8 asırlık Han El-Ba'rur Hanı restore ediliyor

8 asırlık Han El-Ba'rur Hanı restore ediliyor
Eyyubiler döneminden kalma 8 asırlık tarihi Han El-Ba’rur Hanı restore ediliyor Şanlıurfa'nın Harran ilçesinin Göktaş köyünde Eyyubiler döneminden...

Eyyubiler döneminden kalma 8 asırlık tarihi Han El-Ba’rur Hanı restore ediliyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinin Göktaş köyünde Eyyubiler döneminden kalan, doğal ve beşeri nedenlerden dolayı zamanla harap olan tarihi Han El-Ba'rur Hanı'nın restore çalışmaları başladı. Miladi 1219 yılında Hacı Hüsameddin Ali Bey tarafından yapıldığı aktarılan Han, ismini, Arapça'da "Keçi gübresi" anlamına gelen 'Ba'rur'dan alıyor. Her tarihi yapı olduğu gibi Han El Bar'ur da dönemin Moğol istilasından nasibini aldı. Moğol zulmünün izlerini taşıyan Han, yerli halk tarafından ise uzun yıllar boyunca ahır olarak kullanıldı. Köydeki Hanı yıllarca korumaya ve muhafaza etmeye çalıştığını belirten 80 yaşındaki Halil Çiftçi, daha önce yağmur, fırtına ve benzeri nedenlerden dolayı Han'ın tahrip olup yıkıldığını söyledi.

“Devletin bunu daha önce restore etmesi gerekiyordu”

"Ben o zaman gençtim ve zarar görmemesinden dolayı çaba gösteriyordum ama şimdi yaşım geçti." diyen Çiftçi, yapılan restore çalışmasının geç başlamasından yakındı. Çiftçi, "Allah’ın takdiri yağmur yağdı ve yıkıldı. 20 sene önce falan 2 defa zarar gördü ve yavaş yavaş yıkılmaya başladı. Eskiden buradan kervanlar geçiyordu ve bu Han’ı dinlenmek için kullanıyordu. Adamın biri bu Han’a kuru üzüm doldurup yoldan geçen kervanlara ikramda bulunuyordu. Tadilatının çok sağlam yapılması olması lazım çünkü yağmur veya sel gibi durumlarda yıkılabilir ve daha öncede yağmurdan dolayı yıkılmıştı. Devletin bunu daha önce görmesi ve tadilatını daha önce yapması gerekiyordu. Çünkü buralar tarihi yerlerdir. Şu anda kervanlar yok ama turistler gelip ziyaret edebilirler." ifadelerini kullandı.

“Harran tarihi açıdan önemli bir konumda”

Harran'ın tarihi yapılar açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan İbrahim Çiftçi, "Şu anda Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından tadilat yapılıyor. Köylüler olarak güzel bir şey yapılmasını istiyoruz. Millet için de turistler için de güzel bir şey olsun. Aşırı kar veya yağmur yağdığında yıkılıyordu. Eğer devlet zamanında tadilat yapmış olsaydı şimdi yıkılmazdı. Daha yeni tadilat yapmaya başladılar. Normalde burası mahrumiyet bölgesidir. Ne doğru düzgün bir yol ne de elektrikler var. Burası eskiden kervansaraydı ve gelen giden faydalanıyordu. Eğer Harran'a gereken önem verilirse tarihi yerler açısından önemli bir konumdadır." dedi.

“Çok iyi bir şekilde restore edilmesi lazım”

Köylülerden Mehmet Çiftçi ise "Harran çok önemli ve kıymetli bir yerdir. Han El-Ba'rur daha önce yıkılmış ve şu anda harabe bir hale gelmiştir. Bunun çok iyi ve güzel bir şekilde restore edilmesi lazım. Türkiye için önemli bir tarihi yerdir. Tarihi yerleri ve eserleri çoktur. Kültür Ve Turizm Bakanlığının Harran'a sahip çıkması gerekiyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.