindeki çocuklarıyla görüşme yapılmadığı gerekçesi ile bir grup tutuklu ailesinin saldırısına uğradı. Saldırıda, 1’i avukat 2 kişi yaralandı. Daha sonra Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar saldırıyı tepki gösterdi. Burada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, barolarının hedef alındığını belirterek, saldırının bireysel değil, örgütlü bir saldırı olduğunu savundu. Daha Tahir Elçi’nin failleri ortaya çıkarılmadan yeniden Diyarbakır Barosuna böylesi bir saldırının gerçekleştirilmesini kınadıklarını söyleyen Aydın, “Tahir Elçi’yi öldürmekle bu baroyu susturamadınız. Bizi öldürerek de susturamayacaksınız” dedi. (Haber Merkezi)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.