Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesiyiz

Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesiyiz
TÜİK’in 2018 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye, gıda fiyatlarında Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesi DİYARBAKIR YENİGÜN...

TÜİK’in 2018 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye, gıda fiyatlarında Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesi

DİYARBAKIR YENİGÜN - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, 2018 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre Türkiye'nin gıda fiyatlarında Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesi olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, Türkiye, 2018 yılı Satınalma Gücü Paritesi sonuçlarına göre gıda ve alkolsüz içeceklerde Avrupa'nın en ucuz 4'üncü ülkesi oldu. Karşılaştırmalarda, 28 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke, İsviçre, İzlanda, Norveç, Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Bosna-Hersek kapsandı. Türkiye için 70 olan fiyat düzeyi endeksi, gıda ve alkolsüz içeceklerin AB ortalamasından yüzde 30 daha ucuz olduğunu göstermekte. Gıda fiyatlarında Avrupa'nın en pahalı ülkesi Norveç ile en ucuz ülkesi Kuzey Makedonya arasında 2,65 kat fark bulunmakta. Tütün ürünlerinde 35 olan fiyat düzeyi endeksi ile AB ortalamasından yüzde 65 daha ucuz olan Türkiye, Avrupa'nın en ucuz 2'nci ülkesi konumunda yer aldı. Tütün ürünlerinde en ucuz ülke 29 endeks değeri ile Kuzey Makedonya, en pahalı ülke ise 222 endeks değeri ile Norveç oldu.

Ekmek ve tahıllarda en ucuz 3'üncü ülkeyiz

Ekmek ve tahıllar grubunda yer alan ürünler, Türkiye'de AB ortalamasından yüzde 39 daha ucuza alınabilmekte. Bu grupta en pahalı ülke 167 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 54 endeks değeri ile Romanya oldu. Et, Türkiye'de 65 endeks değeri ile AB ortalamasından yüzde 35 daha ucuzdur. Bu grupta ise en pahalı ülke 228 endeks değeri ile İsviçre, en ucuz ülke ise 62 endeks değeri ile Karadağ oldu. Süt, peynir ve yumurtada ise en pahalı ülke 174 fiyat düzeyi endeksi ile Norveç, en ucuz ülke ise 71 fiyat düzeyi endeksi ile Kuzey Makedonya olmuştur. Bu grupta Türkiye, 96 endeks değeri ile AB ortalamasına yakın bir değer aldı ve AB ortalamasından yüzde 4 daha ucuz oldu. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.